Ridichile, bogate în fier și vitamina C

  Ridichile au început deja să apară pe tarabele din piețe așa că nu strică să știi ce beneficii au pentru sănătate, dar și cum le poți consuma. 
  

ridichile-bogate-in-fier-si-vitamina-c

Ridichile sunt o sursă excelentă de vitamina C, acestea asigurând 25% din doza zilnică recomandată. Așadar, consumul de ridichi ajută la combaterea efectului radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte cu bolile.  Acidul folic, fibrele, riboflavina, potasiul, cuprul, magneziul, calciul și vitamina B6 care se regăsesc în ridichi sunt benefice pentru organism. 

Beneficiile ridichilor 

Îmbunătățesc digestia – datorită conținutului bogat în fibre dietetice, ridichile îmbunătățesc digestia și accelerează metabolismul. Totodată, acestea sunt și foarte sățioase, datorită fibrelor. Acestea din urmă ajută organismul să mențină nivelul de zahăr din sânge și chiar scad colesterolul rău (LDL). 

Specialiștii spun că și frunzele de ridichi pot fi deosebit de benefice. Rezultatele unui studiu din 2008 efectuat pe rozătoare 1 arată că frunzele de ridiche sunt o sursă bună de fibre care ajută la îmbunătățirea funcției digestive. Acest lucru poate fi parțial datorat creșterii producției de bilă.

Conțin cantități mari de fier – ridichile sunt bogate în fier, iar fierul contribuie la menținerea sănătății celulare, dar și la menținerea frumuseții pielii, părului și unghiilor tale. 

Te ajută să slăbești – ridichile sunt de mare ajutor în timpul curelor de slăbire întrucât conțin multă apă și carbohidrați nedigerabili, ceea ce înseamnă că te ajută să eviți excesul caloric și previn acumularea de grăsimi. 

Ajută la tratarea problemelor urinare – fiind diuretice, ridichile ameliorează inflamațiile de la nivelul aparatului urinar, dar înlătură și senzațiile de usturime la urinare. Totodată, ridichile ajută la eliminarea toxinelor din organism, ajutând rinichii să își facă treaba. 

Te protejează de bolile cardiace – sursă excelentă de flavonoizi, ridichile reduc riscul apariției bolilor cardiace. 

Ajută la ameliorarea problemelor respiratorii – astmul, bronșita, dar și alte afecțiuni ale aparatului respirator pot fi ameliorate cu ajutorul ridichilor. Ridichile au proprietăți descongestionante așa că pot fi folosite pentru tratarea congestiei nazale și a alergiilor. Totodată, ridichile au proprietăți dezinfectante, care protejează căile respiratorii de infecții. 

Reduc tensiunea arterială – fiind bogate în potasiu, ridichile contribuie la reducerea tensiunii arteriale. 

Scad febra – ridichile scad temperatura corpului așa că sunt ideale atunci când ai nevoie de un remediu rapid și natural pentru febră. Poți prepara suc de ridichi cu sare, folosind blenderul. 

Întăresc sistemul imunitar vitamina C, acidul folic și antocianina care se regăsesc în ridichi întăresc sistemul imunitar și ajută la prevenirea unor boli precum cancerul. 

Benefice pentru pacienții care suferă de cancer – consumul de ridichi este recomandat pentru pacienții care suferă de cancer la colon, cancer la rinichi și cancer la stomac. Ba mai mult, potrivit cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling, legumele crucifere, precum ridichile, pot ajuta la prevenirea cancerului. Acestea conțin un nivel ridicat de izotiocianați, compuși care împiedică apariția tumorilor. 

Indicate pentru frumusețea pielii tale – vitamina C, fosforul, zincul și complexul de vitamina B din ridichi îți asigură o piele frumoasă și sănătoasă. 
   
Cum să consumi ridichi 

  • Taie ridichile felii subțiri și servește-le crude, asezonate cu sare ori cu cu brânză Cottage. 
  • Prăjește o felie de pâine, unge-o cu unt și acoper-o cu felii de ridiche și servește-o pe post de gustare. 
  • Încinge ulei de măsline și sotează câteva felii de ridiche. Adaugă sare și piper și servește ridichile pe post de garnitură. 
  • Ridichile murate sunt gustoase și pot însoți orice preparat. 
  • Folosește ridichile în supe, în salate, în sosuri și în sandvișuri. 

   
 Informații nutriționale pentru 100 g de ridichi 

  •  Calorii: 16 kcal 
  •  Grăsimi: 0 g 
  •  Colesterol: 0 g 
  •  Sodiu: 39 mg 
  •  Carbohidrați: 3 g 
  •  Proteine: 1 g 
  •  Calciu: 2% 

  

 

 

Bibliografie:
1 Studiul „Effect of Radish Leaves Powder on the Gastrointestinal Function and Fecal Triglyceride, and Sterol Excretion in Rats Fed a Hypercholesterolemic Diet”, publicat în Journal of The Korean Society of Food Science and Nutrition, în 2008, autori: Jang, H.S., Ahn, J.M. Ku, K.H. Rhee, S.J. et al.

Oregan State University - Isothiocyanates
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/isothiocyanates

Healthline -Are Radishes Good for You?
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/the-benefits-of-radishes


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0