Retete de toamna pentru pacientii cu afectiuni hepatice

Persoanele care sufera de afectiuni hepatice ar trebui sa adopte o dieta sanatoasa, bazata pe alimente naturale si cu efect antiinflamator.

Grasimile si alcoolul sunt cei mai mari dusmani ai ficatului, mai ales in caz de afectiuni hepatice precum steatoza hepatica, hepatita C sau chiar ciroza. Persoanele care sufera de asemenea afectiuni ar trebui sa adopte o dieta care sa protejeze ficatul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lista alimentelor pe care persoanele care sufera afectiuni hepatice trebuie sa le evite sau sa le consume in cantitati limitate:

  • Carnea rosie
  • Carnea grasa

  • Organele
  • Alimentele prajite
  • Fructele deshidratate
  • Nucile
  • Condimentele
  • Ouale
  • Bauturile alcoolice

Mai jos vei gasi 3 retete de sezon, ideale pentru pacientii diagnosticati cu afectiuni hepatice.

Supa crema de cartof dulce

Timp: 30 minute

Ingrediente: ½ cana de linte rosie fiarta, 1 cartof dulce taiat cuburi, 3 morcovi taiati rondele, 1 pastarnac taiat rondele, 1 ceapa curatata de coaja si taiata in 4, 3 catei de usturoi, 1 lingurita de turmeric, 1 lingurita de chimion, ¼ lingurita de sare de mare, 2 cani de supa de legume, 1 bucata mica de ghimbir data pe razatoare, 1 lingurita de ulei de cocos, patrunjel proaspat si 1 lingurita de lapte de cocos pentru decor.

Preincalzeste cuptorul la 165 grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de copt, asaza pe ea cartofii dulci, morcovii, pastarnacul, ceapa si usturoiul asezonate cu sare, turmeric si chimion, dar si cu uleiul de cocos. Coace legumele in jur de 20 de minute, apoi foloseste blenderul pentru a le transforma intr-o pasta.

Incalzeste supa de legume strecurata, apoi incorporeaza in aceasta pasta obtinuta din legume. Adauga ghimbirul ras, lintea gatita si foloseste iar blenderul pentru a obtine supa crema.

Serveste supa crema decorata cu ulei de cocos si patrunjel proaspat.

 

 

Salata de dovleac si spanac

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 6 portii: 600 g de dovleac butternut taiat cuburi, 2 lingurite de ulei de masline, 3 lingurite de miere, 2 lingurite de seminte de susan, 1 lingura de zeama de lamaie, 2 linguri de ulei de masline extravirgin, 2 linguri de boabe de mustar, 300 g spanac, 75 g de seminte de pin.

Preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de copt. Pune, intr-un bol, cuburile de dovleac, pe care le vei acoperi apoi cu ulei de masline si cu 2 lingurite de miere, dar si cu sare si piper. Asaza apoi cuburile de dovleac in tava si coace-le in jur de 25 de minute.

Dupa ce scoti dovleacul din cuptor, presara semintele de susan deasupra si mai coace apoi inca 5 minute. Lasa dovleacul sa se raceasca in jur de jumatate de ora.

Intre timp, amesteca zeama de lamaie cu uleiul de masline extravirgin, cu boabele de mustar si mierea ramasa. Asezoneaza dressingul obtinut cu sare si piper.

Pune dovleacul copt intr-un bol mare alaturi de spanac si semintele de pin. Acopera totul cu dressingul de salata preparat anterior si serveste imediat.

Fursecuri cu ovaz si mar

Timp: 50 minute

Ingrediente pentru 15 fursecuri: 1 cana de fulgi de ovaz, ¾ cana de faina integrala, 1 ½ lingurita de praf de copt, 1 ½ lingurita de scortisoara, 1/8 lingurita de sare, 2 lingurite de ulei de cocos topit, 1 ou la temperatura camerei, 1 lingurita de esenta de vanilie, ½ cana de miere sau sirop de artar, 1 cana de mere rosii maruntite.

Intr-un bol, amesteca fulgii de ovaz cu sarea, praful de copt, scortisoara si sarea. Intr-un alt bol, amesteca uleiul de cocos, oul si esenta de vanilie, dar si mierea sau siropul de artar.

Incorporeaza amestecul lichid in cel preparat prima data apoi incorporeaza in aluatul obtinut si bucatile de mere. Raceste aluatul obtinut la frigider.

Dupa cel putin 30 de minute, preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius.  Imparte aluatul in 15 bucati de forma unor fursecuri, pe care le vei intinde intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Coace fursecurile in jur de 15 minute la o temperatura de 180 de grade Celsius in jur de 10 minute.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0