4 idei de gustări sănătoase de pus în pachețelul pentru școală

Dacă au dat de gustul acestor alimente, cei mici ar vrea mereu chipsuri și ciocolată, dar mămicile ar prefera ca micuții să aibă în alimentație legume, fructe și gustări cu proteine. Cum faci să împaci ambele păreri în cadrul unei gustări pentru copiii care merg la școală? 

Mamele știu foarte bine că uneori nu mai știi ce să îi pui copilului la pachet pentru masa de prânz la școală. Cum faci ca această masă să fie diferită zilnic, ca să nu se plictisească cel mic și să aibă o alimentație diversă și hrănitoare? În articolul de astăzi, te ajutăm cu 4 rețete simple de gustare pentru pachețel, care să te inspire pentru nenumărate combinații, precum și cu câteva recomandări pentru celelalte mese ale copiilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Gustarea americană cu unt de arahide

În toate filmele americane cu familii fericite care își trimit copiii la școală dimineața, pachetul copilului pentru masa de prânz la școală include și celebrele sendvișuri cu unt de arahide. Untul de arahide de calitate este o sursă sănătoasă de grăsimi și, combinat așa cum trebuie, poate constitui o idee bună în lista de gustări pentru copii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum prepari un sendviș gustos cu unt de arahide?

Ia două felii de pâine toast integrală și unge-le pe o parte cu unt de arahide. Taie o jumătate de banană în felii subțiri și pune-le pe una dintre feliile de pâine, peste untul de arahide. Apoi unește cele două felii într-un sendviș, pe care îl poți tăia pe diagonală în două bucăți, mai ușor de mâncat.

Caută să cumperi un unt de arahide cât mai sănătos, fără aditivi și, pe cât posibil, fără zahăr.

Exotic și savuros, cu avocado și căpșuni

Fructele exotice sunt iubite atât de copii, cât și de adulți și, în limita bugetului, le poți include ocazional și în pachețelele pentru școală. Noi îți recomandăm avocadoul, ca sursă excelentă de grăsimi sănătoase, de vitamine și minerale.

Cum prepari o gustare pentru copii cu avocado?

Curăță un avocado și pasează-l cu o furculiță până când devine cremă, apoi aplică-l pe două felii de pâine albă. Taie 2-3 căpșuni în bucățele mici și pune-le pe una dintre felii. Poți adăuga și 2-3 migdale sau alune, apoi unește cele două felii de pâine. În funcție de gustul copilului, poți amesteca în crema de avocado și puțină zeamă de lămâie.

Proteine și antioxidanți la pachet

Brânza de vaci este plină de proteine și foarte potrivită ca gustare la pachet pentru copii.

Cum prepari un sendviș cu brânză de vaci?

Prăjește două felii de pâine. Într-un castron, amestecă 2 linguri de brânză de vaci cu o lingură de smântână. Taie jumătate de kiwi în bucățele mici și adaugă-le la amestec. Pune mixul între cele două felii de pâine prăjită.

Vei obține o gustare ușoară și răcoritoare; pe tine te va mulțumi conținutul de proteine din brânză, iar kiwi-ul îi va oferi preparatului un gust plăcut pentru cel mic. Este și o variantă mai sănătoasă pentru iarturile cu fructe, care conțin zahăr și conservanți.

Un desert hrănitor cu biscuiți

Biscuiții simpli din făină integrală pot fi adăugați din când în când în pachetul copiilor ca desert pentru masa de prânz la școală.

Cum prepari desertul?

Pentru început, fărâmițează câțiva biscuiți integrali (îi pui într-o pungă și îi apeși cu un sucitor, de exemplu). Într-un castron, pune 3 linguri de iaurt si 1 lingură de miere și amestecă până când se omogenizează. Toacă miezul de la două nuci și amestecă-l cu iaurtul și mierea. Apoi adaugă biscuiții sfărâmați și amestecă până când compoziția se întărește, devine lipicioasă și ușor de modelat. Apoi, formează cu mâinile bombonele rotunde sau un baton dreptunghiular. Le poți ambala în folie alimentară și sunt gata de pus în ghiozdan.
Biscuiții și mierea sunt extrem de gustoase, iar împreună cu iartul și nucile, vor asigura o cantitate suficientă de substanțe hrănitoare pentru câteva ore de joacă si învățat.

Sfaturi pentru alimentația școlarilor

Copiii, mai ales cei mici, tind să aibă un stil alimentar dezordonat; mai ales dacă se iau cu joaca sau dacă au de făcut lecții, uită că trebuie să mai și mănânce. Nu de puține ori, preferă să ia rapid o gustare nu foarte sănătoasă decât să se așeze și să mănânce un preparat hrănitor, de aceea părinții și alți adulți care îi au în grijă trebuie să le ordoneze programul de masă.

Copilul trebuie încurajat să ia micul dejun

Este important ca părinții să încurajeze copilul să ia micul dejun. Un somn bun, urmat de mâncare dimineața, ajută copilul să rămână activ și să se concentreze la școală. De asemenea, este o asigurare că micuțului nu îi va fi foame în timpul dimineții, ceea ce poate contribui la performanțele sale școlare. E bine ca părinții sau alți adulți care se ocupă de copil dimineața să fie un model de urmat și să ia și ei micul dejun împreună cu cel mic. Câte un bol de cereale cu lapte și fructe proaspete sau din compot poate marca un început excelent de zi pentru întreaga familie.

Prânzul la școală nu trebuie sărit

Unele școli oferă o gamă largă de opțiuni alimentare pentru copii, însă la altele părinții trebuie să le pregătească de acasă pachetul pentru prânz. Mâncarea de la masa de prânz la școală trebuie să fie hrănitoare, la fel ca mesele luate acasă. 

Felul principal de la masa de prânz a copilului ar putea fi un sendviș sau o pita (turtă rotundă în care pot fi băgate ca într-un buzunar diverse alimente) cu brânză slabă, felii de carne slabă, gătită (nu salam!), humus și legume crude. Sau, pachetul poate conține o caserolă în care părinții pun felii de brânză, bețe de legume (ardei gras, morcov), biscuiți integrali și fructe proaspete sau uscate. De asemenea, copilul ar trebui să fie încurajat să bea și apă suficientă, mai ales în zilele foarte călduroase.

E indicat ca părinții să le educe gusturile celor mici din fragedă copilărie, oferindu-le alimente cât mai simple, naturale și sănătoase și evitându-le pe cele cu zahăr și grăsimi trans din comerț. Cel mic nu are „pofte” și nu știe ce gust au mezelurile, chipsurile sau sucurile răcoritoare decât dacă părinții îi oferă aceste alimente nehrănitoare – iar ulterior le va fi greu să îl dezvețe de a le consuma.

La vârsta școlară, presiunea colegilor de a mânca anumite alimente „la modă” este puternică, deci copilului e bine să i se explice acasă ce este bun pentru corpul lui și ce nu, dar, în același timp, va fi lăsat să mănânce și astfel de alimente ocazional, cum ar fi la petreceri cu alți copii.

Orele de masă în familie, cum ar fi la cină, sunt importante

Pentru școlari, orele de masă în familie sunt o șansă de a vorbi despre activitățile și evenimentele de peste zi. Masa de seară luată împreună cu părinții este un moment bun pentru a face acest lucru. Părinții trebuie să le explice copiilor că, atunci când mănâncă, trebuie să se concentreze pe mâncare, pentru a nu se îneca, dar, între felurile de mâncare, precum și la sfârșitul mesei, să îi încurajeze să povestească despre cum le-a fost ziua. La masa de seară nimeni, deci nici părinții, nu va avea voie să se uite la televizor sau să stea pe telefon.

Adulții nu trebuie să îi pună copilului porții la fel de mari ca ale lor și să îl forțeze să mănânce, deoarece acesta nu are nevoie de cantități atât de mari de mâncare. Copilul trebuie lăsat să decidă când este sătul și să nu fie certat legat de ce mănâncă și ce nu. Dacă părinții au impresia că micuțul nu mănâncă suficient sau că evită anumite alimente hrănitoare, e indicat să discute aceste îngrijorări cu pediatrul pentru a primi sfaturile potrivite.

Idei de cine sănătoase și gustoase pentru copii sunt: 

  • Ciorbă de legume și paste cu sos de roșii și mozzarella
  • Paste scurte cu chiftele fierte în sos de roșii
  • Burgeri de curcan făcuți în casă, cu salată verde, roșie, mozzarella, sos de iaurt și chiflă integrală
  • Supă cremă de legume și chiftele de pește cu orez
  • Lipie umplută cu fasole bătută, felii de roșii, felii de avocado și castravete murat
  • Lasagna cu sos de roșii, ciuperci, ceapă, mozarella și parmezan
  • Dovlecei umpluți cu brânză de vaci și mărar
  • Fâșii de piept de pui, ardei gras și ciuperci la tigaie, cu pâine integrală

Ce pot bea copiii?

Deși în comerț există multe băuturi colorate și pline de zahăr destinate copiilor, tocmai acestea nu sunt deloc alegeri sănătoase. Copiii trebuie încurajați să bea apă atunci când le este sete – din nou, părinții și ceilalți adulți din gospodărie trebuie să le fie modele și să bea ei înșiși suficientă apă de-a lungul zilei – și să li se ofere, de asemenea, câte un pahar cu lapte. Băuturile dulci, cum ar fi sucurile acidulate din comerț, nu sunt necesare pentru o dietă sănătoasă și nu sunt recomandate pentru cei mici. 

Copiii au nevoie de o varietate de alimente în fiecare zi, pentru a-și lua toate substanțele nutritive necesare de care au nevoie pentru a crește și a se dezvolta. Pe lângă cele trei mese ale zilei, gustările hrănitoare sunt o parte importantă a unei diete sănătoase pentru copiii activi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Eating tips for school children
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/eating-tips-for-school-children
The Nourished Child - 51 filling snaks for kids
https://thenourishedchild.com/filling-snacks-for-kids/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0