Efectele secundare ale dietei Paleo

Dieta Paleo se concentrează pe acele ingrediente alimentare care în epoca paleolitică erau capturate sau adunate direct de om, în viața pe care o desfășura în aer liber: carne, ouă, fructe de mare, pește, legume, rădăcinoase, fructe, semințe și nuci. 

Dr. Robin Wolf este un fost cercetător în biochimie și expert în nutriție paleolitică și autorul bestsellerului "Dieta Paleo, Soluția Originală pentru dieta umană". El consideră că se așteaptă ca adoptarea acestei diete să aducă oamenilor o stare de sănătate mai bună. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La urma urmei vorbim despre dieta pe care oamenii au consumat-o timp de mii de ani și care a dus la evoluția inteligenței și structurării sociale actuale. În plus, autorul compară beneficiile acesteia în raport cu o dietă modernă bogată în cereale, zaharuri și alimente procesate la care oamenii au apelat mai recent și pentru o perioadă mult mai scurtă.  

Însă trecerea de la o dietă foarte diversă din punct de vedere ingrediente alimentare la dieta Paleo poate provoca unele reacții adverse sau neplăcute. Aspectele bune sunt reprezentate, bineînțeles, de abandonarea consumului de alimente procesate, zahăr, grăsimi hidrogenate, grăsimi trans și alți produși alimentari industrializati și îmbogățiți cu produse toxice și metale grele pe parcursul prelucrării. Însă este important să verifici cu medicul de familie adoptarea unei diete Paleo à la longue. Pentru că această dietă poate avea câteva efecte secundare nedorite. 

Iată care pot fi efectele secundare ale dietei Paleo!

Gripa de tip “Low-carb” 

Este improprie denumirea, însă simptomele sunt asemănătoare gripei. Unii oameni experimentează letargie, oboseală, iritabilitate și tremurături la început atunci când elimină amidonul, cerealele și leguminoasele din dieta lor, explică specialiștii.

Cu toate că poți să obții un aport de carbohidrați din plante în dietă Paleo, modificarea consumului total de carbohidrați poate fi destul de dramatic în cazul în care în fostul regim alimentar aveai un consum mare de pâine, paste și leguminoase, cartofi sau orez. Simptomele similare gripei prin consumul scăzut brusc de carbohidrați, de obicei, durează cel mult trei pană la patru săptămâni. În acest timp, metabolismul se schimbă prin arderea grăsimilor ca sursă de combustibil în loc de carbohidrați. Poți reduce efectul de gripă “low-carb” prin scăderea treptată a consumului de carbohidrați și nu brusc.  

Respirația ketogenică

Pe măsură ce corpul trece de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor pentru energie, se va mobiliza un proces numit cetoză. Acetona este un produs secundar de cetoză și are un miros distinct. Acest lucru este normal și, de obicei, nu este un semn de îngrijorare, atrag atenția specialiștii.

Cantitatea exactă diferă de la o persoană la alta, în funcție de mărimea și nivelul de activitate. Se renunță mai întâi la cartofi, orez și boabe, deoarece acestea sunt mai bogate în carbohidrați și conțin mai puține substanțe nutritive. Mestecând mentă, pătrunjel sau coriandru se poate anula respirația ketogenă. 

Ca o paranteză, cetoza reprezintă momentul în care organismul s-a eliberat de orice depozit de glicogen, iar creierul începe să folosească cetonele-rezultatul descompunerii grăsimilor, pentru a arde grăsimile și pentru a le folosi drept combustibil. Cetoza este un proces care aduce multe beneficii organismului, după cum arată studiile. Cetoza stârnește îngrijorare doar fiindcă este confundată cu cetoacidoza, care este cu totul altă condiție medicală într-adevăr periculoasă, de care suferă în special alcoolicii sau pacienții cu diabet de tip 1, constând în incapacitatea organismului de a regla în mod adecvat producția de cetone. 

Hipotiroidia 

Unele persoane care adoptă dietele sărace în carbohidrați pe termen lung raportează simptome hipotiroidiene, cum ar fi oboseală, lentoare și sensibilitate la frig. Dieta săracă în carbohidrați suprimă pofta de mâncare, care resetează homeostazia organismului pe modul “de foame”. Dacă pierzi prea mult în greutate, corpul apelează la funcția tiroidiană pentru a economisi energie. Poți evita acest lucru prin consumul unei cantități mai mari de legume paleo-permise, precum rădăcinoase, nuci, semințe și fructe diverse. În felul acesta, se menține constant un nivelul crescut de carbohidrați. De asemenea, persoanele care au un istoric familial cu afecțiuni tiroidiene, tiroidite autoimune, noduli etc. trebuie să apeleze la câteva investigații imagistice sau dozări hormonale sangvine pentru a verifica dacă nu cumva dieta poate declanșa o afecțiune tiroidiană incipientă. 

Poftele și scăderea glicemiei 

Persoanele care urmează dieta Paleo s-ar putea confrunta cu o poftă acerbă de zahăr și alte opțiuni non-Paleo, cum ar fi cartofi prăjiți sau chipsuri în timpul primelor două săptămâni de la trecerea la o dietă Paleo. În acest punct, specialiștii în nutriție recomandă consumul de fructe permise (fructe de pădure, mere, pere, etc) care este întotdeauna urmat de o creștere în energie și claritate mentală. Poftele încetează cu timpul și cei mai mulți oameni nu-și mai doresc cu disperare dulciuri dacă reușesc să treacă cu voință peste acest sevraj al zahărului

Excesul de proteine 

Dieta Paleo include cantități mari de proteine animale - carne, fructe de mare, carne de pasăre, ouă și pește. Cu excepția peștelui care are mai puțină grăsime totală, aceste alimente sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol. Consumul în exces de proteine animale crește nivelurile sangvine de LDL colesterol „rău”, scade nivelul colesterolului „bun” HDL, dar și acumularea toxinei homocisteina și fierului, rezultate din carnea roșie și crește riscul de boli de inimă. În plus se înregistrează o suprasolicitare a rinichilor ce prelucrează produsele rezultate în urma metabolismului proteic. Din cauza conținutului ridicat de proteine din dieta Paleo, rinichii trebuie să lucreze mai greu pentru a elimina produsele suplimentare de reziduuri metabolice. 

Deficiența de calciu

Cercetările evidențiază o potențială deficiență de calciu în rândul celor care urmează dieta Paleo. Un studiu mai vechi a constatat că aportul de calciu în rândul adepților dietei Paleo a fost de până la 50% din valoarea zilnică recomandată. Potrivit specialiștilor, deficiența de calciu poate provoca simptome precum amorțeală și furnicături la degete, crampe musculare, convulsii (sau spasme musculare), letargie (sau lipsă de energie), apetit scăzut și ritm cardiac anormal. Deficitul cronic de calciu poate duce la tulburări ale scheletului, cum ar fi osteoporoză, risc crescut de fracturi osoase și rahitism.  

Lipsa de energie 

O reducere a carbohidraților ar putea accelera intrarea organismului în cetoză, o stare în care organismul își obține energia din arderea grăsimilor corporale. Pe măsură ce organismul trece în cetoză și se adaptează la acest mod de utilizare a energiei, te poți confrunta cu o senzație temporară de letargie. Acest efect poate să apară sau nu, în funcție de cât de scăzut este aportul de carbohidrați.

Discomfort intestinal

O schimbare a tipului de alimente pe care le consumi poate duce la discomfort intestinal, manifestat prin diaree sau constipație. O persoană care trece de la o dietă săracă în fibre la o dietă paleo s-ar putea confrunta cu diaree. 

Acest lucru se datorează faptului că alimentele bogate în fibre insolubile pot avea un efect laxativ, provocând diaree. La unele persoanele - cum ar fi cele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil (IBS) - consumul unei diete bogate în grăsimi, cum este și dieta Paleo, ar putea duce, de asemenea, la simptome digestive, inclusiv diaree. 

Deși dieta Paleo elimină sursele comune de carbohidrați, cum ar fi cerealele, gustările bogate în carbohidrați și în zahăr adăugat, este bogată în alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele, nucile și semințele.

Dacă o persoană urmează o dietă Paleo care este foarte săracă în carbohidrați și nu mănâncă suficiente fibre din fructe, nuci și alte surse de fibre paleo-prietenoase, ar putea suferi de constipație. Fibrele adaugă volum scaunului și îl ajută să se miște confortabil prin tractul digestiv.

Lista de alimente care susțin o dietă de tip Paleo, adaptată zilelor noastre: 

  •  carne, roșie sau albă, de vită, porc, pui, curcan, miel, vițel 
  •  organe de animale (creier, măduvă, ficat) 
  •  peștele de mare sau de ape curgătoare, preferabil peștele gras  
  •  unele lactate, mai grase 
  •  oul, dar mai ales, gălbenușul 
  •  nuci și semințe cu conținut mare de grăsime, precum și uleiurile extrase din ele, dar si avocado, măsline
  •  frunze și legume cu conținut mic de carbohidrați, cu aport mare de fibre și efect alcalinizant : spanac, pătrunjel, tulpini de țelină, castraveți, dovlecei, fenicul, andive, broccoli, varză de bruxelles, salată verde, fasole păstăi, iarbă de grâu 
  •  Se evită sarea și se recomandă plantele aromatice cu efect detoxifiant, precum pătrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru, salvie, coriandru, ghimbir. 
  •  Fructele cu indice glicemic scăzut, fructele de pădure, precum zmeura, afine, cătină, merele verzi și gutuile 
  •  Rădăcinoasele de tip albituri-păstârnac sau țelină, sfeclă alba sau roșie  
  •  ocazional pot fi introduse în dietă leguminoase de tip fasole, mazăre, linte, năut, dar și ciupercile 
  •  De evitat: zahărul, produsele ambulate și prelucrate industrial, mierea și siropurile dulci, chiar și siropul de agave sau de arțar, lactatele slabe, cerealele  și derivatele din cereale, fructele, cartofii, orezul, mălaiul. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă urmezi dieta Paleo și te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai sus, discută cu medicul tău. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institutes of Health - Calcium
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
National Library of Medicine - Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17522610/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0