Beneficii linte și o rețetă de salată hrănitoare

Lintea este una dintre leguminoasele cu cel mai mare conținut de proteine, iar calitățile sale nutritive o înscriu printre preferințele vegetarienilor, cu atât mai mult cu cât se poate combina în multe mâncăruri savuroase, alături de orez sau legume.

Beneficii linte

Calitati nutriționale deosebite – lintea conține mai multe proteine decat orice altă legumă. Cantitatea de proteine din linte depășește 35% din greutatea acesteia, ceea ce înseamnă că poate fi comparată cu ușurință cu peștele, carnea de pui, carnea roșie sau produsele lactate. Lintea conține, de asemenea, și carbohidrați în cantități destul de mari, mai exact 15-25 de g/ 100 g  de linte. Alți nutrienți valoroși care se regăsesc în linte sunt: acidul folic, triptofanul, manganul, fierul, fosforul, cuprul, vitamina B1 si potasiul.

Stimulează regenerarea musculară – organele și musculatura necesita proteine pentru regenerare. Lintea conține aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru regenerarea și repararea musculară.

Benefică pentru tranzitul intestinal – lintea conține cantități mari de fibre dietetice, care îmbunătățesc digestia daca sunt consumate în mod regulat. Totodată, aceasta combate constipația tot datorită fibrelor dietetice din belșug.

Sănătoasă pentru inimă – magneziul care se regăsește în linte reduce tensiunea arterială, prevenind o serie de afectiuni cardiovasculare ce pot apărea din cauza hipertensiunii.

Previne ateroscleroza – cercetatorii de la Universitatea din Dakota de Nord au dovedit că antioxidanții din linte au capacitatea de a reduce riscul de ateroscleroză.

Conține acid folic din belșug – lintea este o sursă importantă de vitamine din complexul B, printre care și acidul folic. Consumul de acid folic de către femeile însărcinate reduce riscul de naștere a unui copil cu defecte congenitale.

Ajută în curele de slăbire – fiind extrem de sățioasă, lintea consumată în mod regulat poate fi de ajutor în timpul procesului de slăbire așa că ar fi bine să fie introdusă în curele urmate.

 

 

Contraindicații linte

În ciuda efectelor benefice ale lintei, există și situații în care consumul acesteia nu este tocmai indicat. Este vorba despre persoanele care suferă de afecțiuni renale, dar și despre persoanele care au probleme cu balonarea și flatulența. În cazul acestor pacienți, lintea agravedază afectiunile și simptomele resimțite așa că ar trebui evitată până la vindecare.

Rețetă de salata cu linte 

Este un prânz perfect, cu absolut tot ce are nevoie organismul pentru a zi plină de energie.

Poate fi oferită copiilor după vârsta de 1 an.

Ingrediente:

-100g linte verde

-150 bulgur

-200g fasole roşie

-1 ceapă

-1/2 salată verde (iceberg)

-3 linguri ulei de măsline

-6 măsline negre

-1 lingură de muştar franţuzesc

-1 lingură oţet de mere sau zeamă de lămâie

-sare după gust

Mod de preparare:

Într-o oală punem la fiert 1 litru de apă cu sare. După ce dă în clocot, punem lintea şi fasolea roşie, hidratate în prealabil, iar în ultimele 20 de minute adăugăm şi bulgurul. Toate acestea trebuie să fie fierte al dente, iar când sunt gata le scurgem de apă şi le lăsăm să se răcească.

Între timp, tăiem ceapa, salata şi măslinele în felii subţiri, apoi le punem într-un bol peste care adăugăm lintea, fasolea şi bulgurul, muştarul, uleiul de măsline, oţetul şi un praf de sare, după gust.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0