Remediile naturiste in tratarea hepatitei C

Hepatita C este o infecție virală care cauzează inflamația ficatului. De multe ori, hepatita C este diagnosticată atunci când ajunge într-un stadiu avansat întrucât este o afecțiune care nu are simptome evidente în fază incipientă. Pacienții care au hepatita C trăiesc, de regulă, cu infecție cronică a ficatului toată viața.

Tratamentele naturiste nu tratează hepatita C, însă contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de virusul hepatic. Avantajul tratamentelor naturiste constă în lipsa reacțiilor adverse în timpul unui asemenea tratament.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un nou raport al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (SUA) arată că majoritatea persoanelor cu hepatită C încă nu s-au vindecat la aproape un deceniu după ce tratamentele inovatoare care elimină infecția virală au fost aprobate pentru prima dată în Statele Unite ale Americii (SUA) 1.  

Tipuri de hepatita C

Hepatita C acută (pe termen scurt)

Majoritatea persoanelor care au o infecție acută cu hepatită C nici nu știu că au acest virus și astfel ajung să nu fie tratate. Uneori, medicii recomandă în cazul lor doar odihna la pat, consumul de lichide, o dietă sănătoasă și evitarea alcoolului. 

Hepatita C cronică (pe termen lung)

Hepatita cronică C este definită prin prezența virusului hepatitei C (VHC) timp de 6 luni sau mai mult. Mulți oameni cu hepatica C cronică descoperă destul de târziu că au fost infectați. În acest caz, medicul trebuie să evalueze pacientul pentru a determina cât de multe leziuni sau cicatrici sunt prezente în ficat.

În cazul în care medicul observă că ficatul prezintă cicatrici severe (ciroză), în general va fi recomandat tratamentul cu medicamente antivirale. În cazul în care cicatricile sunt foarte puține și sunt destul de ușoare (în acest caz vorbim despre fibroză în stadiu incipient), este important ca pacientul să înceapă de îndată tratamentul împotriva hepatitei C pentru a evita complicațiile pe termen lung ale bolii.

Ce tratament se recomandă în hepatica C

În trecut, când tratamentul pentru hepatita C consta în interferon și ribavirină, efectele secundare împiedicau mulți pacienți să fie eligibili pentru acest tratament. În prezent, sunt disponibile schemele de tratament fără interferon, iar datorită acestui lucru, mulți pacienți pot primi acum tratament pentru infecția cu hepatita C.

Medicul este cel care va recomanda tratamentul și tot el va decide ce regim de tratament este cel mai bun pentru pacient, ținând cont de ce medicamente primește pacientul în prezent. Iar asta pentru că unele medicamente interacționează cu medicamentele împotriva hepatitei C, ceea ce poate afecta nivelul fiecăreia.

De altfel, este important ca medicul să știe ce medicamente iei și pentru că pot exista riscuri de toxicitate dacă sunt prea mari sau medicamentul poate fi mai puțin eficient dacă este prea scăzut.  

Un alt lucru de care medicul va ține cont când stabilește tratamentul pentru pacientul cu hepatită C este și dacă acesta are anumite afecțiuni medicale care cauzează anemie (număr scăzut de globule roșii). Iar acest lucru e important de știut căci regimurile de tratament care includ ribavirină pot să nu fie recomandate unor persoane care au o afecțiune care provoacă anemie. Ribavirina provoacă anemie, iar persoanele cu o tulburare existentă care duce la anemie ar putea să nu poată tolera o reducere suplimentară a celulelor roșii din sânge.

De altfel, este important ca medicul să știe și dacă ești însărcinată, căci medicamentele antivirale pot să nu fie recomandate în sarcină, deoarece aceste medicamente pot provoca malformații congenitale la bebeluși.

Remedii care pot ajuta în hepatita C  

Armurariul

Armurariul este cea mai folosită plantă curativă în tratarea afecțiunilor ficatului. Datorită conținutului ridicat de silimarină, armurariul are efecte benefice asupra ficatului inflamat.

Pe de o parte, un studiu mai vechi realizat de către cercetătorii de la Facultatea de Medicină Isfahan din Iran, a analizat efectele silimarinei asupra bolnavilor de hepatita C. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 55 de pacienți, dintre care 45 de bărbați și 10 femei, diagnosticați cu hepatită. Aceștia au fost tratați cu 630 de miligrame de silimarină pe zi, preț de 24 de săptămâni. La final, specialiștii au observat o îmbunătățire vizibilă în ceea ce privește enzimele hepatice.

Pe de altă parte însă, un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, făcut pe un eșantion de 154 de adulți diagnosticați cu hepatita C cronică, a dovedit că silimarina are efecte similare cu cele ale tratamentului placebo administrat pacienților.

Suplimentele de zinc

Suplimentele cu zinc sunt și ele considerate eficiente în lupta cu hepatita C. Zincul este, într-adevăr, esențial pentru buna funcționare a ficatului întrucât un deficit de zinc afectează imunitatea. Nu există însă dovezi medicale care să confirme eficiența zincului în ameliorarea simptomelor hepatitei C. Întrucât zincul în exces poate fi toxic, este bine să te consulți cu medicul înainte de a lua suplimente de zinc.

Turmeric

Curcumina, substanța chimică din turmeric, este un puternic antiinflamator, iar studiile făcute până în prezent au dovedit asta. Întrucât are efecte antiinflamatoare și antivirale puternice, medicii sunt de părere că această substanță poate fi de folos bolnavilor de hepatita C, însă până la acest moment nu au fost făcute studii în acest sens. Întrucât are capacitatea de a subția sângele, curcumina nu trebuie consumată dacă se urmează, în paralel, un tratament medicamentos cu efect anticoagulant.

Probioticele sunt bacterii „bune”, care ajută la menținerea echilibrului în organism. Dacă hepatita C a evoluat într-o ciroză, probioticele pot fi de ajutor, prevenind infecțiile prin echilibrarea pH-ului intestinal.

Rădăcina de lemn-dulce, folosită în special în medicina tradițională chinezească, previne apariția cancerului la ficat, la care bolnavii de hepatita C sunt predispuși. Nu au fost făcute încă studii care să dovedească proprietățile benefice ale rădăcinii de lemn-dulce.

Argintul coloidal

Argintul coloidal este considerat, de asemenea, eficient în tratarea hepatitei C. Însă, este important de menționat că deși sunt mulți specialiști care recomandă acest remediu, nu există studii care să confirme eficiența acestuia în tratarea afecțiunilor ficatului. De altfel, specialiștii ne previn, spunând că nu este un produs sigur pentru sănătatea noastră. Consumul de argint coloidal poate avea reacții adverse precum depigmentarea pielii.
Important este să te consulți cu medicul tău înainte de a urma orice tratament naturist pentru tratarea hepatitei C.

Medicul va ști dacă tratamentul interacționează sau nu cu medicamentele pe care le iei și este cel în măsură să îți facă recomandări cu privire la doza pe care să o administrezi.

Ce mai poți încerca în tratarea hepatitei C

Acupunctura

Acupunctura este arta și știința de a manipula fluxul Qi și a altor substanțe esențiale prin corp. Specialiștii spun că acupunctura ameliorarea durerea datorită cascadei de endorfine și monoamine care sunt activate prin stimularea „Qi-ului”, o senzație de amorțeală și plenitudine. 

Yoga

Yoga este o metodă tradițională ce presupune respirația controlată, concentrarea minții, stăpânirea simțurilor și meditația intensă. În plus, sunt implicate anumite posturi sau exerciții pentru armonie psihosomatică. Deși yoga a fost recomandată de medici pentru cei cu hepatită cronică C, până în prezent nu au fost publicate studii care să demonstreze că această metodă ar avea vreun efect în ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni. 

Qi Gong

Qi Gong este disciplina tradițională chineză care se concentrează pe respirația și mișcarea Qi pentru a crește armonia fizică și puterea și pentru a stabili pacea spirituală și emoțională. Studii recente indică faptul că pacienții cu simptome sau complicații asociate cu virusul hepatic, cum ar fi oboseala excesivă,  hipertensiunea arterială, ciroză sau retenția de lichide ar trebui să evite activitățile stresante. Practica de conservare a energiei, de canalizare a Qi-ului este concepută pentru a menține o persoană în formă, fără a provoca stres și epuizare. Cu toate acestea, până în prezent nu au fost publicate studii care să demonstreze și efectul Qi Gong asupra evoluției hepatitei C. 

Vitamina D

Potrivit unui studiu mai vechi, persoanele diagnosticate cu hepatita C se confruntă cu carența de vitamina D. Iar o meta-analiză publicată în august 2017 a arătat că utilizarea suplimentară a vitaminei D a avut un efect pozitiv asupra ratelor de răspuns viral susținut la pacienții cu cu hepatită C. Suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți eficacitatea terapiei pe bază de interferon pentru hepatita cronică C, dar cea mai recentă modalitate de a trata hepatita C este prin intermediul antiviralelor cu acțiune directă.

În acest moment, nu există prea multe cercetări despre nivelul optim de vitamina D recomandat pacienților care urmează un tratament pentru hepatita C. Însă un studiu recent arată că vitamina D are beneficii în ceea ce privește îmbunătățirea dispoziției și biomarkerilor antiinflamatori la unii oameni2. De aceea, ai putea să discuți cu medicul dacă administrarea unui supliment de vitamina D ar fi adecvată, având în vedere diagnosticul pe care îl ai. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Raportul „Centers for Disease Control and Prevention - „Hepatitis C Virus Clearance Cascade — United States, 2013–2022”
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/wr/mm7226a3.htm
2 Studiul „Effect of Vitamin D Supplement on Mood Status and Inflammation in Vitamin D Deficient Type 2 Diabetic Women with Anxiety: A Randomized Clinical Trial”, Int J Prev Med. 2019 Feb 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30820304/
Centers for Disease Control and Prevention - Hepatitis C Questions and Answers for the Public
https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/cfaq.htm
U.S. Department of Veterans Affairs - Complementary and Integrated Medicine for Hepatitis C
https://www.hepatitis.va.gov/hcv/treatment/alternative-therapies.asp


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0