Remedii pentru durerile cauzate de aparatul dentar

Îndreptarea dinților poate fi un proces destul de dureros, mai ales dacă nu ești genul de persoană care să suporte ușor durerile și disconfortul. Imediat după montarea unui aparat dentar, dar și după fiecare ajustare lunară a acestuia, pot apărea dureri sau tensiuni care pot afecta serios calitatea vieții pacientului. 

Ce rol are un aparat dentar?

Un aparat dentar ajută la corectarea problemelor dentare, cum ar fi dinții înghesuiți, dinții strâmbi sau dinții care nu sunt aliniați corect. Multe persoane primesc aparat dentar în adolescență, dar și adulții beneficiază de ele. Pe măsură ce este purtat, aparatul dentar îndreaptă și aliniază dinții astfel încât persoana să ajungă să aibă o mușcătură normală. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă aparatul dentar este într-adevăr soluția potrivită pentru un pacient, medicul stomatolog sau ortodont va prescrie un aparat specific pentru nevoile acestuia. Un aparat poate consta în benzi, fire și alte dispozitive de corecție fixe sau detașabile, diferit de la un pacient la altul, pentru că nu există o metodă care să funcționeze pentru toată lumea.

Brackeții pot fi de mai multe tipuri, din metal, din ceramică sau din plastic transparent, dar toți folosesc presiunea pentru a corecta dantura în funcție de nevoile pacientului. Această pesiune vine însoțită de durere, așa că astăzi îți propunem să afli mai multe despre cum poți gestiona durerea provocată de aparatul dentar. 

Durerile cauzate de aparatul dentar

Îndreptarea dinților poate fi destul de dureroasă pentru orice persoană, cu atât mai mult dacă este vorba de cineva mai sensibil la durere. Brackeții pun presiune pe dinți și pe gingii și pot agrava orice durere sau sensibilitate deja existentă. Din fericire, acest tip de sensibilitate este de scurtă durată, apărând doar pe măsură ce dinții și gingiile încep să se adapteze cu aparatul dentar. 

Deși este normal ca brackeții să provoace o mică sensibilitate a dinților, această situație nu ar trebui să conducă la un disconfort foarte mare sau de lungă durată. În plus, aceste dureri nu țin mai mult de câteva zile. Durerile de dinți dispar, așadar, în doar câteva zile. Există însă câteva metode prin care poți accelera procesul de vindecare al acestor dureri, dar și prin care le poți calma.

Cum ușurezi durerile cauzate de aparatul dentar?

Iată ce poți face dacă ai aparat dentar și te confrunți cu dureri:

Ia un medicament antiinflamator

Dacă durerea este greu de suportat, ia o pastilă cu efect antiinflamator, cum ar fi un ibuprofen, pentru a ajuta organismul să calmeze inflamația de la nivelul rădăcinilor dinților. Nu abuza de antiinflamatoare și hrănește-te corespunzător atunci când le iei pentru a nu te pomeni apoi cu probleme de natură gastrică.

Folosește comprese cu gheață

De cele mai multe ori, durerea care apare atunci când porți aparat dentar este cauzată de inflamație, iar inflamația poate fi calmată cu ajutorul compreselor reci. Pune compresele pe partea exterioară a gurii, direct pe piele.

Folosește comprese calde

Compresele calde pot fi, de asemenea, eficiente în ușurarea durerilor localizate la nivelul maxilarului. Aceste comprese sunt recomandate în locul celor reci dacă acestea din urmă nu se dovedesc a fi eficiente. Înmoaie un prosop în apă caldă și aplică-l pe zona dureroasă până simți că se răcește.

Consumă lichide și alimente reci

Pe același principiu ca și compresele cu gheață, alimentele și lichidele reci combat inflamația. Așadar, poți să consumi înghețată, milkshake-uri sau, pur și simplu, câte un pahar cu apă rece pentru a atenua durerile cauzate de aparatul dentar. 

Consumă alimente moi

Consumul unor alimente crocante pune presiune crescută pe gingii, iar astfel durerile dentare sunt mai accentuate. Alege, așadar, alimentele moi imediat după controlul ortodontic, pentru a reduce riscul de apariție sau de accentuare a durerilor dentare.

Fă gargară cu apă salină

După controlul ortodontic lunar, este posibil să apară răni și leziuni la nivelul cavității bucale, din cauza noii poziții a aparatului. Folosește apă cu sare pentru a-ți clăti gura, astfel încât iritațiile de la nivelul cavității bucale să fie calmate.

Folosește jucării refrigerate pentru dentiție

Jucăriile pentru dentiție destinate bebelușilor pot ajuta și adulții după vizita la ortodont. Mestecarea unei asemenea jucării, răcită în prealabil în frigider, va alina durerile dentare și ale gingiilor. 

Folosește ceară dentară

După ajustarea aparatului dentar de către medicul ortodont, este posibil ca unii brackeți să zgârie interiorul obrajilor, cauzând răni dureroase. Această durere poate fi prevenită sau ușurată prin folosirea unei cantități mari de ceară dentară. Această ceară trebuie aplicată pe brackeții care creează problema. Practic, ceara formează o barieră protectoare la nivelul aparatului dentar, împiedicându-l să facă răni în cavitatea bucală.

Modifică-ți dieta

Când porți aparat dentar, dinții și gingiile pot fi mai sensibile, ceea ce face ca durerile să apară când mănânci. Din acest motiv, cel mai bine este să eviți alimentele tari, crocante, precum chipsurile și legumele crude. În schimb, optează pentru alimentele și lichidele moi, cum sunt piureurile, supele, smoothie-urile și iaurtul, care nu necesită multă mestecare. 

Folosește unguente și geluri topice

Există numeroase unguente și geluri care pot calma durerea provocată de aparatul dentar. Asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile înainte de a administra gelul. Este posibil să-l poți folosi doar de câteva ori pe zi. De cele mai multe ori, efectele secundare ale acestor produse sunt rare și pot include mâncărime sau erupții cutanate, așa că, dacă apar astfel de manifestări după aplicare, este foarte important să nu mai folosești unguentul și să discuți cu medicul tău ortodont. 

Răbdarea este cea mai importantă când ai aparat dentar

În loc de concluzie, probabil că recomandarea cea mai importantă este, atunci când ai aparat dentar, să-ți cultivi răbdarea, deoarece, de cele mai multe ori, durerile de dinți se ameliorează în două-trei zile. 

Cu toate că nu sunt plăcute deloc, aceste dureri sunt normale și indică faptul că aparatul funcționează așa cum trebuie, iar dinții își modifică poziția. Încearcă să te concentrezi pe aspectul pozitiv și poate chiar să te bucuri puțin atunci când apar durerile dentare, asociindu-le cu eficacitatea aparatului dentar. Dacă ai impresia că durerile provocate de aparat sunt mai mari decât ar fi normal, cere sfatul medicului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Braces and orthodontics
https://www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/
Oakbrook Orthodontics - How Long Do Braces Hurt? 4 Ways to Stop Braces Pain At Home
https://www.oakbrookortho.com/blog/how-long-do-braces-hurt/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0