Remedii naturiste pentru tratarea hemoroizilor

Hemoroizii reprezintă o neplăcere des întâlnită, dar, în majoritatea cazurilor, tratarea hemoroizilor se face prin intermediul schimbărilor de stil de viață și al medicamentelor. Există și unele remedii pentru hemoroizi care pot fi preparate acasă și utilizate în funcție de tipul de hemoroizi.

Hemoroizii sunt dilatări ale venelor din zona anusului și a rectului inferior. Acestea pot apărea atât în interiorul canalului anal (hemoroizi interni), cât și în exteriorul canalului anal (hemoroizi externi).

Hemoroizii pot fi cauzați de o varietate de factori, inclusiv de o presiune crescută în zona pelviană, constipație, sedentarism, obezitate, sarcină sau o dietă săracă în fibre. Simptomele hemoroizilor pot include sângerări la nivelul anusului, durere, mâncărime și umflături în zona anală. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Remedii pentru hemoroizi externi și interni

În caz de hemoroizi externi se recomandă baie de șezut cu castane, precum și cremă de hamamelis. În ceea ce privește hemoroizii interni, capsulele de usturoi pot reprezenta un tratament natural de mare ajutor, iar capsulele de echinacea pot fi utilizate în ambele cazuri, pentru a reduce inflamațiile care însoțesc acutizarea hemoroizilor.

E bine de știut că tratarea hemoroizilor ar trebui să se facă la recomandarea medicului proctolog, iar aceste remedii pentru hemoroizi nu ar trebui să înlocuiască niciun alt tratament medical, care poate include intervenții minim invazive, în cabinetul medicului, ori utilizarea de analgezice, unguente sau alifii. 

Însă mulți oameni amână din varii motive să ajungă la medic și atunci propunem câteva soluții care ajută la calmarea durerilor și la reducerea sângerărilor și a disconfortului. Încurajăm, însă, pe toate persoanele care au aceste probleme să meargă la un consult medical pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat.

Tratarea hemoroizilor externi

Iată câteva remedii pentru hemoroizi care ar putea fi de ajutor:

Remediu pe bază de castan de India

Un remediu natural pentru hemoroizii externi o reprezintă baia de șezut realizată cu pulbere de castan de India, care ușurează durerea și disconfortul cauzate de hemoroizi. Castanul de India conține o substanță numită aescină, care are proprietăți antiinflamatorii și venotonice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea circulației venoase.

Ingrediente:

5 linguri de pulbere brună din India
2 litri de apă clocotită

Se amestecă ingredientele și se lasă să stea timp de zece minute. Atunci când ajunge la o temperatură suportabilă, acest amestec lichid se pune într-un lighean și se cufundă șezutul timp de 20 de minute. Se repetă acest tratament, timp de 5 zile.

Remediu pe bază de chiparos

Uleiul esențial de chiparos are proprietăți astringente și vasoconstrictoare, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației și a sângerării asociate cu hemoroizii. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii și a senzației de disconfort. Cu toate acestea, este important de știut că uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și pot fi iritante pentru piele, dacă nu sunt diluate corect și folosite cu precauție.

Ingrediente:

1,5 litri de apă clocotită
8 picături de ulei esențial de chiparos

Se pun picăturile de ulei esențial de chiparos în apă fierbinte și se amestecă bine. Atunci când temperatura apei este potrivită, se cufundă șezutul în lighean timp de cel puțin 20 de minute.

Unguent pe bază de hamamelis

Hamamelisul, cunoscut și sub numele de nucul vrăjitoarelor, este o plantă medicinală care conține taninuri și uleiuri volatile cu proprietăți astringente, antiinflamatorii și analgezice. Așadar, poate fi un remediu bun pentru hemoroizi externi. Se poate utiliza sub formă de unguent sau de comprese, aplicându-se pe zona afectată. De asemenea, există și extracte din hamamelis care pot fi administrate sub formă de capsule sau lichide, însă este important să se ceară sfatul medicului înainte de a fi adminstrat pe cale orală. 

Ingrediente:

60 ml de parafină lichidă
4 linguri de scoarță de copac de hamamelis sau 4 fiole dacă îl găsești sub această formă la magazinul naturist
60 ml glicerol

Se pun parafina și hamamelisul într-un vas și se fierb timp de 5 minute. Apoi se adaugă la amestec 30 ml glicerină. Amestecul se pune într-un recipient cu un capac și se păstrează în frigider. Se va folosi zilnic, de 2-3 ori pe zi sau ori de câte ori este necesar, timp de aproximativ 1 lună.

Tratarea hemorozilor interni

Unul dintre tratamentele eficiente pentru ameliorarea hemoroizilor interni este administrarea de capsule de usturoi, deoarece ajută la întărirea vascularizației intestinale, diminuând durerea și disconfortul și reducând incidența de formare a unor noi hemoroizi.

Un alt remediu pentru hemoroizii inflamați și infectați sunt capsulele de echinacea, deoarece această plantă are proprietăți anti-inflamatorii, antibiotice și imunostimulante, contribuind la alinarea durerii și a disconfortului cauzat de hemoroizi, dar și la tratarea infecției și la consolidarea sistemului imunitar.

Hemoroizii pot fi cauzați de constipație cronică, sarcină, statul îndelung în picioare zi de zi, obezitate, stres și lipsă de exerciții fizice, de aceea este recomandată pierderea în greutate, și reglarea acesteia, exercițiile fizice, mai puțin mersul pe bicicletă, echitația, evitarea statului în picioare mult timp, creșterea consumului de alimente bogate în fibre și consumul a aproximativ 2 litri de apă pe zi.

Ce recomandă medicii pentru tratarea hemoroizilor?

Tratamentele pentru hemoroizi depind de gravitatea simptomelor și de tipul de hemoroizi. În cazurile ușoare sau moderate, medicii recomandă adesea schimbarea stilului de viață și a dietei, precum și utilizarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Tratarea nechirurgicală a hemoroizilor

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include un program regulat de exerciții fizice și evitarea statului prelungit în poziție șezândă.
  • Adoptarea unui regim alimentar pentru hemoroizi, bogat în fibre (legume, leguminoase, pâine integrală) și consumul suficient de apă pentru a preveni constipația. Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la menținerea tranzitului intestinal regulat și la prevenirea constipației, care poate agrava hemoroizii.
  • Utilizarea de medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru a ameliora durerea și inflamația.
  • Utilizarea de supozitoare sau creme cu efect anestezic sau cu efect de reducere a inflamației pentru a ameliora durerea și mâncărimea.
  • Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea mușchilor pelvieni și pot reduce presiunea asupra hemoroizilor.
  • Aplicarea unei comprese reci pe zona afectată poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii.

Tratarea chirurgicală a hemoroizilor

În cazurile mai grave sau persistentente, se pot recomanda intervenții chirurgicale:

  • Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice. Aceasta este o procedură utilizată pentru a trata hemoroizii interni prin fixarea unei benzi elastice în jurul hemoroidului, ceea ce determină obstrucția fluxului de sânge către acesta. Operația duce la moartea țesutului hemoroidal, iar hemoroizii afectați se usucă și cad în mod natural în decursul câtorva zile. Ligatura cu benzi elastice este o procedură sigură și eficientă pentru tratarea hemoroizilor interni și este asociată cu un risc scăzut de complicații.
  • Scleroterapia. Aceasta este o procedură medicală utilizată pentru a trata hemoroizii interni prin injectarea unei soluții chimice în ei, ceea ce duce la îngustarea și închiderea lor. Acest tratament este indicat în cazul hemoroizilor mici și medii, pentru care nu se indică alte tratamente non-chirurgicale sau care nu au răspuns la aceste tratamente. Procedura implică injectarea unei soluții iritante (cum ar fi soluția de polidocanol) în hemoroizii interni, ceea ce duce la cicatrizarea țesutului în jurul hemoroidului și la diminuarea acestuia. Acest proces închide vena afectată, reducând astfel sângerarea și disconfortul. 
  • Hemoroidectomie. Aceasta este o procedură chirurgicală utilizată pentru a trata hemoroizii externi sau interni și constă în îndepărtarea acestora. În general, procedura se realizează în spital, sub anestezie generală sau anestezie spinală. Hemoroidectomia este o procedură eficientă pentru tratarea hemoroizilor, dar poate fi asociată cu riscuri și complicații, cum ar fi sângerarea, infecția, incontinența și retenția urinară. 

Cum se pot preveni hemoroizii?

Există câteva măsuri simple care pot fi luate pentru a preveni apariția hemoroizilor sau pentru a reduce riscul de recurență a hemoroizilor existenți. 

Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta la menținerea tranzitului intestinal regulat și la prevenirea constipației, care poate agrava hemoroizii. Fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele sunt surse bune de fibre.

  • Aportul suficient de apă poate ajuta la menținerea scaunelor moi și la prevenirea constipației.
  • Evitarea efortului fizic excesiv este de folos în prevenirea hemoroizilor deoarece aceste activități epuizante pot crește presiunea în zona rectală.
  • Evitarea statului prelungit pe scaun este, de asemenea, de ajutor, deoarece statul poate crește presiunea în zona rectală și poate agrava hemoroizii (e necesar ca persoanele care lucrează stând mult pe scaun să se ridice la fiecare oră și să facă exerciții de stretching și câțiva pași).
  • Și menținerea unei igiene adecvate contribuie la prevenirea hemoroizilor recurenți (zona afectată se spală cu apă caldă și săpun după fiecare golire a intestinului).
  • Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea mușchilor pelvieni și pot reduce presiunea asupra hemoroizilor.
  • Amânarea mersului la toaletă când se simte nevoia contribuie la apariția hemoroizilor, de aceea se recomandă ca această activitate să nu fie amânată prea mult.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase este, de asemenea, o metodă de reducere a riscului de apariție a hemoroizilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Hemorrhoids and what to do about them
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them
NCBI - Treatment of haemorrhoidal disease with micronized purified flavonoid fraction and sucralfate ointment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7569574/
Studiul „Treatment of haemorrhoidal disease with micronized purified flavonoid fraction and sucralfate ointment”, apărut în Acta Biomed. 2020; 91(1): 139–141, Published online 2020 Mar 19. doi: 10.23750/abm.v91i1.9361, autori: Antonino Amaturo et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0