Remedii naturale pentru coate si genunchi cu piele foarte uscata

Pielea foarte uscată de pe coate și genunchi este deranjantă în orice perioadă a anului, dar mai ales acum, că se apropie sezonul cald și vei purta haine care îți vor expune zonele inestetice. Ei bine, nu trebuie să te îngrijorezi pentru că există o serie de remedii eficiente, care îți vor hidrata pielea de pe coate și genunchi și îți vor reda încrederea în tine.

Coatele uscate sunt adesea o problemă în când temperaturile și nivelul de umiditate scad și epuizează pielea de umiditate, dar acest lucru se poate întâmpla în orice moment al anului. De exemplu, comportamentele noastre de zi cu zi, cum ar fi folosirea de produse dure care elimină umiditatea pielii, pot duce la uscarea pielii

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Pielea uscată de pe coate poate fi cauzată și de o varietate de factori, inclusiv de genetică și de o serie de afecțiuni diferite ale pielii. 

De ce se usucă pielea de pe coate și de pe genunchi

Pielea de pe coate și de pe genunchi este diferită de pielea de pe restul corpului. Are mai puține glande sebacee (care secretă sebum) și produc mai puține lipide care ajută la hidratarea stratului superior al pielii.

Modificările hormonale, afecțiunile ereditare cum ar fi eczema și anumite boli precum diabetul sau problemele cu tiroida pot, de asemenea, usca pielea.

Dar, în majoritatea cazurilor, genunchii și coatele uscate sunt cauzate de propriile noastre obiceiuri: sprijinirea coatelor pe masă, așezarea cu picioarele încrucișate pe podea sau purtarea pantalonilor mulați care se freacă de genunchi.

Partea bună este că în majoritatea cazurilor pielea uscată dispare după o exfoliere bună. Un exfoliant din magazinele universale, folosit ca pe față, va ajuta la îndepărtarea unei părți a pielii și, eventual, la iluminarea acesteia.

Poți scăpa de pielea uscată de pe coate folosind o perie de corp. Această metodă ajută la accelerarea îmbunătățirii vizuale a pielii, dar nu uita să aplici mișcări blânde. Dacă insiști foarte mult, este posibil ca pielea să se crape și să devină mai dureroasă. După exfolierea ușoară, asigură-te că îți ștergi coatele cu un prosop moale, în loc să freci și să aplici o cremă hidratantă.

O pastă de suc de lămâie și bicarbonat de sodiu poate, de asemenea, să lumineze pielea. Se amestecă cantități egale din cele două ingrediente și se aplică pasta pe zona cu probleme. Lasă pasta să acționeze câteva minute și apoi îndepărtează cu apă. Nu uita să aplici o cremă hidratantă în fiecare zi pentru a menține pielea suplă.  

Remedii pentru pielea aspră de pe coate și genunchi

Pentru a elimina pielea foarte uscată, poți încerca și următoarele remedii:

Hidratează pielea cu uleiuri naturale 

Uleiurile naturale sunt bogate în antioxidanți, dar și în alte ingrediente care hidratează pielea de pe genunchi și de pe coate. Totodată, folosirea cu regularitate a acestor uleiuri deschide și nuanța pielii din zonele respective. Poți folosi ulei de argan, ulei de cocos, ulei de măsline și chiar și ulei de sâmbure de strugure. Aplică uleiul pe pielea proaspăt spălată cu apă caldă, pentru a facilita pătrunderea acesteia în piele.

Aplică vaselină cosmetică 

Coatele foarte uscate pot beneficia de hidratarea zilnică, precum și de tratamente cosmetice intensive care asigură umiditatea esențială de care are nevoie pielea ta. Aplică vaselină pe coate înainte de culcare pentru un tratament cosmetic de hidratare profundă peste noapte. Cremele hidratante ocluzive acționează ca o barieră asupra pielii și etanșează umiditatea pentru a ajuta la rehidratarea pielii și pentru a accelera procesul natural de reînnoire a pielii peste noapte.  

Exfoliază cu regularitate 

Prin exfolierea pielii, celulele moarte sunt îndepărtate, deci aceasta devine mai catifelată. Folosește un amestec DIY preparat din miere, zahăr și zeamă de lămâie. Zahărul va îndepărta celulele moarte, mierea va hidrata pielea, iar zeama de lămâie va decolora nuanța pielii.

Folosește iaurt pentru hidratare 

Proteinele din iaurt hidratează pielea, menținând-o catifelată. Totodată, acidul lactic din iaurt deschide și nuanța pielii. Folosește iaurt pentru masarea coatelor și a genunchilor de două ori pe săptămână.

Hidratează pielea de pe coate și genunchi cu aloe vera și miere 

Aloe vera are proprietăți hidratante, la fel și mierea. Amestecă 2 linguri de gel de aloe vera cu 1 lingură de miere și masează-ți pielea de pe coate și de pe genunchi cu acest amestec. Lasă-l să acționeze preț de 20 de minute, apoi clătește pielea. Repetă operațiunea de două ori pe săptămână.

Folosește ulei de măsline și zahăr 

Un amestec preparat din ulei de măsline și zahăr va hidrata și va exfolia totodată pielea de pe coate și genunchi. Încălzește amestecul în cuptorul cu microunde înainte de a-l folosi pentru a facilita pătrunderea în piele a uleiului.

Hidratează cu ulei de cocos 

Uleiul de cocos este foarte gras și extrem de hidratant. Acesta va catifela pielea, mai ales dacă este folosit în fiecare seară, înainte de culcare, aplicat prin masaj.

Folosește piatra ponce

În timpul îmbăierii, poți folosi piatra ponce pentru îndepărtarea celulelor moarte de pe pielea de pe coate și genunchi. După baie, aplică o loțiune sau un unt de corp hidratant.

Turmeric și miere pentru albirea pielii 

Pielea de pe genunchi și coate închisă la culoare poate fi albită cu o soluție preparată din 2 lingurițe de turmeric, 1 linguriță de miere și un strop de ulei de migdale pentru hidratare. Aplică acest amestec pe piele, lasă-l să acționeze preț de 25 de minute și clătește cu apă călduță.

Nu uita de protecția solară!

Expunerea la soare îți poate usca pielea, în special pe coate. Dacă intenționezi să te expui la soare pentru o perioadă lungă de timp, asigură-te că aplici protecție solară fără parfum și că porți îmbrăcăminte de protecție. Pentru o protecție optimă, reaplică crema de protecție solară la fiecare două ore sau după înot sau dacă transpiri.

Studiul VITALISsCE

Temperaturile extrem de scăzute pot usca pielea de pe coate. Dacă te afli într-o zonă rece, asigură-te că aplici o cremă hidratantă și ai grijă să ai mereu coatele acoperite.

Evită iritanții

Alți factori care pot provoca uscarea coatelor includ stresul, fumatul și anumite medicamente. Ingredientele din săpunuri și produse care intră în contact cu pielea pot, de asemenea, irita și usca pielea. Cremele hidratante fără parfum, non-iritante, hipoalergenice pot ajuta la prevenirea agravării pielii uscate. De asemenea, produsele etichetate ca non-comedogenice pot fi foarte utile, deoarece nu înfundă porii.

Din cauza stresului, se pot agrava afecțiunile pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul 1. Se știe că fumatul usucă pielea și coatele, deoarece nicotina reduce fluxul sangvin.

Dar și medicamentele precum diureticele și retinoizii (utilizate pentru a trata acneea și psoriazisul) au ca rezultat uscarea coatelor. 

Ia în considerare exfolierea chimică

Uneori, unguentele nu reușesc să hidrateze pielea, deoarece există prea multe celule moarte acumulate de piele. În acest caz, poți lua în considerare utilizarea cremelor care au în compoziție exfolianți chimici, cum ar fi acizii alfa-hidroxi (AHA). Dacă te hotărăști să folosești un astfel de produs, nu uita să aplici protecție solară. Altfel, riști să te alegi cu pete cauzate de expunerea la soare.

Include ureea în rutina de îngrijire a pielii

Pe lângă acizii alfa-hidroxi (AHA), specialiștii susțin că folosirea ureei te poate ajuta. Ureea va elimina stratul cornos acumulat prin slăbirea legăturilor care țin împreună celulele pielii. De altfel, ureea este un umectant care ajută la atragerea umezelii în piele.

La fel ca și cremele de mâini, cremele pentru picioare și călcâi sunt opțiuni grozave pentru coate, având în vedere formulele lor intens hidratante, care sunt, de asemenea, concepute pentru a face față pielii uscate și crăpate. 

Evită băile lungi

Dacă ai pielea de pe coate și genunchi foarte uscate, evită dușul în apă fierbinte. Apa fierbinte îndepărtează uleiurile naturale de pe piele, determinând scăderea umidității. Pentru a preveni uscarea coatelor, fă băi mai răcoroase sau dușuri rapide și evită înmuierea pielii coatelor în apă fierbinte pentru perioade lungi de timp. După duș, usucă-te ușor cu un prosop moale și aplică o cremă hidratantă pentru a preveni uscarea pielii.

Acordă atenție îmbrăcămintei pe care o porți

Îmbrăcămintea poate fi o altă cauză a coatelor uscate. Unele persoane sunt alergice la fibrele naturale folosite în îmbrăcăminte, inclusiv lână, bumbac, mătase și in.

În alte cazuri, dacă îmbrăcămintea este confecționată dintr-un material artificial sau sintetic, cum ar fi poliesterul sau spandexul etc., poate duce la uscarea coatelor și genunchilor.  În plus, vopselele folosite în procesul de realizare a îmbrăcămintei pot irita și pielea.

De asemenea, este important să te asiguri că detergentul cu care îți speli hainele nu conține substanțe iritante care pot usca pielea de pe coate. Printre iritanții posibili se numără: 

  • chimicale
  • parfumuri
  • nichel
  • dicromat de potasiu

Dacă te confrunți cu uscăciune, descuamare sau mâncărime după ce ai purtat anumite țesături, evită să te mai îmbraci cu ele. Dacă uscăciunea sau mâncărimea nu se ameliorează, consultă medicul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Stress and psoriasis”. Int J Dermatol. 2018;57(10):1165-1172. doi:10.1111/ijd.14032, Rousset L, Halioua B.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijd.14032
American Academy of Dermatology Association - Diabetes: 12 warning signs that appear on your skin
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/diabetes-warning-signs


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0