Remedii naturale pentru candidoza: eficienta si modalitati de utilizare

Candidoza este o infecție cauzată de o ciupercă numită Candida. Cel mai frecvent, Candida albicans este cea responsabilă de infecțiile la oameni. Aceasta face parte din flora naturală a pielii, gurii, tractului gastrointestinal și vaginal, trăind în armonie cu organismul în condiții normale. Însă, în anumite situații, Candida poate crește necontrolat și poate provoca infecții. Ce leacuri bătrânești pentru Candida poți încerca și cum se previne candidoza?

Recomandarea noastră este ca, atunci când observi simptomele candidozei, să mergi la medic pentru un consult și un tratament adecvat. Până ajungi la medic poți încerca și anumite remedii naturale pentru candidoză: unele persoane spun că le ajută, în timp ce altele nu observă niciun rezultat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de candidoză

Există mai multe tipuri de candidoză, care pot afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi:

Candidoza orală

Este o infecție a gurii și a cavității bucale, caracterizată prin apariția de pete albicioase pe limbă, palatul moale, gingii și interiorul obrajilor. Este frecvent întâlnită la sugari, persoane cu sistem imunitar slăbit sau la persoanele care utilizează proteze dentare.

Candidoza genitală

Afectează zona genitală, atât la bărbați, cât și la femei. La femei, este vorba de candidoză vaginală, care se manifestă prin mâncărime, iritație și secreții vaginale anormale. La bărbați, poate duce la balanită, o inflamație a glandului penisului, caracterizată prin iritație, roșeață și mâncărime.

Candidoza cutanată

Infecția afectează pielea și poate apărea în zonele umede și calde ale corpului, cum ar fi sub sâni, în zona inghinală, între degetele de la picioare sau sub scutecele bebelușilor. Poate provoca iritație, roșeață, mâncărime și apariția de leziuni.

Candidoza esofagiană

Este o infecție a esofagului și este întâlnită mai des la persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau cele care au trecut printr-un transplant de organe.

Leacuri bătrânești pentru Candida

Primul pe lista de leacuri bătrânești pentru Candida este iaurtul. Un remediu ieftin și fără efecte secundare pentru a trata candidoza, acesta poate fi folosit și în timpul sarcinii, deoarece nu afectează fătul. Alte opțiuni includ ceaiul de strugurii ursului sau capsulele de Lactobacillis acidophilus sau Acidofilus Activ, care pot fi administrate oral. O capsulă pe zi, timp de 1 lună, reprezintă un remediu excelent și pentru aftele cauzate de candida la nivelul gurii.

Remedii naturale pentru candidoză: ceai de strugurii ursului

Ceaiul de strugurii ursului reprezintă un remediu potrivit pentru candidoza penisului, deoarece încetinește dezvoltarea fungilor de Candida albicans. Acest ceai poate fi, de asemenea, utilizat ca tratament și în cazul femeilor.

Ingrediente:

  • 250 ml de apă clocotită
  • 1 lingură de frunze de strugurii ursului

Se toarnă apă fierbinte peste frunze și se lasă să stea timp de 5 minute, apoi se strecoară și se bea. Se vor consuma trei căni de ceai de strugurii ursului pe zi.

Remedii naturale pentru candidoză: busuiocul cerbilor

Printre acele leacuri bătrânești pentru candidoza bucală este și planta medicinală numită busuiocul cerbilor (Mentha pulegium), care reduce proliferarea ciupercilor și contribuie la combaterea afecțiunii.

Ingrediente:

  • 1 lingură de busuiocul cerbilor
  • 1 cană cu apă clocotită

Toarnă apă cloctită peste plantă și lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi strecoară. Umezește o dischetă de bumbac cu ceai și șterge gura, tamponând leziunile de pe partea interioară a obrajilor și limba de 3-4 ori pe zi.

Remedii naturale pentru candidoza intestinală și vaginală

Infuzia de Pau D'Arco este indicată în tratarea candidozei intestinale, facilitează tranzitul intestinal și are proprietăți antifungice care elimină excesul de Candida din intestin, facilitând tratamentul candidozei.

Cercetătorii au descoperit că partea dinspre interior a scoarței copacului amazonian Pau d’Arco sau Arborele furnicilor (Tabebuia impetiginosa), conține naftachinone, care sunt foarte puternice în lupta contra infecțiilor. Se pare că naftachinonele au potențialul de a distruge atât bacteriile, cât și virusurile. Unele teste de laborator au demonstrat că Pau d”Arco are și proprietăți antifungice, la fel de puternice precum medicamentele de sinteză - ketoconazol.

Pau d’Arco este eficient și în tratarea infecțiilor vaginale cauzate de Candida, precum și în infecțiile fungice implicând laba piciorului (piciorul de atlet sau onicomicozele). Pau d'Arco este folosit din vechime în America de Sud pentru stimularea imunității precum mult mai celebra echinacea în Asia și se găsește și la noi, în magazinele naturiste, în pungi cu scoarță naturală sau în capsule, indicate ca remediu și pentru diverse alte afecțiuni.

Ingrediente:

  • 2 linguri de scoarță de Pau D'Arco
  • 1 litru de apă clocotită

Pune Pau D'Arco în apă clocotită și lasă la infuzat timp de aproximativ 10 minute, după care strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Remedii naturale pentru candidoză: apa de usturoi

Când vorbim de leacuri bătrânești pentru Candida, nu poate lipsi usturoiul. Pentru cei care suportă gustul și mirosul, se poate încerca apa de usturoi, deoarece are proprietăți antibacteriene și antifungice, care împiedică dezvoltarea ciupercilor responsabile pentru candidoza intestinală. Se pun 5 căței de usturoi într-o cană cu apă, timp de 6 ore și se consumă apoi doar apa.

Ce să mănânci când ai candidoză?

Când suferi de candidoză, e indicat să bei apă cu zeamă de lămâie și pătrunjel. Mănâncă alimente care conțin bacterii benefice pentru flora intestinală și vaginală, cum ar fi iaurtul, kefirul sau murăturile fermentate (de exemplu, varza murată). Aceste alimente pot ajuta la restabilirea echilibrului microbian. 

Dieta anti-candidoză include și o varietate de legume și fructe proaspete, de preferat cele cu conținut scăzut de zahăr, pentru a sprijini sistemul imunitar și a furniza nutrienți esențiali. De asemenea, ar trebui evitate produsele cu zahăr adăugat, deoarece întrețin infecția fungică.

Medicamentele antifungice

Cum am discutat, există o serie de remedii naturale pentru candidoză sau leacuri bătrânești pentru Candida, deoarece boala există din vechime - deși pare a fi mai frecventă în ultimii ani din cauza terapiilor exagerate cu antibiotice. Cea mai bună abordare este vizita la medic, pentru a primi un diagnostic și un tratament potrivit.

Prima opțiune recomandată pentru tratarea candidozei este un medicament antifungic, într-o singură doză, cum ar fi fluconazolul sau itraconazolul. Medicamentul este bine acceptat, mai ales că tratamentul durează puțin, doar o zi, 1 comprimat de fluconazol 150 mg sau 1 comprimat de itraconazol 200 mg timp de 3 zile. Tratamentul trebuie efectuat sub îndrumare medicală.

Aceste medicamente pot fi utilizate singure sau asociate cu tratamentele naturale menționate mai sus sau cu un unguent, cu același ingredient activ ca și comprimatul oral, aplicat la nivelul organelor genitale, în caz de candidoză vaginală sau peniană, eficient atât pentru bărbați cât și la femei.

Unguentele pentru candidoză

Unguentul de la farmacie pentru candidoză poate conține o substanță antifungică numită miconazol. Unguentele antifungice sunt potrivite pentru vindecarea candidozei, reechilibrând numărul de microorganisme care populează în mod normal regiunea, fără pierderi majore ale microflorei. Alte exemple de unguente pentru candidoză pot fi cele cu clotrimazol sau terconazol.

Unguentul pentru candidoză ar trebui să fie indicat de medic, iar pacientul să respecte indicațiile în ceea ce privește perioada de tratament și doza. Unguentul trebuie aplicat atât pe toate zona organelor genitale externe cât și, de asemenea, în interiorul vaginului și tratamentul trebuie continuat, chiar dacă simptomele candidozei dispar înainte de data recomandată de medic. 

Cum scazi riscul de a face candidoză?

Menține o igienă bună

Spală zona genitală cu apă caldă și un săpun blând și evită utilizarea produselor de igienă agresive sau parfumate care pot perturba echilibrul pH-ului vaginal. De asemenea, nu face spălături vaginale decât dacă medicul îți recomandă acest lucru (vaginul se curăță singur).

Evită umezeala excesivă

După duș, asigură-te că zona genitală este complet uscată. Evită purtarea hainelor prea strânse și a lenjeriei de corp din materiale sintetice, care pot reține umiditatea și vor crea un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercii Candida.

Evită utilizarea excesivă a antibioticelor

Antibioticele pot perturba echilibrul bacteriilor benefice din organism, de aceea trebuie luate cu măsură, doar atunci când este cazul. Utilizează antibiotice numai la recomandarea medicului și respectă întotdeauna indicațiile privind dozajul și durata tratamentului. 

Menține un stil de viață sănătos

Adoptă o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine, și menține un sistem imunitar puternic prin activitate fizică regulată, odihnă adecvată și reducerea stresului. Dacă nu ești obișnuit să faci mișcare, începe cu exerciții simple în casă (răsuciri, aplecări, genuflexiuni etc.) sau cu plimbări de jumătate de oră. Obișnuiește-te să dormi nu mai puțin de șase ore pe noapte (7-8 ar fi ideal) și caută metode de a gestiona stresul care să funcționeze la tine.

Schimbă absorbantele igienice frecvent

Dacă folosești tampoane interne sau absorbante externe, schimbă-le la intervale regulate pentru a evita acumularea umidității și a preveni creșterea excesivă a ciupercii Candida.

Evită contactul sexual neprotejat

Deși candidoza nu este o boală cu transmitere sexuală (chiar și femeile care nu sunt active sexual pot avea de-a face cu o creștere excesivă a ciupercii), utilizarea prezervativelor poate ajuta la prevenirea transmiterii ciupercii Candida între parteneri.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Candidiasis
https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html
Dr. Axe - Symptoms of Candida Overgrowth & How to Get Rid of It 
https://draxe.com/health/candida-symptoms/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0