Remedii naturale care combat durerea articulara

Articulațiile sunt acele puncte în care se unesc oasele. Dacă ele ar lipsi, nu am fi capabili să ne susținem corpul și să ne mișcăm. Ca orice altă parte, fără îngrijire sau tratare a afecțiunilor, acestea se pot degrada în timp ajungând să fie rigide și chiar să doară.

Articulațiile pot fi afectate din cauza unor lovituri, traumatisme sau în urma dezvoltării unei boli articulare. În termeni medicali, durerile articulare sunt atralgii. De asemenea, încă un factor care poate contribui la durerea articulațiilor este înaintarea în vârstă care aduce odată cu ea și uzura cartilagiilor.

Cele mai afectate părți ale corpului sunt: mâinile, umerii, șoldurile, genunchii și gleznele.

Din ce cauză apare durerea articulară?

Durerile articulare apar, în majoritatea cazurilor, la sportivii care își soliciăt constant articulațiile, dar și la persoanele care au o greutate peste limitele normale. De asemenea, după cum am menționat și în introducere, persoanele în vârstă, din cauza uzurii cartilagiilor, sunt predispuse la dureri articulare.

Campanie DOC-Time RMN

Durerile articulare pot fi experimentate chiar și de femeile însărcinate. Acestea apar din cauza greutății acumulate și a eliberării hormonului care relaxează ligamentele pelvisnului (relaxina). Apoi, este categoria persoanelor care suferă un accident, dar și a persoanelor meteosensibile care, în urma schimbărilor meteo, pot experimenta dureri la unele articulații.

Există și cazuri grave în care unele persoane suferă de dureri articulare în urma unei boli grave. Spre exemplu, pacienții care se luptă cu cancerul sau cei care au boli autoimune, inflamatorii și de natură infecțioasă.

Dureri articulare: tipuri

Aceste dureri se împart în mai multe categorii în funcție de afecțiunea pe care o ai.

  1. Artrita: este cea mai des întâlnită, mai ales în cazul femeilor, de natură inflamatorie. La rândul ei, aceasta se împarte în: Osteoartrita – durerile apar în urma uzurii cartilagiilor. Cel mai des sunt afectate femeile cu vârste cuprinse între 30 – 50 de ani; Poliartrita reumatoidă – apare atunci când în articulații se acumulează lichid. Din cauza acestei afecțiuni, speranța de viață poate scădea de la 3 până la 7 ani.

  2. Osteoporoza: apare atunci când oasele pierd din minerale și, în cele mai multe cazuri, e asociată cu menopauza.

  3. Bursita: apare atunci când sacul lichid din zona articulațiilor se inflamează. Fiindcă aceasta căptușește articulațiile, din cazua că nu e sănătoasă, acestea vor avea contact direct și vor provoca dureri foarte puternice.

  4. Guta: apare odată cu creșterea nivelului de acid uric din fluxul sângelui. Această afecțiune afectează articulațiile, deoarece acidul se cristlizează în jurul lor provocând durere și chiar o senzație de arsură.

  5. Reumatismul: atacă sistemul osos. În urma acestui atac rezultă durerile articulare.

  6. Condromalacia de rotulă: apare când cartilagiul rotulei se degradează.

  7. Tendinita: apare atunci când tendonul se inflamează.

  8. Fibromialgia: nu se știe din ce cauză se declanșează această boală, dar provoacă dureri articulare și senzația de arsură.

  9. Bolile autoimune.

  10. Bolile infecțioase.

  11. Rahitismul.

Cum se tratează durerile articulare

Acest tip de dureri se pot trata atât cu medicamente și unguente, cât și prin remedii naturiste. Totuși, înainte de a începe un tratament, mergi la medic pentru a primi un diagnostic corect și tratamentul potrivit pentru afecțiunea de care suferi.

Medicamente care tratează și/sau diminuează durerile articulare

  • unguente cu efect relaxant. Acestea se aplică pe zona dureroasă, apoi se introduce în piele masând ușor,

  • medicamente antiinflamatorii,

  • calmante și/sau analgezice

  • injecții cu cortizon sau chiar steroizi,

  • suplimente alimentare

Remedii naturale împotriva durerilor articulare

  • Consumă ghimbir în fiecare zi: două capsule cu ghimbir administrate în fiecare zi reduc durerile și inflamațiile.

  • Ceai verde în fiecare dimineață: specialiștii au demonstrat că antioxidanții din ceaiul verde combate durerile articulare și chiar artrita în sine.

  • Adaugă Vitamina E în dietă: cu toate că poți consuma legume cu funze verzi care conțin această vitamină, poți ajunge la doza necesară doar dacă iei două capsule de Vitamnia E pe zi.

  • Consumă alimente prospete.

  • Consumă fructe uscate și nuci: sunt bogate în energie.

  • Bea zeamă de lămâie: la fel ca ceaiul verde, antioxidanții din zeama de lămâie duc la diminuarea durerilor și la reducerea inflamațiilor.

  • Consumă ulei de ficat de cod: acizii grași Omega 3 ajută la diminuarea durerilor articulare.

  • Consumă oțet de mere organic

  • Relaxează-te cu o baie cu apă caldă și sare amară: se numără printre cele mai eficiente remedii împotriva durerilor articulare.

  • Masează zonele dureroase cu uleiuri esențiale precum cel de eucalipt, salvie sau mentă.

  • Compresele calde cu sare: sunt o metodă eficientă și rapidă de a combate durerile articulațiilor.

  • Compresele cu gheață în care adaugi ghimbir, ceapă tăiată felii, usturoi strivit și frunze de varză: sunt extrem de eficiente, mai ales dacă durerile articulare au rezultat în urma unui accident sau a unei inflamații.

  • Aromoterapia - cercetătorii japonezi susțin că aromele puternice cum ar fi cele degajate de uleiurile de lavandă și rozmarin reduc nivelul de cortizol - hormonul responsabil pentru stres.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
  • Practicați înotul - senzația lipsei de greutate dată de apă reduce impactul dureros asupra articulațiilor ameliorând mobilitatea și reducând impotența funcțională.

  • Exerciții ușoare de întindere

  • Odihna

  • Fizioterapia

  • Kinetoterapia

  • Acopunctura

  • Tratamentele blaneare

  • Băi termale

  • Băi cu nămol

Cum să previi durerile de articulații

Poți preveni durerile articulare adoptând un stil de viață sănătos. Este important să îți menții greutatea la un nivel optim, pentru a nu exista șansa ca să se erodeze cartilagiile. În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, specialiștii recomandă să slăbească imediat.

În cazul persoanelor care practică sport, doctorii insistă ca aceștia să poarte echipament potrivit pentru a proteja oasele și articulațiile. De asemenea, menționează că antrenamentele dure să fie practicate responsabil și sub supravegherea unui antrenor personal.

Activitatea fizică constantă și ușoară nu doar că poate remedia durerile articulare, ba chiar poate să le prevină. Foarte importantă este și poziția corpului. Dacă persoanele care lucrează de la birou sau din picioare foarte mult timp nu stau corect, asta poate duce, în timp, la afecțiuni ale gâtului, coloanei, spatelui și chiar și a șoldurilor.

Nu în ultimul rând, alimentația contribuie foarte mult la combaterea durerilor articulare. Ai grijă să introduci în alimentație multe fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci, lactate și proteine. Evită sau renunță la fumat și alcool, deoarece sunt principalii factori care duc, în timp și în cele mai multe cazuri, la artrită și/sau gută.

Iată ce alimente trebuie să eviți pentru a avea grijă de sănătatea articulațiilor

  • Lactoza, are în compoziție o proteină care inflamează articulațiile,

  • Carnea roșie ridiă nivelul de colesterol,

  • Grâul, pentru că are în compoziția sa gluten, care produce dureri în cazul personaleor care suferă deja de artrită,

  • Ouăle, din cauza gălbenușului care conține colesterol,

  • Alimentele solanacee, adică vinete, ardei, roșii, fiindcă ele cauzează o sensibilitate a sistemulului musculo-scheletic,

  • Mâncarea procesată, prajită, de tip fast-food.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Use of Herbal Medications for Treatment of Osteoarthritis and Rheumatoid Arthritis, Breanna N. Lindler, Katelyn E. Long, Nancy A. Taylor, and Wei Le

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0