Vitamine si suplimente pentru persoanele cu libido scazut | De ce la menopauza scade dorinta sexuala

O relație de cuplu sănătoasă are nevoie de multe ingrediente esențiale, printre care o bună comunicare între parteneri și acte sexuale de calitate. În anumite situații, însă, poate fi nevoie de suplimente pentru stimularea dorinței sexuale, în caz de libido scăzut. 

Este important, înainte de a încerca orice vitamine și suplimente pentru libido scăzut, să ceri sfatul medicului, pentru că așa poți afla care ar putea fi eficiente în cazul tău și care sunt sigure de administrat, mai ales dacă suferi de anumite boli cronice și te afli în tratament medicamentos pentru acestea.

Factori care pot contribui la un libido crescut sau scăzut

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Oamenii de știință spun că ceea ce controlează libidoul sau dorința sexuală este, de fapt, un complex de influențe biologice, psihologice și socio-culturale. Toate acestea se adună laolaltă pentru a crea dorința sexuală. Unii dintre acești factori nu sunt pe deplin înțeleși, însă ceea ce trebuie să reții este că libidoul poate fi afectat de:

  • abuzul de droguri și de alcool;
  • anxietate, stres și depresie;
  • boală;
  • oboseală;
  • un istoric medical legat de abuzul sexual;
  • diverse circumstanțe ale vieții;
  • medicația pe care o ia pacientul;
  • menopauza;
  • calitatea relației și de cât de nouă este relația;
  • motivele religioase;
  • stimularea simțurilor.

Există afecțiuni și boli care, dacă sunt diagnosticate, pot fi asociate cu un libido scăzut sau cu un libido mai accentuat, însă în general, nivelul dorinței sexuale este o problemă doar dacă este o problemă în cadrul cuplului, pentru tine și partener.

Suplimente care pot fi utile în caz de libido scăzut

Cum spuneam, e recomandat să ceri mai întâi sfatul medicului dacă vrei să încerci anumite suplimente pentru stimularea dorinței sexuale și să ții cont de recomandările acestuia, întrucât anumite plante sau remedii pot avea efecte adverse.

Acizii grași Omega 3

Unele cercetări indică faptul că acizii grași esențiali Omega 3 pot să ajute la scăderea anxietății și a depresiei, iar acest lucru înseamnă că, dacă acești factori sunt reduși, dorința sexuală ar putea fi sporită.

Omega 3 pot să ajute și în ceea ce privește hidratarea pielii și tot acești acizi contribuie la menținerea umidității membranelor mucoase, lucru care mai departe ajută la reducerea uscăciunii vaginale și la o mai bună lubrifiere în zona intimă, de care este nevoie sporită în timpul menopauzei, cât și în anii care preced menopauza.

Acizii grași Omega 3 se găsesc în peștele gras de mare adâncime, precum și în semințele de in și de chia, nuci și boabe de soia, dar și în cantități concentrate în suplimente de înaltă calitate, certificate.

Vitamina D

Aceasta este o vitamină liposolubilă, produsă în pielea noastră atunci când este expusă la lumina soarelui. Creșterea rezervelor de vitamina D poate accelera nivelul de testosteron și poate îmbunătăți și alte aspecte asociate cu sănătatea sexuală, cum ar fi calitatea spermei.

Un studiu a descoperit o relație foarte apropiată între deficiența de vitamina D și nivelul scăzut de testosteron. Când participanții au petrecut mai mult timp în soarele din lunile de vară, iar nivelul de vitamina D a crescut, la fel s-a întâmplat și cu nivelurile lor de testosteron. Să nu uităm că testosteronul este un important hormon sexual masculin, însă el este important și în cazul femeilor pentru multe aspecte ale sănătății și pentru compoziția corporală.

Dacă nu petreci suficient timp la soare și nici nu consumi alimente cu vitamina D, cum ar fi somonul, tonul sau ficatul de vită, un supliment ți-ar putea fi de ajutor în caz de libido scăzut.

Vitamina E

Și vitamina E este importantă, deoarece poate crește nivelurile de testosteron, prin urmare, poate ajuta la creșterea dorinței sexuale.

Ginkgo biloba

Este un remediu natural folosit în medicina tradițională chineză încă din cele mai vechi timpuri, iar mulți specialiști în fitoterapie recomandă capsulele pentru a ajuta persoanele cu libido scăzut. Ginkgo biloba stimulează circulația sangvină, ceea ce este esențial pentru a avea o bună circulație a sângelui în organele sexuale, care să contribuie la buna funcționare a acestora în timpul actului sexual.

Ginkgo biloba încurajează dilatarea vaselor de sânge, ceea ce este important pentru funcția erectilă, iar acest lucru se întâmplă datorită componentelor pe care Ginkgo biloba le conține: terpenoide și ginkaloide.

Complexul de vitamine B și zincul

Vitaminele care fac parte din complexul B ajută la hrănirea sistemului nervos și îmbunătățesc starea de spirit. Iar zincul poate ajuta la creșterea nivelului de testosteron, care duce și la creșterea dorinței sexuale. Un studiu publicat în Journal of Human Reproductive Sciences a arătat că șoarecilor de sex masculin (care au luat zinc) le-a luat mai mult timp să ejaculeze, în comparație cu animalele dintr-un grup de control.

Suplimente care pot fi utile în caz de libido scăzut la bărbați

Unele suplimente care ar putea fi de folos pentru dorința sexuală scăzută la bărbați sunt rădăcina de Maca, ginsengul american sau ginsengul asiatic, ginkgo biloba și fasolea catifelată.

Suplimente care pot fi utile în caz de libido scăzut la femei

Suplimente care ar putea fi de folos pentru dorința sexuală scăzută la femei sunt rădăcina de Maca, gingko biloba, ginsengul asiatic, fierul și ashwagandha.

De ce scade libidoul la menopauză?

Menopauza afectează dorința sexuală a femeilor, fie că vorbim despre premenopauză (perioada de tranziție spre menopauză), fie că vorbim de menopauza însăși. Scăderea nivelurilor de estrogen și de testosteron ca urmare a apropierii și instalării menopauzei poate duce la numeroase schimbări în organismul femeii și în privința dorinței ei sexuale.

Newsletter DOC dedicat

Femeile aflate la menopauză și cele în post-menopauză vor observa, în timp, că nu se mai excită la fel de ușor ca înainte, iar acest lucru - influențat și de alți factori - poate duce la pierderea interesului față de actul sexual. Totodată, scăderea nivelului de estrogen din organism poate cauza o scădere subită în circulația sangvină către vagin. Acest factor poate afecta lubrifierea zonei intime, iar astfel vaginul este prea uscat pentru ca actul sexual să fie unul confortabil.

Și alți factori pot influența interesul unei femei față de sex în perioada menopauzei și după. Printre aceștia se numără: problemele legate de controlul vezicii urinare, tulburările de somn, depresia sau anxietatea, stresul, medicamentele pe care femeia le ia pentru anumite afecțiuni și alte probleme de sănătate.

Menopauza, însă, nu scade libidoul în cazul tuturor femeilor, spun specialiștii. Unele femei aflate în post-menopauză spun că au o dorință sexuală crescută, probabil și pentru că nu mai există teamă față de o sarcină nedorită. De aceea, este important ca femeile aflate la menopauză să ceară sfatul medicului ginecolog legat de orice probleme apar în zona sexuală, deoarece acesta le poate face recomandări care să li se potrivească, de exemplu anumite creme care să combată uscăciunea vaginală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Low sex drive (loss of libido)
https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/
NIH - A Prospective Clinical Study of a Prosexual Nutrient: Nano Leo for Evaluation of Libido, Erection, and Orgasm in Indian Men with Erectile Dysfunction
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7086438/
Studiul „A Prospective Clinical Study of a Prosexual Nutrient: Nano Leo for Evaluation of Libido, Erection, and Orgasm in Indian Men with Erectile Dysfunction”, apărut în Evid Based Complement Alternat Med. 2020; 2020: 4598217. Published online 2020 Mar 11. doi: 10.1155/2020/4598217, autori: S. N. Shankhwar et al.
Pub Med - Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20691074/
Studiul „Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review”, BMC Complement Altern Med, 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44, autori: Byung-Cheul Shin et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0