Transpirație excesivă (hiperhidroza) la picioare și tălpi - Cum scapi de mirosurile neplăcute

O problema cu care mulți dintre noi ne confruntăm, mai ales vara, este transpirația excesivă a picioarelor și tălpilor. Așa că astăzi ți-am pregătit câteva ponturi care te vor ajută să scapi de mirosurile neplăcute.

Este normal să avem picioarele transpirate în unele perioade din an, însă trebuie să reții că transpirația excesivă poate să indice o afecțiune numită hiperhidroză. În plus, transpirația picioarelor poate duce și la alte probleme de sănătate, cum ar fi mirosul neplăcut al tălpilor, "piciorul atletului" (tinea pedis este o infecție a picioarelor destul de des întâlnită) și ciuperca unghiei piciorului.

Potrivit specialiștilor, există persoane care se confruntă des cu transpirația excesivă a picioarelor și tălpilor - afecțiune numită hiperhidroza plantară - iar pacienții se străduiesc să își mențină picioarele uscate pe parcursul zilei. Din păcate, glandele sudoripare continuă să producă niște cantități foarte mari de transpirație, iar din acest motiv, mulți oameni se simt stânjeniți.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din fericire, există multe modalități prin care putem preveni mirosurile neplăcute cauzate de transpirația excesivă a picioarelor și tălpilor. Iată câteva sfaturi: 

Aplică un antiperspirant pentru picioare - Experții spun că labele picioarelor conțin mai multe glande sudoripare pe centimetru pătrat decât orice altă parte a corpului. Potrivit Colegiului de Podiatrie (College of Podiatry) din Londra, există aproximativ 250.000 de glande sudoripare pe fiecare picior.

Un remediu extrem de simplu de folosit pentru picioarele care transpiră des este un antiperspirant cu o formulă specială pentru picioare - îl poți cumpără, de exemplu, de la farmacie. Acest gen de produse are un principiu simplu de funcționare: blochează temporar glandele sudoripare.

Se recomandă aplicarea unui spray antiperspirant pe picioarele uscate, înainte de culcare, și îndepărtarea produsului prin spălare, dimineață, când faci duș. Repetă această procedura pe o perioada de 3-4 seri consecutive, apoi începe să foloseșți antiperspirantul pentru picioare o dată sau de două ori pe săptămâna.

Folosește pudre cu acțiune antifungică - O pudră pentru picioare care are o acțiune antifungică te va ajută să îți menții picioarele și tălpile uscate și, totodată, le va ajuta să nu capete un miros neplăcut.

Alegerea șosetelor din materialul potrivit - Regulă de care trebuie să ții cont dacă vrei ca picioarele să nu capete un miros neplăcut este să alegi cele mai bune șosete, în funcție de anotimp și de activitatea pe care o ai. Poartă șosete de bumbac în lunile de vară, pentru ventilația optimă a picioarelor. Evita șosetele din nailon ori din alte materiale sintetice, pentru că umezeală se va menține în zona picioarelor.

Hidratează-ți corpul - Prin faptul că vei consuma multă apă, mai ales în zilele caniculare, cu temperaturi extrem de mari, ori când faci efort fizic, hidratarea te va ajută să reglezi temperatura corpului și să reduci probabilitatea de a transpira. Iar acest lucru este valabil și în cazul transpirației picioarelor. Hidratează-te, deci, corespunzător.

Există și câteva tehnici foarte bune care te ajută să previi ori să scapi de transpirația picioarelor, care ar putea duce la mirosuri neplăcute, mai ales când bacteriile se înmulțesc peste măsură în aceste zone:

Spală-ți picioarele zilnic - Prin spălarea lor, nu doar că îndepărtezi transpirația și bacteriile, ci în același timp răcoreșți pielea și reduci transpirația ulterioară. Încearcă să speli picioarele cel puțin o dată sau de două ori pe zi.

Pont: Folosește un săpun antifungic de la farmacie, care se eliberează fără prescripție medicală, ori adaugă în apa din lighean câteva picături dintr-un ulei esențial cu proprietăți antimicrobiene - de exemplu, uleiul esențial de arbore de ceai ori uleiul esențial de eucalipt.

Lasă picioarele la înmuiat în ceai negru - Un mod eficient pentru a stopa transpirația este să folosești o cantitate de ceai negru când te speli pe picioare. Acest remediu inedit poate fi încercat acasă: îți lași picioarele la înmuiat într-un lighean cu apă călduță, cu două pliculețe de ceai negru lăsate în ea. Taninurile din ceaiul negru închid porii din piele, reducând transpirația. Lasă picioarele în apa cu pliculețele de ceai negru 20 de minute. Repetă această procedura zilnic, dacă este nevoie.

Folosește un spray deodorant pentru picioare - Folosești zilnic un deodorant în zona axilelor pentru a împiedică mirosurile neplăcute, așa că de ce să nu apelezi la același truc când este vorba despre picioarele tale? Caută la farmacie ori întreabă-ți medicul specialist în podiatrie ce fel de deodorant pentru picioare îți recomandă, pentru a-ți menține picioarele într-o formă optimă. În plus, unele spray-uri au formule special concepute pentru a fi aplicate atât în interiorul pantofilor, cât și pe suprafața picioarelor și tălpilor.

Folosește șervețele umede cu alcool pentru a reduce transpirația - În unele situații, îți poți șterge picioarele și tălpile cu șervețele umede îmbibate în alcool, pentru a închide porii și pentru a reduce temporar transpirația. Pont: aplică această regulă înainte de a-ți pune șosetele și înainte de a te încălța pentru a ieși din casă.

Pune puțin bicarbonat de sodiu în încălțăminte - După ce te-ai descălțat de pantofi, poți pune o cantitate mică de bicarbonat de sodiu în încălțăminte pentru a absorbi excesul de umezeală. În acest mod, previi activitatea bacteriilor care cauzează apariția mirosurilor neplăcute.

Lasă picioarele la înmuiat într-o soluție de apă și oțet din cidru de mere - Iată un alt remediu pentru picioarele cu miros neplăcut. Oțetul de mere este un astringent natural - el închide porii, așa că ajută la reducerea transpirației. În același timp, acest tip de oțet are proprietăți antifungice și antibacteriene, iar așa vei ține mirosurile neplăcute la distanță.

Pont: Folosește puțină vată pentru a aplică oțetul din cidru de mere pe zonele cu probleme ale picioarelor și tălpilor ori prepară-ți o soluție pe baza acestui oțet, în care să îți lași picioarele la înmuiat. Amestecă 1 parte de oțet de mere, 1 parte de apă și 1/2 parte de bicarbonat de sodiu într-un lighean, apoi lasă picioarele la înmuiat 15-20 de minute.

Cum poți afla dacă suferi de hiperhidroză? 

În timpul programării, medicul te va întreba despre istoricul și simptomele tale medicale. Este posibil să ai nevoie de un examen fizic sau de teste pentru un diagnostic cât mai precis.

Cum te pregătești de consultul medical?

Înainte de programare, fă-ți o listă cu răspunsuri la următoarele întrebări:

•    A avut cineva din familia ta simptome similare?
•    Transpirația ta se oprește când dormi?
•    Ce medicamente și suplimente iei în mod regulat?

Ce te poate întreba medicul: 

•    Când ați experimentat pentru prima dată transpirații abundente?
•    În ce zonă a corpului apare?
•    Simptomele au fost continue sau ocazionale?
•    Ce, dacă e ceva, pare să amelioreze simptomele?
•    Ce, dacă se întâmplă ceva, pare să înrăutățească simptomele?

Medicul îți poate recomanda:

•    Teste de laborator

Medicul îți poate recomanda teste de sânge, urină sau alte teste de laborator pentru a vedea dacă transpirația este cauzată de o altă afecțiune medicală, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) sau un nivel scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie).

•    Teste sudoripare

Sunt disponibile mai multe teste pentru a identifica zonele de transpirație și pentru a estima severitatea stării tale, inclusiv un test de amidon cu iod, conductanța pielii și un test de transpirație termoreglator.

Ce tratamente există? 

Dacă o afecțiune medicală de bază contribuie la problemă, acea afecțiune va fi tratată mai întâi. Dacă nu se poate găsi o cauză clară, tratamentul se concentrează pe controlul transpirației excesive. Uneori poate fi necesar să încerci o combinație de tratamente. Și chiar dacă transpirația se îmbunătățește după tratament, este posibil să reapară.

Medicamentele utilizate pentru tratarea hiperhidrozei includ:

1. Antiperspirante cu prescripție medicală

Medicul îți poate prescrie un antiperspirant cu clorură de aluminiu (Drysol, Xerac Ac). Acest produs poate provoca iritarea pielii și a ochilor. Se aplică de obicei pe pielea afectată înainte de a merge la culcare. Apoi speli  produsul dimineața, având grijă să nu atingi zona ochilor. Dacă pielea se irită, crema cu hidrocortizon ar putea ajuta.

2. Creme cu prescripție medicală

O cremă care conține glicopirolat poate ajuta la hiperhidroza care afectează fața și capul.

3. Medicamente de blocare a nervilor 

Unele medicamente administrate pe cale orală blochează substanțele chimice care permit anumitor nervi să comunice între ei. Acest lucru poate reduce transpirația la unii oameni. Efectele secundare posibile includ uscăciunea gurii, vedere încețoșată și probleme ale vezicii urinare.

4. Antidepresive

Unele medicamente utilizate pentru depresie pot, de asemenea, să scadă transpirația. În plus, acestea pot ajuta la scăderea anxietății care agravează hiperhidroza.

5. Injecții cu toxină botulinică 

Tratamentul cu toxină botulinică (Botox) blochează temporar nervii care cauzează transpirația. Pielea va fi mai întâi anesteziată. Fiecare zonă afectată a corpului va avea nevoie de mai multe injecții. Efectele durează 6-12 luni, iar apoi tratamentul trebuie repetat. Acest tratament poate fi dureros, iar unele persoane prezintă slăbiciune musculară temporară în zona tratată.

6. Terapia cu microunde 

Cu această terapie, un dispozitiv care furnizează energie cu microunde este utilizat pentru a distruge glandele sudoripare. Tratamentele implică două sesiuni de 20 până la 30 de minute, la o distanță de trei luni. Efectele secundare posibile sunt o modificare a senzației pielii și un anumit disconfort. Această terapie poate fi costisitoare și nu este disponibilă pe scară largă.

7. Îndepărtarea glandelor sudoripare

Dacă transpirația excesivă apare doar la nivelul axilei, îndepărtarea glandelor sudoripare de acolo poate ajuta. O tehnică minim invazivă numită chiuretaj de aspirație poate fi, de asemenea, o opțiune, dacă nu răspunzi la alte tratamente.

8. Chirurgie nervoasă (simpatectomie)

În timpul acestei proceduri, chirurgul taie, arde sau strânge nervii spinali care controlează transpirația în mâinile tale. În unele cazuri, această procedură declanșează transpirații excesive în alte zone ale corpului (transpirație compensatorie). Chirurgia nu este, în general, o opțiune pentru transpirația izolată a capului și gâtului. O variație a acestei proceduri întrerupe semnalele nervoase fără a elimina nervul simpatic (simpatotomie).


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.sweathelp.org/index.php

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment#tips


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0