Totul despre testosteron: rol, valori normale, ce inseamna nivel scazut

Ai auzit, cu siguranță, vorbindu-se despre testosteron. În acest articol, afli mai multe despre ce este testosteronul, la ce ne raportăm când spunem valori normale de testosteron și cum se poate obține creșterea testosteronului pe cale naturală.

Testosteronul un tip de hormon androgen, produs în principal de testicule, în anumite celule - numite celulele Leydig. Ne îndreptăm atenția în direcția acestui hormon, pentru a afla de ce scade sau crește nivelul de testosteron și ce probleme pot să apară în aceste situații.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este testosteronul?

La întrebarea „ce este testosteronul?”, putem răspunde astfel: testosteroul este un hormon sexual foarte important, care reglează fertilitatea, masa musculară, distribuția grăsimii și producția de eritrocite (celulele roșii din sânge). De asemenea, este un hormon responsabil pentru dezvoltarea trăsăturilor sexuale bărbătești. Și corpul femeilor produce testosteron, însă în mod normal în cantități mult mai mici decât al bărbaților. 

Ce roluri are testosteronul la bărbați?

În cazul bărbaților, testosteronul reglează numeroase funcții, pe lângă producția de lichid seminal. Printre aceste funcții se află libidoul, masa osoasă, distribuția grăsimii, dimensiunea și rezistența mușchilor și producția de eritrocite. Fără cantitățile necesare de testosteron, bărbații pot să devină infertili, deoarece acest hormon contribuie la dezvoltarea spermatozoizilor maturi.

Creierul și glanda pituitară sunt zonele care controlează nivelul de testosteron. Odată ce este produs, acest hormon circulă prin sânge, pentru a-și îndeplini numeroasele sale funcții importante.

Testosteron valori normale

Valorile testosteronului se măsoară în nanograme pe decilitru de sânge (ng/dl). În cele ce urmează sunt redate acele valori considerate normale pentru testosteronul total. Este important de precizat că aceste valori pot varia în funcție de vârsta persoanei.

Testosteron valori normale la sugari și copii 

  • Între 0 și 5 luni: la băieți 75-400 ng/dl; la fete 20-80 ng/dl;
  • De la 6 luni la 9 ani: la băieți mai puțin de 7-20 ng/dl; la fete mai puțin de 7-20 ng/dl;
  • Între 10 și 11 ani: la băieți mai puțin de 7-130 ng/dl; la fete mai puțin de 7-44 ng/dl;

Testosteron valori normale la adolescenți 

  • De la 12 la 13 ani: la băieți mai puțin de 7-800 ng/dl; la fete mai puțin de 7-75 ng/dl;
  • La 14 ani: la băieți mai puțin de 7-1200 ng/dl; la fete mai puțin de 7-75 ng/dl;
  • Între 15 și 16 ani: la băieți 100-1200 ng/dl; la fete mai puțin de 7-75 ng/dl;

Testosteron valori normale la adulți

  • De la 17 la 18 ani: la bărbați 300-1200 ng/dl; la femei 20-75 ng/dl;
  • De la 19 ani la 49 de ani: la bărbați 249 - 836 ng/dl 240-950 ng/dl; la femei 8-48 ng/dl.
  • De la 50 de ani și peste această vârstă: la bărbați 193-740 ng/dl, la femei 2-41 ng/dl.

Testosteron mărit - ce indică, de fapt, creșterea nivelului de testosteron?

Potrivit experților, un nivel prea mare de testosteron la bărbați poate să indice:

  • tumori testiculare;
  • tumori suprarenale care produc testosteron;
  • folosirea unor hormoni androgeni (numiți și steroizi anabolizanți);
  • pubertatea precoce, din cauze necunoscute, la băieți;
  • hiperplazie congenitală a glandelor suprarenale, la bebeluși și la copii.

În cazul femeilor, în mod normal nivelul testosteronului este unul scăzut. Dacă valoarea testosteronului este vizibil mărită, aceasta poate indica: 

  • sindromul de ovare polichistice;
  • o tumoră a glandei suprarenale ori o tumoră ovariană;
  • hiperplazie a glandelor suprarenale.

Prea mult testosteron în organism poate duce la declanșarea pubertății înaintea vârstei de 9 ani. Această tulburare este o situație mai rar întâlnită.

Testosteron scăzut - din ce cauze scade nivelul acestui hormon?

Nivelul testosteronului începe să scadă ușor, de regulă după vârsta de 30 de ani. Specialiștii spun că testosteronul poate să intre în declin mai degrabă în cazul bărbaților obezi ori în cazul bărbaților care au boli cronice și al celor care utilizează anumite medicamente.

Un nivel scăzut al testosteronului se poate pune pe seama mai multor cauze:

  • boli ale glandei pituitare ori tulburări hipotalamice;
  • boli genetice care pot cauza scăderea producției de testosteron la bărbații tineri ori insuficiență testiculară și infertilitate;
  • producția de testosteron afectată în mod negativ sau tulburată, din cauza unor traumatisme ori afecțiuni la nivelul testiculelor, cum ar fi de pe urma alcoolismului, unui traumatism fizic sau unor boli virale (de exemplu, oreionul);
  • bolile cronice, cum ar fi diabetul, sunt și ele o cauză a nivelului scăzut de testosteron.

Ce trebuie să reținem este că nivelul scăzut de testosteron poate duce la anumite disfuncții, în părțile corpului care sunt reglate, în mod normal, de acest hormon.

Când un bărbat are o producție scăzută de testosteron, el poate avea următoarele semne ori simptome:

  • apetit sexual redus;
  • disfuncții erectile;
  • un număr scăzut de spermatozoizi;
  • țesut mamar umflat sau mărit.

În timp, aceste simptome pot evolua și pot duce la alte probleme: căderea părului de pe corp, pierderea masei musculare, scăderea rezistenței, un procent crescut de grăsime corporală. Nivelul scăzut de testosteron, pe termen lung (deci când problema devine cronică) poate duce la osteoporoză, la schimbări de dispoziție și la micșorarea testiculelor.

De reținut că diabetul, sindromul metabolic și obezitatea sunt asociate cu deficitul de testosteron. Nivelul scăzut al acestui hormon nu este cunoscut pentru faptul că ar cauza aceste probleme de sănătate, însă este important ca bărbații cu aceste probleme să își facă analize de sânge, pentru a vedea dacă testosteronul este în limite normale.

Cum se poate produce creșterea testosteronului pe cale naturală?

Dacă ești bărbat și ai valori anormal de mici ale testosteronului, există câteva modalități naturale prin care poți crește nivelul acestui hormon, ca de exemplu:

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice regulate, în special antrenamentul cu greutăți și antrenamentul de intensitate mare (HIIT), pot ajuta la creșterea testosteronului pe cale naturală. Este important să faci exerciții fizice zilnic sau măcar de 3-4 ori pe săptămână și să încorporezi în rutină exerciții care solicită mai multe grupe musculare.

Alimentația potrivită

Consumul alimentelor bogate în zinc, cum ar fi fructele de mare, carnea roșie și nucile, poate ajuta la creșterea nivelului de testosteron. De asemenea, alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle și peștele gras, pot ajuta la creșterea nivelului de testosteron. Atenție, însă, nu exagera cu consumul de carne roșie, deoarece excesul poate duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, cancer de colon și diabet de tip 2.

Somnul odihnitor

Somnul adecvat și odihna suficientă sunt importante pentru menținerea nivelului normal de testosteron. Studiile științifice arată că somnul insuficient sau de slabă calitate poate duce la scăderea nivelului de testosteron. Poate fi dificil să obții un somn de calitate - foarte mulți adulți la nivel mondial se confruntă cu această problemă -, dar e bine de știut că te pot ajuta inclusiv micile schimbări care țin doar de tine.

De exemplu, ia cina cu măcar 3 ore înainte de culcare (la cină poți bea și un pahar de vin sau de bere, dacă obișnuiești, dar nu mai târziu), consumă ultima dată alimente sau băuturi cu cofeină înainte de ora 14.00 (dacă ora ta de culcare este 22.00-23.00), iar cu o oră înainte de culcare caută să faci activități relaxante (citit, o baie caldă, meditație etc.), deci nu stat cu ochii în ecrane.

Reducerea stresului

Și stresul cronic poate duce la scăderea nivelului de testosteron. Pentru creșterea testosteronului pe cale naturală, este important să încorporezi în rutina ta tehnici de reducere a stresului, cum ar fi mișcarea regulată (dansul poate fi foarte util, înotul, la fel și yoga sau orice activitate fizică îți place și o poți practica regulat), meditația, aromaterapia și conversațiile plăcute cu oamenii dragi.

Suplimentele alimentare

Există unele suplimente alimentare care pot ajuta la creșterea nivelului de testosteron. Acestea includ tribulus terrestris („colții babei”), zinc și vitamina D. Este important să ceri sfatul medicului înainte de a începe să iei orice supliment alimentar, mai ales dacă iei și unele medicamente pentru boli cronice.

Ce faci dacă ești femeie și ai un nivel prea mare al testosteronului?

Dacă ai niveluri ridicate de testosteron ca femeie, tulburare numită și hiperandrogenism, este important să mergi la medic pentru a afla cauza și pentru a primi tratamentul adecvat. Cauzele hiperandrogenismului la femei pot include sindromul ovarelor polichistice, tumorile secretoare de androgeni, steroizii anabolizanți, administrarea de testosteron sau alte medicamente care pot crește nivelul de androgeni.

Tratamentul depinde de cauza exactă a hiperandrogenismului și poate include terapie hormonală, medicamente pentru reducerea nivelului de androgeni sau intervenție chirurgicală în cazurile în care există o tumoare secretoare de androgeni. În ce privește alimentația, ar trebui evitate alimentele bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați și înlocuite cu alimente bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale. Exercițiile cardio, precum joggingul sau ciclismul, te pot ajuta, de asemenea, să reduci testosteronul.

Este important să abordezi problema nivelurilor ridicate de testosteron înainte de a duce la complicații de sănătate, cum ar fi infertilitatea, creșterea excesivă a părului facial și a celui de pe corp, acnee, creșterea clitorisului, modificări ale ciclului menstrual și riscul de boli de inimă și diabet zaharat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Association for Clinical Chemistry - Testosterone Test 
https://labtestsonline.org/tests/testosterone
NIH - Understanding How Testosterone Affects Men 
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-how-testosterone-affects-men
Harvard Health Publishing - Testosterone — What It Does And Doesn't Do 
https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0