Tabara pentru copii - la ce trebuie sa fii atent cand o alegi

Mersul in tabara este extrem de benefic pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, oferindu-i acestuia incredere in sine si imbunatatindu-i totodata abilitatile sociale.

Insa pentru parinte trimiterea copilului in tabara poata fi o adevarata provocare. Asta nu inseamna ca anxietatea parintelui ar trebui sa impiedice bucuria copilului de a trai o asemenea experienta alaturi de copii de varsta sa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru ca parintele sa fie sigur ca face alegerea potrivita atunci cand vine vorba despre tabara in care isi trimite copilul, ar trebui sa tina cont de urmatoarele aspecte:

Locul de desfasurare al taberei – atunci cand alegi tabara pentru copilul tau, ar trebui sa o faci, in primul rand, in functie de locul in care aceasta se desfasoara. Pentru copil nu este atat de important locul, ci mai degraba pentru parinte. Parintele este cel care sufera de anxietate la separare cand cel mic pleaca in tabara, copilul fiind prea entuziasmat de ceea ce experimenteaza pentru a se gandi la casa si pentru a resimti distanta. Ar trebui ca parintele sa aleaga o tabara care se desfasoara la o distanta de cel mult 200 de kilometri distanta de casa, pentru a simti ca lucrurile sunt sub control.

Tematica taberei – in functie de preferintele celui mic, precum si de ceea ce isi doreste parintele sa experimenteze copilul, se poate alege tematica taberei. Consulta-te cu cel mic, insa dupa ce ai facut tu deja selectia. Da-i impresia ca alegerea ii aparine, rugandu-l sa aleaga dintre doua variante selectate in prealabil de tine. Daca cel mic are inclinatii artistice, trimite-l intr-o tabara cu specific artistic, care sa ii ofere prilejul sa isi descopere si lucreze aceasta latura. Pe de alta parte, daca simti ca cel mic este dependent de tehnologie, trimite-l intr-o tabara care pune accentul pe conexiunea cu natura.

Programul taberei – in functie de programul copilului tau si de tabieturile acestuia, alege tabara cea mai potrivita pentru el. De pilda, daca cel mic nu este matinal din fire, nu il chinui cu o tabara al carei program incepe zilnic in zori.

Regulile taberei – parintii ar trebui sa citeasca cu atentie regulile taberei inainte de a isi trimite copiii acolo pentru cateva zile. Astfel, acestia se vor asigura ca cei mici se vor simti in largul lor in tabara respectiva si ca nu vor crea probleme altor copii sau celor care ii coordoneaza.

Dupa ce ai analizat bine aceste aspecte ale taberelor pentru copii, poti lua decizia cea mai inteleapta. Nu neglija nevoile copiilor tai si nu lasa grijile sa te copleseasca si sa iti modifice comportamentul fata de cei mici.

Participarea la o tabara il ajuta pe copil sa se maturizeze, sa lucreze in echipa, sa fie mai tolerant, mai competitiv si totodata il va invata sa se descurce singur. Pentru parinti poate fi dureros sa il vada pe copil descurcandu-se fara ajutorul lor, insa acest lucru este mai benefic decat si-ar inchipui. Un parinte care doreste ca cel mic sa fie dependent de el si care alimenteaza aceasta dependenta nu face niciun bine copilului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0