Secretele unei căsnicii fericite. Sfaturi pentru momentul în care apare un copil

Copiii sunt un miracol al vieții și rodul unei căsnicii fericite. Cu toate acestea, chiar și dacă un copil este dorit intens de ambii parteneri, odată ce micuțul ajunge pe lume, lucrurile se pot schimba în echilibrul în cuplu, iar nu întotdeauna în bine. Relația de cuplu se transformă într-o relație de colaborare mamă-tată, timpul petrecut în doi se transformă în timp petrecut în familie, iar clipele de intimitate devin din ce în ce mai rare. Află, în cele ce urmează, cum îți poți menține căsnicia fericită și echilibrul familial chiar și după venirea primului copil în familie. 

Care este secretul unei căsnicii fericite? 

Fericirea în doi se traduce prin atracție fizică, completare reciprocă, echilibru în cuplu și interese comune. Așadar, dacă aceste elemente au fost bifate înainte de apariția copilului, nu există niciun motiv pentru care nu pot fi regăsite după perioada de adaptare în noua formula de trei. Este important de reținut faptul că nu doar venirea unui copil poate dezechilibra paradisul romantic în doi. Viața aduce cu sine numeroase provocări ce pot strica dinamica din relație, dar acest lucru nu înseamnă, desigur, sfârșitul căsniciei. O căsătorie fericită implică și multă muncă de întreținere, pe mai multe planuri, și anume pe cel romantic, afectiv și pe cel al compatibilității. De asemenea, efortul nu este unilateral; ambii parteneri trebuie să contribuie în mod activ la întreținerea calității relației. Căsnicia este proiectul vieții voastre, la care trebuie să perfecționați mereu câte ceva, dar în mod plăcut și cu iubire. 

Nașterea unui copil - unul dintre cele mai fericite evenimente în viața unui cuplu

Se spune că atunci când apare un copil în viața de cuplu ia naștere, alături de micuț, o nouă viață pentru părinți. Prioritățile se schimbă, apare dorința de protejare a celui mic, cu orice preț, precum și cea de a-i oferi tot ce e mai bun, uneori în detrimentul propriului confort. Spiritul de sacrificiu, adesea latent în noi până în acel moment, se aprinde ca o flacără. Copilul devine prioritatea numărul unu, dar inima este plină de satisfacție la gândul că mica bucurie, perfectă în fiecare trăsătură, doarme liniștită în pătuț. Neplăcerile asociate cu primele luni de viață (colicii, lipsa somnului, agitația permanentă, regurgitația frecvente și dezordinea din casă) se resimt, dar sunt mereu umbrite de fericirea adusă de fiecare zâmbet, gângurit, precum și de mirosul cel mai plăcut din lume, cel al pielii de bebeluș care, pe deasupra, este al tău. 

Cum arată viața de cuplu după nașterea unui copil?

După cum spuneam mai devreme, venirea unui copil în viața de cuplu, adesea nederanjată de stimuli externi, este, dintr-o dată, acaparată de noi griji, nevoi și acțiuni de îndeplinit în permanență (schimbat scutece, hrănit, adormit copilașul, curățenie, pregătit biberon, dezinfectat suprafețe, etc.). Din exterior, poate părea o schimbare dramatică, dar în sânul familiei, lucrurile nu se simt la fel. Dacă cel mic a fost dorit de ambii parteneri, toate aceste schimbări sunt binevenite, deoarece se va dori, la unison, împlinirea cu bine a tuturor celor necesare pentru asigurarea confortului celui mic. 

Dar acest lucru nu înseamnă că oboseala și, adesea, frustrarea, nu se pot acumula pe nesimțite, în cazul unuia sau a ambilor parteneri, și perturba echilibrul în cuplu. Când vine vorba de un copil, părinții, de multe ori, acceptă cu stoicism numeroase compromisuri (renunțarea la un hobby, rărirea ieșitului în oraș, mai puține cumpărături superficiale, mai puțin timp pentru îngrijirea de sine, etc.). Dacă aceste compromisuri devin mai dese și mai frustrante, în cele din urmă ele pot duce la o refulare mai mult sau mai puțin dramatică sau, din contră, la letargizarea partenerilor, care este rețeta garantată pentru depresie și/sau anxietate. 

Femeia = soție, mamă, iubită

Rolul femeii într-o căsătorie este complex, deoarece ea trebuie să confrunte și să răspundă la mai multe nevoi, venite din mai multe părți, și anume din partea copilului, mai întâi, apoi a soțului și, ulterior, a părinților și socrilor – acest lucru deoarece căsătoria, de multe ori, implică și bunicii, odată ce copilul a venit pe lume. 

În ceea ce îl privește pe cel mic, femeia joacă rolul de mamă, iar copilul, obiectul afecțiunii, al grijii și al devotamentului total. Pentru cel mic, mama este centrul universului, în timp ce pentru tată, o mamă bună este o reconfirmare a faptului că a luat decizia corectă atunci când și-a unit viața cu ea. Mama este, de asemenea, soție și iubită. Soția este partenerul de drum, alături de care ia deciziile importante pentru casă și viitor și cu care înfruntă vicisitudinile vieții. Această relație specială și unică între soț și soție este definitorie pentru un mariaj durabil, dar nu suficientă. Componenta romantică a căsătoriei este la fel de importantă, dar adesea neglijată, mai ales după venirea unui copil pe lume. Rolul de iubită devine unul dificil pentru noua mamă, care este copleșită de noile atribuții, și care, de asemenea, poate trece prin anumite modificări modificări hormonale care îi pot afecta starea de spirit. 

Un alt aspect demn de menționat este depresia postnatală. Aceasta este o tulburare psihică ce apare în mod frecvent la noile mame, în primele luni de la venirea copilului pe lume. Depresia postnatală trece, cel mai frecvent, de la sine, mai ales atunci când mama are parte de susținere și afecțiune din partea celor din jur. Statisticile spun că una din opt mame suferă de depresie postpartum, ca urmare a modificărilor hormonale prin care trece odată cu nașterea. Există și o serie de factori de risc asociați cu acest tip de depresie, și anume depresia preexistentă, fumatul, contextul familial și afectiv (dacă este mama singură sau dacă se află într-o relație sau căsnicie nefericită). 

Având în vedere toate aceste aspecte, este lesne de înțeles că rolul femeii în căsătorie, mai ales după venirea unui copil, nu este deloc ușor și, adesea, povara tuturor grijilor și responsabilităților poate duce la un parcurs nefericit în viața de cuplu.

Top trei sfaturi de urmat pentru păstrarea echilibrului în cuplu

Așadar, viața în trei poate fi un vis transformat în realitate dar, în același timp, poate veni la pachet cu o sumedenie de obstacole și greutăți, care pot pune la încercare căsnicia. Cum se poate, în acest caz, menține o căsătorie fericită, iar echilibrul în cuplu durabil, la fel ca la început? Există mai multe modalități de a menține echilibrul familial, dar, înainte de a intra în detalii, trebuie să știi că principalul aspect de care ambii parteneri trebuie să țină cont este dorința de a îmbunătăți lucrurile. Dacă unul din cei doi nu este dispus să lupte pentru îmbunătățirea calității relației, eforturile celuilalt sunt în zadar. Având această perspectivă în comun, lucrurile devin automat mai simple și mai ușor de reparat.

1. Comunicarea deschisă și sinceră 

Pare cel mai banal sfat, dar este cel mai eficient. Adesea, comunicarea este subestimată, iar partenerul se așteaptă ca neliniștile și nemulțumirile sale să fie înțelese în mod intuitiv de către celălalt membru în relație, în baza faptului că se cunosc și că faptele vorbesc de la sine. Însă, de multe ori, nu este așa. Fiecare partener are propriile probleme cu care trebuie să se confrunte zilnic, așadar este mai dificil să perceapă grijile și problemele celuilalt. Aici intervine comunicarea, iar cu cât se pune problema pe masă mai devreme, cu atât este mai bine. Cum se face? Foarte simplu. Încearcă să identifici momentul de intimidate absolută: dimineața, la cafeaua băută împreună înainte de serviciu sau seara, înainte de culcare. Treceți împreună în revistă toate grijile pe care le aveți, mai ales cele legate de noul membru al familiei, dar nu ignorați problemele sau nemulțumirile personale. Tot ce te frământă poate fi soluționat printr-o comunicare sinceră și deschisă, așadar asigură-te că oferi și primești, la schimb, aceste lucruri. Pentru a primi sinceritate din partea partenerului, tot ce trebuie să faci este să…îi comunici acest lucru! Spune-i partenerului că îți dorești sinceritate din partea lui, chiar dacă, uneori, cuvintele sincere nu sunt cele mai plăcute. Este important să stabiliți un raport de egalitate și transparență de la bun început, pentru ca lucrurile să fie discutate ușor în continuare, iar echilibrul în cuplu să fie consolidat. 

2. Timpul petrecut în doi – o prioritate

O problemă importantă cu care se confruntă adesea noii părinți este organizarea numeroaselor sarcini legate de copil și de casă, ceea ce lasă foarte puțin loc pentru viața de cuplu și pentru echilibrul familial. De multe ori, relația de cuplu dispare, scufundată sub mormanul de responsabilități casnice și, în timp, lipsa acesteia va duce la acumularea de resentimente și frustrări. Deși grijile legate de copil vin, mai ales în prima etapă a dezvoltării acestuia, pe primul loc, este recomandat să găsiți, împreună, un timp dedicat intimității și unor activități romantice. Cel mai ușor este să vă organizați, în acest sens, după ce micuțul a adormit. Nu contează că au rămas vase nespălate sau facturi de plătit, sau că este dezordine în casă. Dacă ați stabilit, de comun acord, că, de exemplu, miercuri este seara în care mâncați cina la lumina lumânărilor, așa veți face. 

Pe lângă această mică rutină, este sănătos să vă faceți un obicei din a vă întreba, mereu, cum vă simțiți, unul pe celălalt. Poți începe a face tu asta, iar partenerul va prelua, în scurt timp, obiceiul, pentru că se va simți iubit și prețuit. Un sfat simplu, dar de efect, pentru o căsnicie fericită.

3. Impunerea limitelor pentru bunici și rude

Adesea, mărul discordiei este adus în casă de rudele din afara căminului, fie în mod voit, fie din greșeală. Mărul poate veni sub forma unui comentariu, unui sfat sau, pur și simplu, prin vizitele prea dese. Indiferent de motiv, aceste intervenții pot perturba echilibrul familial. Deși poate părea calea cea mai ușoară, de a te descurca cu toate cele necesare pentru cel mic, să o ai pe mama sau pe soacra ta lângă tine, este binevenit să impui niște limite sănătoase acestor șederi, pentru că tot ce e mult, strică. Iar soluția pentru această problemă se numește tact. Așadar, impune limite prin comunicare blândă și diplomatică, dar nu ezita să fii fermă, dacă e necesar. Prezența altori membri ai familiei poate fi benefică, în doze mici și precise, iar acest aspect trebuie înțeles de ambii parteneri.

Așadar, poate fi o idee bună să discuți acest lucru, mai întâi, cu partenerul, ceea ce va consolida și mai mult relația dintre voi, iar apoi să acționați împreună în inițiativa de a impune limite celorlați membri ai familiei.  

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Fatherly - How to Protect Your Marriage From Your Baby
https://www.fatherly.com/love-money/marriage-after-baby-tips-protect-relationship/ 
Parents - Fall in Love With Your Partner All Over Again
https://www.parents.com/parenting/relationships/staying-close/strong-marriage-after-kids/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0