Parintii vitregi - cum introducem un nou partener copiilor

Parintii care trec printr-un divort sunt pusi, mai devreme sau mai tarziu, in situatia de a prezenta un nou partener de viata copiilor. Insa modul in care parintele abordeaza situatia poate influenta radical relatia pe care copilul o va dezvolta, in timp, cu parintele vitreg.

Indiferent de varsta copilului, acestuia ii va fi greu sa accepte divortul parintilor sai, la fel cum ii va fi greu sa accepte un nou partener de viata al unuia dintre parinti. Cu putin efort insa din toate partile, cel mic va reusi sa inteleaga si sa accepte lucrurile asa cum sunt. In cazurile cele mai fericite, copilul va reusi chiar sa aiba o relatie de prietenie cu partenerul de viata al unuia dintre parintii sai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cum ar trebui sa introduci un nou partener de viata copilului tau, astfel incat acesta sa se impace cat mai rapid cu situatia in care va aflati:

In primul rand, discuta cu copilul inainte de intalnirea propriu-zisa – copilul trebuie pregatit pentru ceea ce va urma, astfel incat sa aiba timp sa se acomodeze cu ideea. Nu prezenta partenerul copilului tau decat in momentul in care ati stabilit, de comun acord, ca relatia voastra este serioasa. Discuta apoi cu copilul despre noul partener, povesteste-i lucruri amuzante despre acesta si starneste-i curiozitatea. Spune-i apoi ca va veni o zi in care il va cunoaste, starnindu-i astfel interesul.

Arata-i celui mic ca esti fericit – copilul este fericit atunci cand parintele sau este fericit si traieste in armonie. Asadar, manifesta-ti fericirea, joaca-te cu el, fii mai zambitor si spune-i ca relatia cu noul partener de viata te face sa fii mai binedispus. Ai grija insa sa nu lasi loc de gelozii, dar nici sa nu iti neglijezi copilul pentru ca veti incepe cu stangul.

Spune-i copilului, cu fiecare ocazie, ca el este prioritatea ta – copiii au tendinta de a se simti neglijati atunci cand apare un nou partener in peisaj. Asadar, spune-i copilului, de fiecare data cand se iveste ocazia, cat de mult il iubesti si cat de important este el pentru tine. De asemenea, spune-i ca te-ar bucura foarte tare daca el ar accepta relatia pe care o ai cu un nou partener.

Aranjeaza prima intalnire astfel incat sa fie scurta si deloc inconfortabila – pentru ca prima intalnire poate cauza anxietate pentru toate partile implicate, asigura-te ca aceasta va fi scurta. Asadar, dupa ce stabilesti cu partenerul tau ca e momentul sa iti cunoasca copilul/ copiii, roaga-l sa vina sa te ia de acasa inainte sa iesiti in oras. Asigura-te ca va veni cu o mica atentie pentru cel mic. Astfel, vor avea ocazia sa faca cunostinta in zona de confort a copilului, fara insa sa ii creeze senzatia ca il sufoca. Treptat, pe masura ce relatia evolueaza, puteti petrece timp impreuna pe teren neutru – in parc, intr-o vacanta. Abia dupa ce lucrurile evolueaza in directia dorita, poti aduce noul partener acasa pentru perioade mai lungi, de cateva ore. Insa niciodata nu permite partenerului sa ramana peste noapte in primele luni. Dupa ce copilul se acomodeaza si accepta noul partener, poti considera ca e momentul oportun ca partenerul sa innopteze la voi.

 

 

Copiii pot fi destul de inversunati pe noul partener al unuia dintre parinti, mai ales daca acesta apare in viata lor la scurt timp dupa separarea de celalalt parinte. Asadar, va fi nevoie de calm, de rabdare si de multe discutii cu copilul pentru ca lucrurile sa se aseze. Daca te simti coplesit, cere ajutorul celuilalt parinte, care ar trebui sa te sustina din toate punctele de vedere.

Un psihoterapeut poate fi, de asemenea, de mare ajutor atat pentru copil, cat si pentru parinte si noul partner al acestuia. Un psiholog va poate ajuta sa faceti fata mai usor situatiei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0