Igiena dentara la copii - cum ii inveti pe cei mici sa adopte obiceiuri sanatoase

Parintele este cel mai bun exemplu pentru copilul sau. Trebuie sa fim constienti ca vom fi copiati intru totul de catre cei mici, asa ca este important sa ii luam cu noi la dentist cat mai devreme.

Iata cateva sfaturi pentru parinti si copii:

  • Indemnul la periaj sa fie sub forma exemplului personal – lasa usa deschisa la baie atunci cand te speli pe dinti, astfel incat cel mic sa te observe. Invita-l apoi sa ti se alature si faceti din spalatul pe dinti o activitate de familie placuta.
  • Incurajarea copilului sa manance legume si fructe – obisnuieste-l inca din perioada de diversificare pe cel mic sa manance fructe si legume, care sunt sanatoase pentru dantura si nu numai. Merele, morcovii si in general fructele si legumele cu o texura ferma sunt in special indicate pentru sanatatea dentara, acestea curatand dintii in timp ce sunt mestecate.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

  • Pozitia la calculator poate influenta dezvoltarea scheletului osos – urmareste postura adoptata de copil si corecteaz-o din stadiu incipient.
  • Sprijinul in palma cand stau la televizor, calculator sau cand isi fac temele – acest obicei este extrem de daunator pentru cavitatea bucala, deformand in timp maxilarul copilului, care este inca in formare.
  • Rosul creioanelor, suptul degetului – si aceste obiceiuri specifice copilariei afecteaza dantura si maxilarul. Rosul creioanelor poate determina degradarea smaltului dentar sau poate fractura dintii, in timp ce suptul degentului modifica forma maxilarului, stramband dintii.
  • Tinutul in gura al coltului pernei, gulerul camasii sau al unor jucarii – acesta este un alt obicei de care parintii ar trebui sa dezvete copiii inainte ca dantura acestora sa aiba de suferit.
  • Mare atentie la respiratia orala - este corect sa respiram pe nas. Respiratia orala (pe gura) duce la modificari orale, modificarea pH-ului si este semn de vegetatii adenoide (polipi).


Dragi parinti, creati obiceiuri benefice copiilor dumneavoastra!

 

 

Poti face multe lucruri pentru ca cel mic sa aiba o dantura sanatoasa in copilarie, dar si la maturitate. Obiceiurile deprinse in prima parte a vietii sunt apoi mentinute cu usurinta la maturitate.

  • Periaza-i dintii copilului de doua ori pe zi, inca de cand acesta este foarte mic. Foloseste o periuta de dinti si o pasta potrivite pentru varsta copilului. Daca ii speli dintii cu pasta de dinti folosita de tine, in mod cert nu va fi incantat de gustul mentolat si intepator si va refuza periajul dentar. Medicii stomatologi recomanda spalarea pe dinti a bebelusilor inca de la aparitia primului dinte.
  • Pentru a-ti convinge copilul sa se spele pe dinti, las-l pe el sa isi aleaga periuta de dinti de pe raftul supermarketului. Exista o multime de periute de dinti cu personaje din desene animate, care mai mult ca sigur il vor incanta pe cel mic, determinandu-l sa prinda drag de obiceiul de a se spala zilnic pe dinti.
  • Mergi la medicul dentist de doua ori pe an. Controalele regulate sunt cea mai buna metoda pentru a depista problemele dentare din timp. Programeaza o vizita la cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni.
  • Asigura-i o alimentatie sanatoasa. Exista alimente precum laptele si branza cate sunt bogate in calciu, despre care se stie cat de benefic sunt pentru dinti si oase.
  • Periaza fiecare dinte dinspre gingie spre marginea lui. Apoi, dupa ce copilul creste, invata-l sa procedeze la fel.


Igiena orala este extrem de importanta inca de la aparitia primul dinte al copilului. Fa-ti timp si explica-i cat de important este sa aiba dintii curati si sa mearga la medicul stomatolog in mod regulat. Foloseste puterea exemplului pentru a-ti sustine spusele. Atunci cand mergi la controlul de rutina, dar si pentru o lucrare stomatologica mai complexa, ia-l pe copil cu tine si permite-i sa asiste, astfel incat sa considere ca este o activitate cat se poate de normala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0