Dormi cu copiii in pat? Parerile specialistilor, pro si contra

Dormitul cu copiii poate părea o idee bună, mai ales atunci când lucrezi toată ziua și seara vrei să te bucuri cât mai mult de compania lor. Este posibil însă, ca pe termen lung, nu numai intimitatea ta și a partenerului să aibă de suferit, ci și dezvoltarea armonioasă a copilului din punct de vedere psihic. Părerile specialiștilor sunt împărțite, fiind tabere care susțin ambele variante. Decizia depinde însă de fiecare familie în parte, de nevoie și personalitatea copiilor!

Adesea copiii obișnuiesc să doarmă cu părinții până când ajung la vârsta la care încep școala, dar în unele cazuri chiar și până mai târziu. Mulți părinți aleg să doarmă cu copiii permanent sau să le permită acestora să vină în patul lor dacă au visat urât, nu pot să adoarmă sau se simt nesiguri. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Părerile PRO ale specialiștilor

Dormitul cu copiii consolidează legătura emoțională dintre mamă și copil

Mulți părinții au o dorință instinctuală de a rămâne aproape de copilul lor, iar unii chiar cred că micuții lor capătă un sentiment de siguranță și bunăstare dacă dorm cu părinții. Există beneficii reale ca bebelușii să fie aproape fizic de părinții lor. De exemplu, menținerea copilului aproape, cu contact piele pe piele, calmează bebelușul. În plus, așa se poate consolida legătura emoțională dintre mamă și copil.

Dormitul cu părinții le oferă copiilor siguranță

Studiile și cercetătorii care susțin co-sleeping-ul pornesc de la ideea că singurul caz în care acest obicei poate fi dăunător este atunci când în spate se ascunde o problemă emoțională sau fizică ce trebuie rezolvată - o frustrare, o dependență fizică sau emoțională. Copilul trebuie să poată dormi și singur atunci când este necesar și poate adormi chiar și dacă părinții săi lipsesc uneori.

În majoritatea cazurilor însă specialiștii care se declară PRO spun că dormitul cu părinții le oferă copiilor siguranță, confort și este o dovadă a disponibilității emoționale a părinților. Practic, copiii se simt iubiți, protejați, ajutați, în special atunci când vin în patul părinților pentru a căuta alinare, după un coșmar sau în caz de frică de întuneric.

Dormitul cu copilul poate asigura nopți mai odihnitoare pentru copii

În plus, unul dintre marile avantaje pe care le are dormitul împreună cu copiii este că vă poate asigura un somn odihnitor, neîntrerupt, indiferent de vârsta copilului. În cazul unui nou-născut sau bebeluș, alăptatul este mai rapid și mai comod, fiindcă mama nu trebuie să se ridice din pat pentru a ajunge la copilul care plânge. În cazul copiilor mici și preșcolari, părinții "scapă" de refuzurile celui mic de a merge la culcare, de eventualele treziri peste noapte cu diverse motive sau de trezirile foarte matinale.

Părerile CONTRA ale specialiștilor

Dormitul împreună este asociat cu un risc crescut de deces accidental la bebeluși

Somnul este o mare provocare pentru familiile cu copii mici, iar Academia Americană de Pediatrie recomandă un mediu de somn sigur pentru a reduce riscul sindromului morții subite a sugarului (SIDS). Acesta apare atunci când un sugar cu vulnerabilitate intrinsecă (manifestată adesea prin răspunsuri cardiorespiratorii și/sau autonome) suferă un eveniment declanșator exogen (de exemplu, expunerea la un mediu de somn nesigur) în timpul unei perioade critice de dezvoltare.

Rata deceselor infantile legate de somn a scăzut semnificativ în anii 1990, după ce Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca bebelușii să fie așezați pe spate pentru a adormi, dar chiar și în ciuda acestor recomandări, sindromul morții subite a sugarului rămâne principala cauză a mortalității postneonatale. 

Orientările Academiei Americane de Pediatrie privind somnul în siguranță, care au fost actualizate în iunie 2022 afirmă că părinții nu ar trebui să-și lase niciodată copilul sub un an să doarmă în pat cu ei - invocând riscul de sufocare, sindromul morții subite a sugarului și alte decese legate de somn 1.

Specialiștii recomandă:

  • Ca bebelușii să fie așezați pe spate pentru a dormi în propriul spațiu de somn, fără alte persoane în jur.
  • Să se folosească un pătuț, cu o saltea fermă, plată și un cearșaf de pat, fără pături largi, perne, jucării, bare de protecție și alte articole moi în spațiul de dormit.
  • Să se evite somnul pe o canapea sau pe un fotoliu ori într-un leagăn.

Copilul poate dezvolta insomnie comportamentală

După ce depășește vârsta alăptării, copilul poate fi învățat să doarmă singur și vor avea de câștigat atât părinții, cât și el. Potrivit Societății Pediatrice Canadiene, 30% dintre copiii care dorm cu părinții dezvoltă insomnie comportamentală, adică întâmpină dificultăți la adormire atunci când trebuie să adoarmă singuri. De asemenea, copiii care dorm cu părinții sunt mai predispuși la anxietate, depresie, obezitate, dar au și probleme cu memoria.

Adesea, chiar anxietatea părinților este de vină pentru încurajarea copiilor să doarmă cu părinții. Drept urmare, temerile părinților îi determină pe aceștia să îi încurajeze pe copii să doarmă cu ei, ceea ce înseamnă că îi încurajează pe cei mici, în mod inconștient, să devină dependenți de părinți.

Copiii care dorm cu părinții sunt mai nesiguri pe ei

Copiii care dorm cu părinții sunt, potrivit unor psihologi, mai nesiguri pe ei. Mulți dintre copii nu știu ce să facă seara, înainte de culcare, dacă sunt singuri și de aici pornesc problemele cu stima de sine. Atunci când părinții își doresc să “potolească” anxietatea pe care copilul o resimte seara, la culcare, și îi invită la ei în pat pe cei mici, nu fac altceva decât să dea amploare fenomenului, iar anxietatea va fi pe zi ce trece mai intensă.

Dormitul cu copiii poate duce la frustrare pentru toți cei implicați

Copiii de diferite vârste au nevoie de cantități diferite de somn, iar orele lor de culcare variază în consecință. În familiile care împart un pat, părinții și copiii mai mari ajung adesea să se pregătească de somn mult mai devreme decât ar trebui, în funcție de momentul în care copiii mai mici ar trebui să doarmă. De aceea, această situație devine ușor frustrantă pentru toți cei implicați.

Calitatea somnului poate avea de suferit

Unii copii pot perturba somnul părinților, mai ales dacă au un somn agitat. În această situație, există riscul ca unul dintre părinți, cu precădere tatăl, să ajungă să doarmă într-o altă cameră. În plus, studiile arată că copiii care dorm împreună se trezesc de fapt mai des noaptea și dorm mai puține ore pe noapte decât copiii care dorm în camera lor 2

Copiii și bebelușii au nevoie de acest somn sănătos pentru dezvoltarea și creșterea creierului lor, iar părinții au nevoie de somn de calitate pentru sănătatea și bunăstarea lor, atrag atenția specialiștii. 
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, un sfert dintre copiii cu vârsta sub 5 ani nu dorm suficient. Acest lucru este îngrijorător, deoarece somnul deficitar în copilăria timpurie a fost asociat cu rinita alergică.

 

 

Relația dintre părinți poate avea de suferit

Pentru multe cupluri cu copii, serile sunt singurul moment în care trebuie să fie singuri împreună. Cu toate acestea, atunci când împarți patul cu copiii tăi, aceștia te separă literalmente de partenerul tău, momentele de intimitate devenind astfel din ce în ce mai rare.

Cum îți poți convinge copilul să doarmă singur când este nevoie

Cum spuneam mai sus, chiar dacă alegeți varianta dormitului împreună cu copilul, sunt cazuri când părinții sunt plecați iar copiii rămân cu bunicii sau cu o bonă sau sunteți într-o excursie unde "aranjamentul" cu care sunteți obișnuiți acasă nu se mai aplică, iar copilul trebuie să doarmă singur – iată cum poți face acest lucru, pas cu pas!

Înarmează-te cu răbdare 

Copilul va opune rezistență, așa că vei avea nevoie de multă răbdare, dar și de determinare. Nu îl lăsa să simtă slăbiciunea ta pentru că nu îl va ajuta cu nimic. Explică-i situația cu răbdare, motivele pentru care doarme singur, asigură-l că asta nu schimbă cu nimic relația dintre voi, că trebuie să se "separe" uneori de mami și tati, așa cum se întâmplă și în timpul zilei când el merge la grădiniță și ei la serviciu.

Identifică ora potrivită de culcare

În copilărie, ora obișnuită de culcare pentru majoritatea copiilor este între 7:30 și 8:30 p.m. Această fereastră de timp ar trebui să răspundă atât nevoilor copilului mai mic, cât și ale celui mai mare, dar mulți părinți presupun că trebuie să pregătească de somn mai întâi copilul mai mic și apoi pe cel mare. Însă specialiștii spun că nu trebuie să se întâmple neapărat așa. Dacă copilul mai mic doarme în timpul zilei, poate fi culcat puțin mai târziu. Dacă un singur părinte este disponibil pentru rutina de somn, orele de culcare eșalonate pot funcționa mai bine. Dacă sunt doi părinți prin preajmă, a avea rutine concomitente poate funcționa cel mai bine dacă ambii copii adorm în același timp.

Formează un ritual seara

Pentru a-l ajuta pe cel mic să se acomodeze cu noua situație, formează un nou obicei. Spre exemplu, îi poți citi copilului în fiecare seară câte o poveste, după ce îl bagi în pătuț. Astfel, cel mic se va detensiona și va uita de grijile sale.

Acordă atenție sforăitului

Dacă unul dintre copiii tăi sforăie, mergi la medic pentru un consult de specialitate. Este posibil ca micuțul tău să sufere de apnee obstructivă în somn.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2022 Recommendations for Reducing Infant Deaths in the Sleep Environment”, Pediatrics (2022), Rachel Y. Moon, Rebecca F. Carlin, Ivan Hand
https://publications.aap.org/pediatrics/article/150/1/e2022057990/188304/Sleep-Related-Infant-Deaths-Updated-2022?autologincheck=redirected
2 Studiul „Co-sleeping among school-aged anxious and non-anxious children: associations with sleep variability and timing”. J Abnorm Child Psychol. 2018; Palmer CA, Clementi MA, Meers JM, Alfano CA. 
https://link.springer.com/article/10.1007/s10802-017-0387-1
Sleep Foundation - Children and Sleep
https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep#references-79029


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0