De ce este joaca în zăpadă sănătoasă pentru cei mici

Mulți părinți își feresc copiii de temperaturile joase de pe perioada iernii pentru a-i proteja de gripă și de răceală. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că joaca în zăpadă și, în general, afară pe timpul iernii are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății celor mici.

Contrar a ceea ce ai fost învățată de mică, benefiicile pe care timpul petrecut în aer liber, chiar și în toiul iernii, le are asupra sănătății copiilor de toate vârstele sunt mai mari decât riscul de îmbolnăvire.

Mai jos, regăsești efectele benefice pe care le are joaca în zăpadă pentru sănătatea copiilor.

1.    Cel mic respiră mai mult aer curat – un fapt puțin cunoscut este că virusurile care cauzează răcelile și gripele sezoniere se regăsesc în spațiile închise (acasă, la școală, la grădiniță, în mall), și nu afară, unde aerul este curat și rece. Cu cât copilul petrece mai mult timp în interior, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mare. Nu numai că poate fi expus unui virus ce cauzează infecții respiratorii, dar i se și slăbește sistemul imunitar. Așadar, timpul petrecut în aer liber, la joacă, nu pune sănătatea copilului în pericol mai mult decât timpul petrecut în spații închise și acasă.

2.    Sistemul imunitar al copilului este întărit – după cum am precizat mai devreme, timpul petrecut în aer liber ajută la fortifierea sistemului imunitar și poate spori rezistența organismului celui mic în fața alergiilor. Mai multe cercetări au confirmat faptul că starea de sănătate a copiilor care trăiesc în mediul rural, și care petrec mai mult timp afară, la joacă, este mai bună decât a celor din mediul urban, care petrec mai mult timp în casă. 

3.    Cel mic face mai multă mișcare – energia copiilor nu scade în intensitate pe timpul iernii, așa că timpul petrecut în aer liber reprezintă prilejul ideal pentru ca cel mic să facă mișcare și să își consume energia într-o manieră benefică. Specialiștii în sănătate sunt de părere că joaca în zăpadă oferă copiilor prilejul de a inspira cât mai mult aer curat, dar și de a-și lucra musculatura, ceea ce stimulează o dezvoltare armonioasă. În plus, activitatea fizică, mai ales afară, îmbunătățește și calitatea somnului celor mici. 

4.    Expunerea la lumina naturală îi asigură aportul necesar de vitamina D – potrivit specialiștilor, vitamina D este una dintre vitaminele esențiale pentru corp, favorizând absorbția calciului și prevenind, astfel, fracturile osoase. În plus, vitamina D asigură un sistem imunitar sănătos și ajută în ameliorarea stărilor de dispoziție proastă. Uneori, dacă cel mic petrece mai multe ore în fața tabletei sau a calculatorului, se poate simți obosit și lipsit de chef.

Acest lucru se întâmplă și pentru că lipsa vitaminei D afectează, în mod direct, nivelul de serotonină și declanșează apariția unor stări precum somnolență, oboseală și indispoziție. Expunerea la soare reprezintă, așadar, o metodă sigură pentru a-i oferi aportul necesar de vitamina D, care îi va reda buna dispoziție. Dacă vă aflați la munte, însă, ai grijă să îi protejezi pielea feței cu o cremă cu FPS 30 sau 50, deoarece soarele de munte îi poate produce arsuri micuțului.

5.    Joaca afară stimulează imaginația copilului – zăpada este un fenomen feeric, iar joaca în zăpada poate stimula imaginația celui mic în cele mai creative moduri. Te poți implica și tu, prin a-l ajuta pe micuț să facă un om de zăpadă, să construiască un castel din zăpadă sau chiar o cazemată. În felul acesta, puteți petrece mai mult timp împreună și crea amintiri.  

6.    Joaca afară îi distrage copilului atenția de la tabletă, laptop sau telefon – în prezent, ne confruntăm cu o nouă mentalitate în generațiile noi de copii, care își manifestă, de foarte mici, dorința de a se juca diverse jocuri pe tabletă și calculator, precum și de a petrece timp pe canalele de socializare. Deși timpul petrecut pe calculator îi poate ajuta pentru a-și dezvolta aptitudini tehnologice ce le vor servi în viitor, le răpește din momentele de neprețuit ale copilăriei. În plus, petrecerea unui număr mare de ore în fața ecranelor cu lumină albastră îi poate afecta sănătatea copilului. În primul rând, vederea este direct afectată de acest tip de ecrane, apoi trebuie luat în calcul factorul sedentarismului. Dacă ai rămas în pană de idei cu privire la cum îi poți distrage atenția de la ecran, propune-i să ieșiți afară, la zăpadă. Ideea că ninsoarea vine numai iarna, deci nu poate avea parte de asemenea joacă în restul anului, îl va tenta, iar dacă are și un grup de prieteni cu care se poate juca, cu atât mai bine. 

7.    Joaca afară, în zăpadă, îl ajută pe cel mic să fie mai bine orienta către soluții – banala joacă în zăpadă poate avea un impact major asupra formării modalității de gândire și de acționare a copilului. De pildă, joaca în zăpadă îl poate ajuta pe cel mic să învețe cum să găsească soluții mai repede și mai eficient (nu uita, zăpada este uneori dificil de manevrat, mai ales când încerci să construiești ceva din ea). În plus, joaca în echipă și strategiile pe care cei mici le realizează când se joacă împreună afară îl poate ajuta pe micuț să își contureze o personalitate mult mai bine definită și o gândire analitică.

Idei de activități în zăpadă pentru copii

Iată câteva exemple de jocuri și activități distractive pe care le puteți întreprinde împreună, în familie, afară pe timp de iarnă. 
•    Construirea unui castel, a unei casemate sau a unui om de zăpadă
•    Formarea unor îngerași cu forma propriului corp
•    Joaca de-a “x și 0” în zăpadă, cu ajutorul unor crenguțe și a unor conuri de brad
•    O bătaie clasică cu bulgări
•    O plimbare cu sania
•    Mersul la munte și practicarea de sporturi de iarnă, precum schi și snowboarding
•    O altă activitate clasică, datul pe derdeluș cu un colac
•    Lovitul la țintă cu bulgări

Deși petrecerea timpului afară este foarte recomandată pentru sănătatea celui mic, pentru a îi asigura un sistem imunitar perfect sănătos, îi poți suplimenta alimentația cu ulei de pește sau cu un complex nutraceutic pe bază de acizi grași Omega-3. De asemenea, asigură-te că este bine ferit de frig și umiditate, prin hăinuțe adecvate, iar dacă se udă prea tare în zăpadă, este important să revină în casă, pentru a se usca și încălzi. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Business Insider - Why our kids are going to play outside this winter, and yours should too, according to science
https://www.businessinsider.com/why-kids-should-play-outside-winter-science-2018-11 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0