De ce are copilul de pana in 2 ani accese de furie

Există momente în care, pur și simplu, nu te poți înțelege cu copilul tău, oricâte eforturi ai face în acest sens. Aparent fără niciun motiv, copilul începe să plângă în hohote, țipă și lovește cu mâinile și cu picioarele în toate direcțiile, altfel spus, copilul are un tantrum

Crizele de furie variază în intensitate de la plâns liniștit până la țipete și lovituri. Ele sunt cele mai frecvente între 1 și 3 ani. O criză de furie sau un tandrum poate dura de la 3 la 15 minute. Copilul nu plânge niciodată fără motiv, chiar dacă tu nu identifici nicio cauză evidentă pentru criza sa. Trebuie să fii foarte atent la detalii pentru a observa ce îi declanșează celui mic furia de necontrolat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre tantrum

Crizele de furie sunt o parte normală și sănătoasă a dezvoltării copilului. Un studiu recent arată că aproximativ jumătate dintre copii experimentează săptămânal crize de furie 1. Aceste crize de furie sunt, de cele mai multe ori, așa cum am mai spus, de scurtă durată. Adică țin undeva până la 15 minute. 

Cele mai comune cauze ale furiei aparent nemotivate

Creierul îi este stimulat în exces

Copiii se pot simți copleșiți daca sunt expuși la zgomote foarte puternice, dacă se află într-un loc extrem de aglomerat și dacă simt că totul în jurul lor este haotic. Creierul experimentează în asemenea situații un fel de “scurtcircuit” care îi declanșează senzația de teamă și apoi o criză de plâns în hohote, țipete și furie dezlănțuită. Poți evita asemenea situații ținându-i pe copiii foarte mici departe de agitație sau expunându-i la asemenea situații în mod treptat, nu brusc.

Creierul său nu este dezvoltat suficient

Cortexul prefrontal, care este responsabil cu comportamentul social și cu autocontrolul, se dezvoltă începând cu vârsta de 3 ani și este complet dezvoltat odată ce copilul împlinește 6 ani. Așadar, nu poți avea pretenția de la cel mic să știe să se comporte în societate sau să se abțină când are o criză de plâns în cele mai nepotrivite momente. Înțelege-l și fă tot posibilul pentru a-l calma.

Simte că nu deține controlul

O criză de furie are loc, de regulă, atunci când copilul este copleșit de emoții pe care nu le poate controla. Anxietatea și furia sunt câteva exemple de asemenea emoții care pun stăpânire pe copilul tău. Așadar, dacă îi refuzi copilului tău ceva, se poate simți nedreptățit și i se activează dorința de “fugi sau luptă”. De aici ieșirile nervoase cu țipete și pumni aruncați în toate direcțiile. Poți preveni asta încercând să îi distragi atenția cu alte activități de interes pentru copil.

Îi pui prea multe întrebări

Cercetătorii sunt de părere că părintele care ia atitudine în fața crizei nervoase a copilului nu face altceva decât să o alimenteze. Întrebările pe care i le pui încercând să îți dai seama ce are nu fac altceva decât să fie pe post de paie aruncate pe un foc.  

Nu poate să comunice ce își dorește

Un copil de 2 ani știe exact ce îl supără, vrea să îți spună, însă nu stăpânește limbajul atât de bine încât să reușească să îți comunice ce are pe suflet. Așadar, devine frustrat și plânge în hohote de ciudă.

Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor mici

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), părinții care reacționează calm și consecvent la izbucnirile copilului lor îl ajută pe copil să înțeleagă unde sunt limitele, iar acest lucru îl poate ajuta pe copil să se simtă protejat. 

Nu permite comportamentul agresiv

Copilul tău devine agresiv în timpul unei crize - adică lovește, mușcă sau aruncă lucruri? Opreste-l imediat. Spune-i clar că, deși sentimentele lui sunt în regulă, faptul că-i rănește pe cei din jur nu este deloc normal. Poți să-i spui „Poți să fii supărat pe mine, dar nu este în regulă să mă lovești.Așa că nu te voi lăsa să faci asta”. Mai poți rosti și următoarea frază: „Turnul tău din piese s-a prăbușit și ești supărat. E în regulă să fii supărat. Dar nu e în regulă să-ți arunci piesele, pentru că poți să te rănești sau să-i rănești pe cei din cameră”. Rămâi calm, dar fii ferm. Când vine vorba de comportament agresiv, cel mai bine este să aveți o politică de toleranță zero, atrag atenția specialiștii.

Încearcă să nu țipi la copil

În timpul unei crize de furie, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să țipi și tu la copil. Dacă țipi, copilul va continua să țipe pentru că, în adâncul sufletului, va dori să se conecteze cu tine. Dacă totuși se întâmplă să ridici vocea, cere-ți imediat scuze și spune-i:„Nu am vrut să țip la tine. Îmi pare rău. Nu așa vreau să vorbesc cu tine. Putem să o luăm de la capăt?" 

Permite-i copilul să fie supărat

Uneori un copil are nevoie să-și alunge furia. Așa că lasă-l să fie furios, cu o singură condiție: să nu fie nimic în jur care să-i rănească pe el sau pe alții. De altfel, este important să rămâi aproape și să fii acolo pentru sprijin, în cazul în care are nevoie de tine. Ideea nu este să ignori și să te deconectezi de copilul tău, ci să-i permiți să se exteriorizeze într-un spațiu sigur, susținut.

Alege-ți bătăliile

Uneori, poate fi o strategie inteligentă să cedezi puțin. Doar încearcă totuși să păstrezi un echilibru. Dacă însă apelezi la această strategie prea des, nu vei face decât să întărești comportamentul de furie al copilului. Dar există momente în care să cedezi puțin este în regulă. În timp ce mita („Îți dau o înghețată dacă te oprești din plâns!”) este rareori de ajutor pe termen lung, ai putea onora cererea copilului tău de a asculta de mai multe ori aceeași melodie în schimbul unei călătorii liniștite cu mașina, de exemplu.

Folosește fraze scurte

Crizele de furie pot fi adesea aplanate cu fraze scurte, simple și la obiect. Cu cât sunt mai specifice, cu atât mai bine. De exemplu: „Nu arunca cu mâncare pe jos”). Și o schimbare de peisaj poate fi, de asemenea, eficientă („Este timpul să udăm florile!”).

Distrage-i atenția

Copiii au o durată de atenție destul de scurtă, asta înseamnă că este ușor să-i distragi atenția micuțului tău mai ales în situațiile când urmează să izbucnească în plâns pentru că nu-i îndeplinești vreo cerință.   

Îmbrățișează-l

Acest lucru poate părea ultimul lucru pe care vrei să-l faci când copilul tău face o criză de furie, dar chiar îl poate ajuta să se calmeze. Îmbrățișarea trebuie să fie fermă și să nu rosteși un cuvânt când o faci. Îmbrățișările îi fac pe copii să se simtă în siguranță.

Când e cazul să mergi la medic

În cazuri rare, criza de furie a copilului tău poate fi un semn al unei probleme de bază. Intensitatea și frecvența crizelor de furie ale copilului te-ar putea să identifici dacă este cazul să te îngrijorezi sau nu. Specialiștii spun că unii copii au tantrumuri chiar și până la 5 ani. Dacă micuțul tău are peste 5 ani și continuă să aibă crize de plâns, un comportament dăunător pentru ei înșiși sau pentru alții, indicat ar fi să consulți medicul. Dacă vezi că crizele de furie ale copilului tău sunt frecvente și severe în intensitate, iar atenuarea lor este aproape imposibilă, este posibil să fie vorba despre: 

Anxietate

Poate că ți se pare ciudat ca micuțul tău să se confrunte cu anxietate, dar realitatea este că mulți copii se confruntă cu anxietatea în diferite forme. Unii copii ar putea fi diagnosticați cu o tulburare de anxietate, în timp ce alții suferă de anxietate din cauza stresului sau a traumei. Cum îți dai seama că micuțul tău se confruntă cu anxietatea? Copilul are și probleme cu somnul sau se confruntă cu pavor nocturn și are crize de furie frecvente. În acest caz, este necesar să discuți cu medicul pediatru. 

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție este o afecțiune comună care afectează copiii de toate vârstele și adesea nu este diagnosticată. Unele dintre cele mai comune simptome ale ADHD includ hiperactivitatea, impulsivitatea și neatenția. Un copil cu ADHD va deveni frustrant atunci când se confruntă cu situații care declanșează simptome ale stării sale și acest lucru poate provoca crize de furie. De regulă, copiii mici sunt foarte rar diagnosticați cu ADHD, dar cercetările arată că micuții de până la 4 ani ar putea suferi de această afecțiune. 

Autism

Copiii din spectrul autismului sunt mai predispuși la crize de furie decât cei care nu sunt diagnosticați cu această boală, atrag atenția specialiștii. Majoritatea copiilor cu autism se luptă și cu suprastimularea senzorială. Pentru copiii cu autism, luminile nu trebuie să fie prea strălucitoare sau un sunet nu trebuie să fie prea puternic pentru ca ei să devină copleșiți. Copiii cu autism nu pot comunica acest lucru, așa că o fac prin crize de furie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Kids Health from Nemours - Temper Tantrums
https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html
Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (CHADD) - Preschoolers and ADHD 
https://chadd.org/for-parents/preschoolers-and-adhd/
1 Studiul „Assessment of temper tantrums behaviour among preschool children in Jordan”, Journal of Pediatric Nursin, February 25, 2021, Ayman.K. Bani Salameh, Malakeh.Z. Malak, Rasmieh.M. Al-Amer, Omar.S.H. Al Omari, Mamdouh El-Hneiti, M. Abu Sharour 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S088259632100049X


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0