Cum sa va ajutati copiii sa treaca peste divort

Copiii reactioneaza diferit in cazul unui divort. Unii sunt tristi si isi neglijeaza sarcinile scolare. Altii devin anxiosi sau furiosi si reactioneaza ca atare. Altii pretind ca nu au niciun sentiment legat de acesta.

cum-iti-ajuti-copiii-sa-treaca-peste-divort

Iata cativa pasi prin care ati putea sa va ajutati copiii sa treaca peste aceasta perioada dificila pentru toata familia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Inainte sa le spuneti copiilor despre divort, repetati inainte ceea ce le veti spune despre decizia luata, fara sa va infuriati. Ar trebui sa evidentiati ca divortul nu are loc din vina lor, dupa cum sugereaza American Academy of Child & Adolescent Psychiatry (Academia Americana de Psihiatrie Pediatrica si pentru Adolescenti). Daca este posibil, ar trebui sa fie prezenti ambii parinti. Fiti pregatiti sa raspundeti la intrebarile legate despre cum li se vor schimba vietile, unde va locui fiecare si daca trebuie sa schimbe scoala.

Daca simtiti nevoia sa va criticati partenerul sau sa dati vina pe acesta, nu faceti acest lucru acasa sau in fata copiilor, ci in fata prietenilor sau a unui terapeut. Nu va manifestati furia in fata copiilor. Daca va asculta nemultumirile, copiii au impresia ca trebuie sa aleaga intre parinti.

 

 

Orice parinte ar trebui sa sprijine timpul petrecut de celalalt parinte cu copiii. Copiii care petrec timp cu ambii parinti nu simt ca trebuie sa iubeasca un parinte mai mult decat pe celalalt. Mentineti viata de zi cu zi neschimbata pe cat de mult posibil. Rutina zilnica a copilului ii ofera acestuia siguranta, in timp ce schimbarea rutinei il va face pe cel mic sa resimta separarea parintilor si mai tare. E posibil sa fiti tentat sa fiti mai putin strict in legatura cu regulile impuse, dar acest lucru ar putea sa creasca nesiguranta copiilor. Rutina consolideaza ideea ca se pot baza pe mama si tata pentru stabilitate si grija.

Nu ultimul rand, fiti atent la dificultatile de adaptare la noua situatie a familiei si discutati, daca este nevoie, cu un pediatru sau un psiholog pentru copii.

In cazul in care copiii sunt mici, puteti folosi fraze precum „Mami si tati vor locui in case diferite pentru a nu se mai certa atat de des, insa lucrurile vor ramane neschimbate pentru tine, te iubim si te vom iubi in continuare la fel de mult ca pana acum”.

In cazul adolescentilor, lucrurile se complica asa ca este indicat sa apelati la ajutorul unui terapeut pentru a gasi impreuna cu acesta o maniera cat mai blanda de a da vestea adolescentului. Daca este cazul, puteti merge chiar impreuna, parintii si copiii, la sedinte de terapie pentru a depasi momentul dificil in familie.

Incurajeaza-ti copilul, indiferent de varsta sa, sa isi exprime gandurile si sentimentele cu privire la aceasta situatie, indiferent de cat de dureroase pot fi lucrurile care ies la iveala. Sinceritatea pe care o aveti unul fata de celalalt va va ajuta sa va intelegeti reciproc si sa depasiti momentul.

Un alt lucru esential pentru copilul tau este starea ta, a parintelui. Copilului ii va fi foarte greu sa depaseasca momentul daca vede ca unul dintre parinti se afla intr-o situatie critica, plange pe ascuns, nu mananca si cade in depresie. Asadar, pentru binele copilului dumneavoastra, puneti-va rapid pe picioare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0