Cum sa comunici cu adolescentii

Intre parinti si adolescenti poate aparea o prapastie care face comunicarea aparent imposibila – cum se poate remedia situatia?

Comunicarea intre parinte si copil debuteaza odata cu dezvoltarea vorbirii, infloreste in copilarie si se opreste brusc in perioada adolescentei. Parintii nu inteleg ce se intampla cu adolescentul, au senzatia ca nu isi mai recunosc copilul, in timp ce tanarul se simte vesnic neinteles.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Primul lucru pe care un parinte de adolescent trebuie sa il faca este sa constientizeze ca el este cel cu experienta de viata si intelepciune, in timp ce adolescentul se afla pe un drum al cunoasterii. Asadar, parintele trebuie sa dea dovada de rabdare, intelegere si intelepciune.

Poti imbunatati comunicarea cu adolescentul imbunatatindu-ti propriile abilitati de comunicare – iata cateva trucuri care iti vor fi de folos:

 • Cauta si alte modalitati de a comunica cu adolescentul, in afara de comunicarea pe cale verbala. Invita-l la un film, ofera-i o carte cu un mesaj puternic, in care sa se regaseasca ori cumpara-i bilete la un concert – va intelege ce vrei sa ii transmiti in acel moment.
 • Nu te teme sa pui intrebari, insa asigura-te ca o faci intr-un mod bland pentru a te asigura ca obtii un raspuns.
 • Povesteste-i, la randul tau, ceva ce crezi ca l-ar putea interesa. Astfel, ii vei castiga increderea si il vei determina sa ti se confeseze.
 • Pune in aplicare lucrurile pe care i le spui. Nu te astepta ca adolescentul sa te asculte si sa nu fumeze daca pe tine te vede facand acest lucru zilnic.
 • Asculta-l fara a-l judeca sau critica.
 • Apreciaza-i calitatile si spune-i asta cand ai ocazia.
 • Iubeste-l fara a-l conditiona.
 • Implica-te si ia masuri pentru a-l ajuta numai cand adolescentul o cere – nu veni tu cu initiativa de a-l ajuta “cu forta”.
 • Trateaza-l ca de la egal la egal, nu te pozitiona niciodata deasupra lui.
 • Nu il acuza, indiferent de circumstante, si nu trage concluzii pripite, la prima vedere.

 

 

 • Lasa-l sa faca greseli, nu incerca sa ii impui sa nu faca anumite lucruri doar pentru ca ai intelepciunea necesara pentru a iti da seama ca eecul este garantat intr-o anumita situatie. Lasa lucrurile sa vina de la sine si da-i voie sa greseasca.
 • Nu te infuria chiar daca ai toate motivele din lume. Un adolescent nu va fi calmat de furia parintelui, ba chiar va fi mai starnit de o atitudine furioasa. Relaxeaza-te, fii stapan pe tine si spune lucrurilor pe nume fara sa folosesti un ton mai ridicat, dar si fara a avea o atitudine agresiva.

Cheia mentinerii unei relatii bune cu adolescentii consta in dezvoltarea unei comunicari care sa depaseasca obstacolele comunicarii. Adolescentul simte nevoia sa fie iubit, inteles, dar totodata lasat in pace, nu agresat verbal. Nu uita ca si tu ai fost adolescent si nu uita, de asemenea, nici ce promisiuni ai facut atunci si ce fel de parinti ti-ai fi dorit.  Adolescentul nu mai este un copil si nu trebuie sa fie tratat ca si cum ar fi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0