De ce trebuie sa lasam copiii sa se plictiseasca

De multe ori auzim copiii plangandu-se ca se plictisesc, fiind intr-o permanenta cautare de lucruri care sa le distraga atentia. Parintii se simt vinovati cand cei mici se plang de lipsa de activitate si fac tot posibilul sa le ofere celor mici alternative pentru a scapa de plictiseala – specialistii, insa, ne sfatuiesc sa ii lasam pe cei mici sa se mai si plictiseasca.

Teresa Belton, experta in impactul emotiilor asupra comportamentului si al invatarii, spune ca plictiseala este interpretata ca fiind o stare incomoda si de aceea societatea a creat asteptari oamenilor, care se vor a fi mereu ocupati. Cu toate acestea, creativitatea implica capacitatea unei persoane de a pune in aplicare un stimul interior, de a umple un gol. E important sa oferim copiilor prilejul de a invata sa faca fata plictiselii si sa gaseasca pe cont propriu o preocupare pentru a o combate. Acest lucru poate face diferenta, la maturitate, intre un adult creativ si unul mai putin creativ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum abordam plictiseala copiilor

Experta spune ca sunt si persoane care nu pot face fata plictiselii, dand exemplu cazurile de vandalism din statiile de autobuz, situatii in care tinerii nu isi pot controla plictiseala si sentimentele ce apar pe fondul acesteia si au reactii violente, distrugand bunurile din jur.

Belton indeamna parintii sa isi lase copiii sa se plictiseasca, fara sa le permita accesul la televizor sau la computer, motivand ca acestia au nevoie de o perioada in care sa nu faca nimic, timp in care sa constientizeze acest fapt, sa se observe, sa isi proceseze si analizeze propriile ganduri.

Aceste activitati stimuleaza creativitatea, in timp ce privitul la televizor creeaza un „scurtcircuit” in dezvoltarea creativitatii.

Cercetatoarea isi incheie studiul spunand ca, din cand in cand, este de preferat sa ne oprim din viteza cu care facem fiecare lucru si sa ne deconectam, pentru a da un impuls creativitatii.

Un alt avantaj al plictiselii pentru cei mici consta in faptul ca le ofera prilejul de a invata cum sa isi managerieze timpul liber. Mai mult decat atat, plictiseala il poate ajuta pe copil sa isi descopere pasiuni pe care nu ar avea cand sa le descopere daca ar petrece toata ziua la gradinita, scoala, cursuri de inot, cursuri de dans si jucandu-se pe tableta sau pe computer.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

De ce copilul se plange in mod constant de plictiseala?

  • Este obisnuit sa aiba un plan bine pus la punct, pe care sa il urmeze pas cu pas. Copiii din societatea in care traim sunt aproape la fel de ocupati ca si adultii, participand la tot felul de activitati extrascolare si cursuri.
  • I-ai oferit intotdeauna variante de petrecere a timpului liber si atunci cand il lasi sa ia singur o decizie in acest sens, se pierde.
  • Nu are un partener de joaca si nu a invatat (inca) sa se joace singur.
  • Are nevoie de atentia parintelui, atentie care poate fi satisfacuta prin petrecerea unor momente in compania copilului.
  • Este dependent de telefon, tableta sau alte gadgeturi – acestea ii stimuleaza celui mic productia de dopamina in creier, facand alte experiente sau jocuri complet neinteresante. De aceea, copiii obisnuiti sa aiba acces la asemenea gadgeturi sufera de plictiseala extrema, ba devin chiar irascibili, atunci cand nu li se permite sa foloseasca telefonul sau tableta.


Cu cat copilului i se ofera mai multa atentie din partea parintelui, cu atat mai rar se va plange de plictiseala. Insa asta nu inseamna ca parintele ii da telefonul sa se joace sau ii pune un film. Atentia parintelui se traduce prin joaca impreuna cu copilul, precum si prin conversatiile purtate.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0