Cele mai comune mituri despre contraceptive, DEMONTATE

Cu toate ca informatiile despre metodele contraceptive sunt mai accesibile decat in trecut, exista inca o serie de mituri despre acestea – iata care sunt cele mai comune neadevaruri despre contraceptive!

Daca alaptezi nu ai nevoie de metode contraceptiveFALS!

Este adevarat ca alaptatul poate suprima hormonii eliberati de glanda pituitara, care sunt responsabili cu declansarea ovulatiei, insa asta nu inseamna ca nu poti ramane insarcinata. Asadar, metodele de contraceptie sunt necesare chiar si in perioada alaptarii.

Trebuie sa iei pilula contraceptiva la aceeasi ora ca sa fie eficienta – FALS!

Majoritatea femeilor iau anticonceptionale pe baza de estrogen si progesteron, iar in situatia lor nu conteaza ora la care se ia pilula contraceptiva. Acest lucru este insa valabil in cazul pilulelor care contin numai progesteron.

Nu conteaza daca uiti sa iei pilula o zi – FALS!

Indiferent de ora la care iti amintesti ca ai uitat sa iei pilula din ziua precedenta, ia-o imediat, chiar daca asta inseamna ca vei lua 2 pilule in aceeasi zi. In cazul in care uiti sa iei pilula contraceptiva 2 zile la rand, apeleaza la medic pentru a afla cum sa administrezi anticonceptionalele. Totodata, ar fi bine ca in luna respectiva sa mai folosesti o metoda de contraceptie pentru a te asigura ca esti protejata.

Daca iei anticonceptionale pentru o perioada indelungata vei ramane mai greu insarcinata – FALS!

Nu exista studii care sa sustina ideea potrivit careia contraceptivele administrate pentru o perioada indelungata ar afecta fertilitatea. Este adevarat ca unele femei incep sa ovuleze imediat ce renunta la contraceptive, in timp ce in cazul altor femei organismul revine la normal abia dupa cateva luni.

 

 

Anticonceptionalele te fac sa acumulezi kilograme in plus – FALS!

Un studiu realizat de catre oamenii de stiinta in anul 2014 a scos la iveala faptul ca nu exista dovezi suficiente care sa sustina teoria potrivit careia pilulele contraceptive favorizeaza acumularea kilogramelor in plus. Asta nu inseamna ca nu te vei ingrasa, ci ca nu este o certitudine faptul ca te vei ingrasa – depinde de fiecare organism in parte.

Pilulele contraceptive devin eficiente din momentul in care incepi folia – FALS!

In cazul unora, e nevoie de un ciclu menstrual complet pentru ca pilulele sa devina eficiente si sa previna ovulatia. Asadar, in prima luna nu ar fi rau sa folosesti o a doua metoda contraceptiva.

Pilulele contraceptive cresc riscul de cancer – FALS!

Exista o serie de teorii potrivit carora pilulele contraceptive pot declansa o serie de afectiuni, insa cea mai infricosatoare este cea potrivit careia aceasta pilula favorizeaza cancerul. Acest lucru nu este deloc adevarat, ba chiar dimpotriva. O analiza a 20 de studii facute pe aceasta tema a scos la iveala faptul ca pilula contraceptiva ar reduce chiar riscul de cancer cu pana la 18%. Riscul redus este valabil atat in cazul femeii care ia pilule contraceptive, cat si a celei care a luat la un moment dat anticonceptionale.

Anticonceptionalele reduc cu pana la 50% riscul de cancer endometrial, iar efectul acestora persista pana la 20 de ani dupa oprirea administrarii pilulelor. Si riscul de cancer ovarian scade cu pana la 33% datorita administrarii anticonceptionalelor.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0