6 motive care te vor convinge să alegi un psihoterapeut sau un psiholog

În zilele noastre, multe persoane văd psihoterapia ca pe o parte crucială a menținerii unei bune sănătăți mintale. Însă, încă există un fel de "stigmat" în jurul ideii de a vorbi despre sănătatea mintală, și multe persoane se tem să recunoască că merg la un psiholog sau psihoterapeut, de teamă că vor fi judecați de ceilalți.

Psihoterapia este o intervenție psihologică eficientă pentru o multitudine de probleme, simptome și tulburări psihologice, comportamentale și somatice și, prin urmare, este considerată pe bună dreptate ca fiind o abordare principală în managementul îngrijirii sănătății mentale și somatice

Principalul stimulent pentru a urma un tratament psihoterapeutic este schimbarea nivelului general de funcționare, precum și reducerea simptomelor de suferință. Convingerea clienților că sunt incapabili să rezolve problemele deranjante contribuie la demoralizare și la sentimente de confuzie, disperare și incompetență sau, după cum a spus Jerome Frank (1986): "Adesea, o caracteristică importantă a demoralizării este sentimentul de confuzie care rezultă din incapacitatea clientului de a da un sens experiențelor sale sau de a le controla, ceea ce duce la teama exprimată în mod obișnuit de a înnebuni". Schimbarea terapeutică este astfel însoțită de clienții care lucrează cu problemele lor, dobândesc înțelegere, realizează împlinirea personală și se autoactualizează, transformându-și în cele din urmă problemele și simptomele, percepția de sine și experiențele cu mediul lor social.

De ce să apelezi la psihoterapie?

Aceste motive te vor convinge că, de multe ori, este mai bine să discuți cu un psihoterapeut (și nu cu prietenii ori familia), pentru că acest gen de specialist te poate ajuta mai mult în anumite privințe.

Un psihoterapeut nu te va judeca niciodată

Unul dintre cele mai mari avantaje este că poți vorbi cu psihologul ori psihoterapeutul despre absolut orice, fără să fie nevoie să treci informațiile printr-un filtru și fără teamă că acesta te va judeca. Aceasta este, practic, una dintre cerințele acestui job. Psihologii clinicieni trebuie să îți ofere susținerea lor necondiționată și să nu te judece în niciun fel.

Crezi ca suferi de depresie?

Psihoterapeuții nu îți vor impune propria lor agendă

Fiind un specialist imparțial, psihologul tău ar trebui să fie acolo pentru a-ți da cele mai bune recomandări ție și doar ție. Spre deosebire de prieteni sau de membrii din familie, acest specialist nu va spune unele lucruri doar pentru a te face să te simți mai bine. El nu este implicat în viața ta, astfel că poate fi onest și obiectiv cu tine.

Un psihoterapeut este obligat să îți păstreze secretele

Deși este important să destăinui lucruri doar acelor persoane în care ai încredere totală, în cazul unui psiholog sau psihoterapeut, nu trebuie să îți faci griji că ceva ce ai spus în timpul ședinței va fi transformat într-o bârfă sau va fi repetat altei persoane.

Psihologii și psihoterapeuții au ani de pregătire, pentru a te ajuta să rezolvi problema care nu îți dă pace

Prietenii și familia te pot asculta, într-adevăr, și îți pot oferi sprijinul lor, însă un psiholog clinician este pregătit pentru a-ți înțelege comportamentele psihologice. Psihologul te poate ajuta să descoperi de ce se întâmplă un anumit lucru în viața ta. Totodată, un psiholog sau psihoterapeut îți poate oferi strategii bune prin care poți face față anumitor situații, astfel încât să îți schimbi comportamentele.

Psihologul nu îți va considera problemele ca fiind "minore"

Toată lumea se confruntă și face față evenimentelor din viață în mod diferit. Un psihoterapeut va înțelege că toată lumea are propriul ritm când vine vorba de a trece peste o despărțire, de a se obișnui cu noul loc de muncă sau de a procesa orice alt obstacol din viață. El nu îți va spune niciodată – așa cum o face un prieten sau un membru al familiei - "să treci peste". Iar când vine vorba de probleme mai grave ale sănătății tale mintale, precum depresia sau anxietatea, un psihoterapeut nu va considera că acestea nu sunt suficient de importante sau că nu ar merita atenție.

Psihoterapeutul sau psihologul te poate ajuta să te dezvolți ca persoană

Datorită pregătirii pe care o are în domeniu, un psihoterapeut este "echipat" în mod unic, pentru a te ajuta să înțelegi comportamentele tale și tot el te poate ajuta să te dezvolți în moduri în care nu ai fi crezut că este posibil dacă ai fi fost pe cont propriu. De pildă, în cazul unei despărțiri de persoana iubită, cei mai mulți oameni cred că dacă ar discuta cu un psiholog sau psihoterapeut, acesta ar fi un lucru exagerat. Nu este deloc greșit să apelezi la un specialist.

Faptul că mergi la un psiholog este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le poți face. Să nu uităm că o despărțire este un teren care poate deveni fertil pentru dezvoltarea personală. Chiar dacă ești vulnerabil în astfel de perioade, există un potențial, iar psihologul te poate ajuta să realizezi multe lucruri despre tine, pe care nu le-ai fi aflat dacă nu ai fi discutat cu el.

Caracteristicile cheie ale unei psihoterapii "bune":

  • Oferirea unui raționament de tratament individualizat, plauzibil, cuprinzător și onest
  • Definirea rezultatului tratamentului psihoterapeutic, inclusiv din perspectiva pacientului
  • Discutarea deschisă a dovezilor cu pacientul
  • Discutarea despre evoluția potențială a ameliorării simptomelor
  • Luarea în considerare a experiențelor anterioare ale pacienților
  • Monitorizarea progresului tratamentului.

Progresele în cercetarea psihologică, medicală și fiziologică

Progresele în cercetarea psihologică, medicală și fiziologică au condus la un nou mod de a gândi despre sănătate și boală. Acest lucru se reflectă în modelul biopsihosocial, care consideră sănătatea și boala ca fiind produsul unei combinații de factori, inclusiv caracteristici biologici (de exemplu, predispoziția genetică), factori comportamentali (de exemplu, stilul de viață, stresul, convingerile legate de sănătate) și condiții sociale (de exemplu, influențe culturale, relații familiale și sprijin social).

Această conceptualizare a sănătății și a bolii are multe beneficii științifice și practice. În fruntea acestei liste se află faptul că oamenii își pot reduce riscul de a dezvolta probleme medicale majore, pot beneficia de un tratament mai eficient și pot reduce costurile asistenței medicale atunci când apelează la tratament din partea unei echipe interdisciplinare care include furnizori de servicii de sănătate comportamentală.

În prezent, înțelegerea relației corp-minte-comportament a schimbat în mod dramatic sistemul și practica medicală. Această schimbare, de la paradigma biomedicală la medicina biopsihosocială, caracterizează actualul model holistic de furnizare a sănătății.

În general, modelul biopsihosocial reflectă convingerea că factorii biologici, psihologici și sociali interacționează într-un mod interdependent sau sistemic pentru a menține sănătatea sau a cauza boala. Această abordare a devenit universală, fiind aprobată și adoptată de Organizația Mondială a Sănătății.
 
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
Psychotherapy: A World of Meanings - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448000/
THE ROLE OF PSYCHOLOGISTS IN HEALTH CARE DELIVERY - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3410123/ 
What are the Key Characteristics of a ‘Good’ Psychotherapy? Calling for Ethical Patient Involvement - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7292227/ 


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-psihoterapie}]

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0