Alimentatia nesanatoasa din tinerete poate creste riscul de cancer mamar

Este posibil ca regimul alimentar nesanatos in tinerete sa contribuie la mai mult decat la imbracarea cu dificultate a unei perechi de blugi: noile cercetari sugereaza ca ar putea sa creasca si riscul de aparitie a cancerului mamar la femeile tinere.

Este foarte probabil ca regimul alimentar bogat in zahar, carbohidrati rafinati si carne rosie si procesata sa provoace aparitia timpurie a cancerului mamar”, a declarat Karin Michels, autorul unui studiu in domeniu. Aceasta este presedintele departamentului de epidemiologie la UCLA Fielding School of Public Health (Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din California) din Los Angeles.

Conform spuselor lui Michels, se pare ca regimul alimentar nesanatos mareste riscul de cancer mamar cu mai mult de o treime, dar constatarile studiului nu au dovedit o relatie de tip cauza-efect. Aceasta a subliniat ca „este vorba despre o legatura sau o asociere”.

Newsletter DOC dedicat

Studiul a inclus datele de la mai mult de 45.000 de femei care s-au inscris la Nurses' Health Study II. Toate femeile au completat chestionare privind frecventa alimentelor consumate in adolescenta si la inceputul maturitatii si apoi au fost urmarite timp de 22 de ani.

Cercetatorii au alocat regimurilor alimentare un scor inflamator, pe baza unei metode care asociaza regimul alimentar cu markerii inflamatori din sange. Michels a explicat ca regimul alimentar bogat in zaharuri si carbohidrati rafinati a fost asociat cu nivele ridicate ale markerilor inflamatori din sange.

Michels si colegii sai au descoperit ca, spre deosebire de femeile cu regimuri alimentare care au obtinut un scor inflamator scazut, femeile cu cel mai mare scor din cele cinci grupe au inregistrat un risc de aparitie a cancerului mamar cu 35% mai mare inainte de menopauza.

Iar cele din grupa cu cel mai ridicat scor inflamator la inceputul maturitatii au inregistrat un risc de aparitie a bolii cu 41% mai mare.

Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca scorul inflamator nu a fost asociat cu incidenta totala a cancerului mamar sau cu cancerul mamar aparut dupa menopauza.

Pe parcursul perioadei de urmarire, 870 dintre femeile care au terminat chestionarul privind regimul alimentar din liceu au fost diagnosticate cu cancer mamar inainte de menopauza.

Cercetatorii nu isi explica de ce inflamatia poate creste riscul de cancer mamar. In timp ce regimul alimentar cu inflamatie ridicata cuprindea alimente nesurprinzatoare (precum paine alba, hamburgeri si paste), lista includea si cantitati reduse din anumite legume, precum telina, ardei verde, ciuperci, vinete, dar si peste.

 

 

Aceasta constatare necesita mai multe cercetari, a afirmat Michels.

Autorul studiului a declarat ca acesta are limitari, inclusiv potentiale amintiri gresite ale regimului alimentar din liceu, in cazul in care femeile aveau peste 30 de ani.

Leslie Bernstein este profesor la departamentul de biomarkeri pentru detectare si preventie la Beckman Research Institute (Institutul de Cercetari Beckman) al City of Hope Comprehensive Cancer Center din Duarte, California. Nu a fost implicata in studiu, dar a revizuit noile constatari si a afirmat ca „este vorba de o crestere minora a riscului”. Bernstein a fost de acord ca mecanismul prin care inflamatia poate creste riscul de cancer nu este pe deplin inteles de experti.

Ce sfaturi le-ar oferi femeilor?

Tot ceea ce le-as fi spus si inainte de acest studiu”, a declarat Bernstein. „Urmati un regim alimentar sanatos - mai mult pui si peste decat carne rosie si carbohidrati complecsi, mancati multe legume, fructe si nu consumati bauturi cu mult zahar.

Studiul a fost publicat la 1 martie in jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0