Tocanita reinterpretata: 3 retete sanatoase, care nu te ingrasa

Multe persoane preferă să mănânce la prânz sau la cină o porție de tocăniță, care, de altfel, poate fi un fel nu doar gustos, ci și sănătos de mâncare. Dacă, însă, prăjești ingredientele într-o cantitate mare de ulei și pentru minute bune, tocănița se transformă înfr-un fel de mâncare și extrem de caloric, și nesănătos. În acest articol îți propunem câteva rețete de tocăniță reinterpretată, cu care să îți surprinzi papilele gustative. 

Tocănița este un fel de mâncare tradițională, consistentă și bogată în arome, care implică gătitul ingredientelor într-un sos, de obicei, într-un vas acoperit la foc mic sau la cuptor. Acest preparat este întâlnit în bucătăriile din diferite țări și regiuni ale lumii, având o varietate de ingrediente și arome specifice fiecărei culturi. 

Deși nu există o singură poveste sau o singură origine a tocăniței, acest fel de mâncare a evoluat în diferite zone geografice și a căpătat caracteristici distincte în funcție de cultura și gusturile locale. Unele dintre primele referințe la tocăniță datează din Grecia Antică și din Imperiul Roman, unde se foloseau diferite ingrediente gătite împreună într-un vas cu capac: carne, pește, legume și diverse condimente.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tocănița, un fel de mâncare cu multe fețe

În prezent, tocănița este pregătită și apreciată în întreaga lume, luând diverse forme și arome, în funcție de cultura și tradițiile locale. Fie că este vorba despre tocănița de vânat din Franța, tocănița de iepure din Italia, tocănița de miel din Orientul Mijlociu sau tocănița de legume din India, acest fel de mâncare continuă să fie un simbol al bucătăriilor tradiționale și al artelor culinare globale. 

Există numeroase variante de tocăniță, fiecare cu caracteristici specifice și ingrediente tradiționale. În general, tocănița este pregătită cu bucăți de carne (de vită, porc, pui sau alte tipuri de carne) sau doar cu legume (cum ar fi cartofii, morcovii, ceapa etc.). Ingredientele sunt adesea călite în grăsime (ulei sau unt) împreună cu condimente și plante aromatice, astfel încât să elibereze aromele și să se îmbine într-un sos bogat. 

În unele variante, tocănița poate conține și lichide precum apă sau suc de roșii, în altele se folosesc ingrediente precum vin sau lapte de nucă de cocos, care sunt lăsate să fiarbă împreună cu carnea și legumele pentru a forma un sos delicios. Tocănița poate fi servită alături de diferite garnituri, cum ar fi orez, cartofi, pâine sau mămăligă, și este considerată un preparat „comfort food”, apreciat pentru aportul caloric ridicat și gustul său reconfortant.

În cele ce urmează, avem pentru tine câteva rețete de tocăniță interesante, ușor de preparat, care nu îngrașă și pe care ar fi păcat să nu le testezi: tocăniță cu fructe de mare, tocăniță cu tofu și tocnăniță de iepure.

Rețeta de tocăniță cu fructe de mare

Indiferent de anotimp, fructele de mare sunt la fel de savuroase și pot aduce numeroase beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate cu moderație și în cadrul unei alimentații echilibrate. Fructele de mare oferă proteine de calitate, esențiale pentru menținerea și repararea țesuturilor corpului și conțin o gamă variată de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B12, zincul, seleniul și iodul, esențiale pentru sănătatea sistemului nervos, a sistemului imunitar și a glandei tiroide. Foarte important, fructele de mare au niveluri reduse de grăsimi saturate, care sunt asociate cu riscul crescut de boli cardiovasculare.

Mai mult că sigur, însă, nu te-ai gândit niciodată să încerci să prepari o tocaniță pe bază de fructe de mare. Ei bine, iată o rețetă pe care o poți testa. 

Ingrediente pentru 6 - 8 porții

  • Un bulb de fenicul mărunțit
  • 1 cană de ceapă mărunțită
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 cană de vin alb
  • 4 căni de supă clară de legume (poate fi și zeamă de borș de pește)
  • 2 roșii mărunțite
  • 200 g de somon
  • ½ kg de midii
  • ½ kg de creveți decorticați
  • ½ linguriță de fulgi de chili (sau pudră de boia iute)
  • sare și piper după gust
  • ½ cană de pătrunjel tocat 
  • zeama de la o lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

Într-o tigaie se încălzesc cele două linguri de ulei de măsline la foc mare. Se sotează în acest ulei feniculul, iar după 3 minute, se adaugă și ceapa, apoi se lasă focul mic. După ce ceapa se înmoaie, se adaugă și usturoiul, apoi pasta de tomate. Se amestecă viguros și se dă focul mai mare.

După ce pasta de tomate se închide puțin la culoare, se adaugă vinul alb, apoi se lasă focul mic și după încă două minute se completează cu supa de legume sau de pește, cu roșiile mărunțite și se lasă să fiarbă.

Imediat ce clocotește, se asezonează cu sare, piper și fulgi de chili. Se stoarce o jumtate de lămâie și se adaugă somonul. După câteva minute se pune în tigaie și jumătatea de kilogram de creveți și se completează și cu midiile.

Se gustă tocanița de fructe de mare și se mai pun, dacă e necesar, sare, piper și zeamă de lămâie. Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se oprește focul și se consumă fierbinte, cu pâine integrală sau pe pat de orez fiert.

Rețetă de tocăniță picantă cu tofu

Această tocăniță este ideală pentru persoanele vegetariene sau vegane ori pentru cele care își doresc o masă consistentă fără, însă, să fie foarte greu de digerat. Tofu este un produs alimentar tradițional din bucătăria asiatică, obținut prin coagularea laptelui de soia. Deși nu are un gust pronunțat în sine, tofu are capacitatea de a absorbi aromele altor ingrediente, ceea ce îl face să aibă multe utilizări în bucătărie.

Tofu este o sursă excelentă de proteine, care furnizează toți aminoacizii esențiali necesari pentru menținerea sănătății și dezvoltarea musculară și conține grăsimi sănătoase, în special grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care sunt benefice pentru sănătatea cardiovasculară. De asemenea, furnizează minerale precum calciu, fier, magneziu și fosfor, care contribuie la sănătatea oaselor, funcția musculară și procesele metabolice.

Ingrediente pentru 4 porții

  • ½ kg de ardei copți și curățați
  • 2 linguri de pastă de roșii 
  • ½ linguriță de boia iute
  • 2 căni de supă clară de legume
  • 700 grame de tofu
  • 2 ardei grași roșii, tocați cuburi mici
  • ½ kg de baby spanac

Mod de preparare

Se pun ardeii copți și pasta de roșii cu boiaua de ardei în blender și se transformă în piure. Se pune apoi piureul obținut într-o cratiță, se toarnă două căni de supă de legume și două căni de apă și se lasă la fiert. După ce amestecul fierbe, se adaugă tofu tăiat cuburi, dar și ardeiul gras crud și se lasă la fiert încă 10 minute minute. După aceea, se completează cu frunzele de baby spanac și se mai fierbe tocănița încă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper și se servește caldă, cu pâine integrală.

Rețeta de tocăniță de iepure

Vrei să prepari o mâncare consistentă și gustoasă? Încearcă o rețetă de tocăniță de iepure și nu vei regreta! Carnea de iepure conține mai puține grăsimi și calorii în comparație cu alte tipuri de carne, cum ar fi cea de porc sau de vită, fiind potrivită pentru cei care doresc să reducă aportul de grăsimi saturate și să se mențină la o greutate sănătoasă. 

Carnea de iepure furnizează o serie de nutrienți importanți, cum ar fi vitamina B12, fierul, zincul și seleniul, esențiale pentru funcționarea sistemului nervos, a sistemului imunitar și pentru metabolismul celulelor. Iepurii crescuți pentru consumul de carne sunt adesea hrăniți natural și nu sunt tratați cu hormoni sau antibiotice, ceea ce face carnea de iepure o opțiune mai curată din punct de vedere alimentar. 

Ingrediente pentru 10 porții

  • 100 ml de ulei de măsline
  • 4 tije de țelină, tocate mic
  • 1 ceapă mare, mărunțită
  • 2 morcovi mari, rondele
  • 3 căței de usturoi, feliați
  • 2 kg de carne de iepure
  • 200 ml de vin roșu
  • 4 frunze de salvie
  • 2 frunze de dafin
  • 1 linguriță de rozmarin măcinat
  • 1 ½ kg de roșii mărunțite
  • 1 linguriță de nucșoară măcinată
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • sare și piper

Mod de preparare

Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și sotează legumele și usturoiul nu mai mult de 5 minute la foc mic. Adaugă bucățile de carne de iepure și gătește-le cam 10 minute, apoi adaugă vinul și lasă totul la fiert. Completează cu frunzele de salvie, cu rozmarinul, cu frunzele de dafin, cu roșiile mărunțite și mai gătește încă 5 minute, după care poți adăuga și nucșoara, dar și pasta de roșii. Lasă apoi tocănița de iepure să se gătească la foc mic, fără să acoperi cu capac, cel puțin o oră. După ce carnea este fragedă, asezonează cu sare și piper și oprește focul. Această tocăniță merge cel mai bine consumată împreună cu o felie de mămăligă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food Reference -  A History of Stew
https://www.foodreference.com/html/artstew.html
Pub Med - Seafood and health: What you need to know?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311902/
Studiul „Seafood and health: What you need to know?”, apărut în Adv Food Nutr Res. 2021;97:275-318. doi: 10.1016/bs.afnr.2021.04.001. Epub 2021 May 6, autori: Chengchu Liu , Nicholas V. C. Ralston
American Heart Association - Clearing up questions on whether tofu is healthy 
https://www.heart.org/en/news/2022/10/10/clearing-up-questions-on-whether-tofu-is-healthy


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0