Reciclarea compusilor celulari primeste premiul Nobel pentru medicina anul acesta

Profesorul Yoshinori Ohsumi si-a concentrat cercetarile pe genele care indeplinesc procesele de autofagie. Practic, aceste celule raman sanatoase reusind sa consume eficient resturile celulare. 

Laureatul Premiului Nobel pentru Medicina in anul 2016 este profesor la Institutul de Tehnologie din Japonia din 2009 si a afirmat despre teoria si descoperirile sale ca "organismul uman se afla mereu in procesul de auto-descompunere, sau canibalism, iar intre descompunere si formare exista o linie extrem de fina."

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procesul de autofagie si faptul ca unele dintre genele din organismul nostru isi consuma propriile "deseuri" este cunoscut de peste 50 de ani in lumea stiintifica, insa abia in anii 1980, Dr. Ohsumi a inceput intens studiile in propriul sau laborator, folosind drojdie. A putut atesta astfel modul in care functioneaza autofagia si faptul ca procesul este o sursa de energie si de regenerare celulara.

Importanta acestor descoperiri este cruciala fiindca autofagia se poate dovedi importanta in procesele de evolutie a unor afectiuni grave. Pana in prezent se au in vedere bolile infectioase, cancerul si afectiunile neurodegenerative, cum sunt Parkinson si Huntington. Cercetarile ulterioare urmeaza sa dovedeasca daca acest proces natural poate fi folosit in tratamentul acestor boli, incurajand astfel celulele sa se descopuna si sa se insanatoseasca singure, eliminand tesutul nesanatos.

Autofagia se poate dovedi utila si in lupta cu malnutritia si in stabilizarea sistemului imunitar, care poate "neutraliza" celulele infectate imediat ce bacteriile sau virusurile intra in organism. Este similara cu un proces natural de detoxifiere, insa la nivel celular.

In anii precedenti, Premiile Nobel pentru Medicina au fost oferite pentru:

2015 - William C Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu, cercetatori care au descopetit tratamente inovative pentru malarie si alte tipuri de infectii cu paraziti

2014 - John O'Keefe, May-Britt Moser si Edvard Moser, pentru descoperirea modului in care creierul nostru se orienteaza in spatiu, informatii utile in cazul pacientilor cu Alzheimer

2013 - James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof, care au descoperit modul in care celulele transporta materiale in interiorul organismului, cu ajutor unor asa-numite "vezicule" 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

2012 - cercetatorii John Gurdon si Shinya Yamanaka au facut celebra utilizarea celulelor stem la scara larga, dupa ce au primit premiul pentru transformarea cu succes a celulelor prelevate de la adulti in celule stem.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0