Raceala de vara: cum o previi, dar si cum o tratezi

Raceala sau gripa sunt neplacute indiferent de sezon, insa simptomele sale sunt resimtite mai puternic vara intrucat temperaturile crescute le acutizeaza.

In plus, mai ales la noi in tara in contextul dezvoltarii "culturilor" necontrolate de ambrozie, una dintre cele mai alergene plante existente simptomatologia este amplificata de caldura. Ambrozia genereaza polen in cantitati mari la care foarte multi dintre noi suntem sensibili sau alergici. Mucoasa cailor respiratorii superioare este  iritata, ampificand rinoreea si intretinand inflamatia, mai ales cand vorbim de rinovirusurile si virusurile parainfluenza umane ce genereaza "gripa" de vara. 

 

Restrictiile impuse de gripa precum evitarea bauturilor reci si a inghetatei , limitarea accesului in apa din bazin sau mare fac din raceala un inamic major pe timpul verii si iti pot strica vacanta. Ca sa nu mai vorbim de teama generala ca de fapt gripa poate fi ....COVID! Nu numai in tara noastra se constata aceasta abundenta de cazuri de infectii respiratorii vara aceasta, in Marea Britanie, SUA, Australia samd, se constata o crestere a infectiilor cu virus sincțial respirator, cu complicatii la copii și vârstnici - bronșiolita și respectiv, pneumonia.

In plus, atât la noi cât și in alte țări europene a crescut numărul de cazuri de infectii cu virusul sincitial respirator, iar la la copii de boala gură-mână-picior, o afectiune virală foarte contagioasă.

 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Cauzele care declanseaza raceala de vara

Experții în boli infecțioase spun că există o serie de factori care favorizează instalarea răcelilor in această vară fierbinte. În timp ce blocările pandemice ne-au plasat intr-un "glob de sticlă" o perioada lungă și au protejat mulți oameni de Covid-19, sistemul nostru imunitar și-a ratat antrenamentul zilnic de a fi expus la o multitudine de microbi, așa cum se întâmpla în trecut, când eram expusi colectivității, mijloacelor de transport în comun, activităților de la birou, petrecerilor, iar copiii ne mergeau zi de zi la școală .


Deși sistemul  imunitar este probabil la fel de puternic ca întotdeauna, dacă nu a fost alertat de un intrus microbian de ceva vreme, poate dura ceva mai mult pentru a fi revitalizat când este provocat din nou de un agent patogen, spun experții. Și în timp ce unele expuneri virale din trecutul nostru au conferit imunitate durabilă, este posibil ca alte boli să ne fi dat doar imunitate tranzitorie, care a scăzut pe măsură ce ne-am  izolat acasă.

„Expunerea frecventă la diverși agenți patogeni stimuleaza sistemul imunitar pentru a fi gata să răspundă la acel agent patogen”, a spus dr. Paul Skolnik, imunovirolog și președinte de medicină internă la Școala de Medicină Virginia Tech Carilion. „Dacă nu ați avut aceste expuneri, sistemul dvs. imunitar poate răspunde puțin mai lent sau nu răspunde la fel de complet, ducând la o susceptibilitate mai mare la unele infecții respiratorii și uneori la simptome mai lungi sau mai prelungite”.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că, în această vară, sunt în creștere cazurile de virusuri respiratorii comune, inclusiv virusul sincițial respirator (R.S.V.) și virusurile parainfluenza umane, care cauzează simptome tipice de răceală și gripă. Creșterea RSV, care poate fi deosebit de riscantă pentru cei foarte tineri și foarte bătrâni, este deosebit de neobișnuită în această perioadă a anului".

Fenomenul de interferență virală sau competitie intre virusuri este o alta explicatie  care sustine competitia intre rinovirusuri si Sars Cov2 și se referă la rezistența pe care celulele infectate o dezvoltă la alte virusuri. Teoria susține că este puțin probabil ca o persoană infectată cu un virus să fie infectată de altul în același timp si ar aparea o competiție pe mecanismul de invadare celulara. 

Simptomele care apar odata cu răceala de vară

  • Strănut
  • Congestie nazală
  • Rinoree abundentă, greu de controlat
  • Tuse
  • Durere ascuțită în gât
  • Durere la nivelul rinofaringelui 
  • Stare subfebrilă

Nu trebuie sa intri in panica imediat ce simti durerea in gat si primele stranuturi. Desi teama -mai ales de varianta delta, este o realitate, trebuie sa stii ca racela de vara se instaleaza mai insidios, in doua trei zile, nu sunt afectate mirosul si gustul, starea generala este relativ mai buna, durerile musculare si frisoanele sunt mai rar intalnite. Dincolo de aceste aspecte,ca sa ramanem in sfera diferentelor, raceala de vara ar putea dura mai mult la unele persoane, adica 7 pana la 14 zile. Evident ca la un organism slabit sau in prezenta unpr infectii bacteriene sau fungice insa, se pot instala complicatii si se impune vizita la medic.

Cum previi raceala de vară

Spalarea mainilor este cea mai bună metodă de prevenire a racelii de vară.  Totodata, ar trebui să fii mai precaut cand atingi obiecte comune, fie că te afli în mijloacele de transport în comun, fie că te afli la birou sau în vacanță. Nu mânca niciodata înainte de a te spăla pe mâini, chiar dacă ți se pare ca nu te-ai murdărit de ultima dată când ți-ai spălat mâinile, foloseste in continuare dezinfectanti iar in spatiile comune aglomerate ar fi bine sa port masca in continuare.

Lipsa odihnei, care este mai frecventa pe timpul verii, insa si stresul , fumatul si consumul de alcool in exces iti slabesc sistemul imunitar si te predispun racelii de vara.

 

 

 
 

Tratamentul racelii  de vara

In primul rand indicat ar fi sa iti faci un test antigen, PCR sau serologic pentru a decela cauza infectiei respiratorii. Daca testele sunt negative, este posibil sa fie o viroza cauzata de rinovirus sau virusul sincitial, iar masurile care se impun sunt urmatoarele:

-tratament antiinflamator si paracetamol  pentru febra si decongestionarea cailor respiratorii inflamate 

-tratament antihistaminic 

-picaturi nazale

-hidratare cu apa, ceaiuri caldute, supe, fructe

-administrarea de vitamina C, zinc, suplimente cu acetilcisteina, probiotice

 

 Complicații

La unele persoane, indeosebi copii sau varstnici, bolnavi cronici, raceala se poate complica generand  suprainfecții bacteriene sau acutizarea unor boli preexistente precum sinuzita, crize de astm  și bronșita astmatiformă. In acest caz trebuie contactat medicul de famile sau un specialist.

Remedii naturale 

Solutia salina – poti folosi solutie salina pentru curatarea cailor nazale si pentru indepartarea mucoasei din interiorul narilor.

Pentru a prepara aceasta solutie ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 praf de sare
  • 1 cana de apa
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • 1 recipient cu pulverizator (de preferat de la picaturi de nas)

Incalzeste apa, pune sarea si bicarbonatul de sodiu si amesteca bine. Pune solutia salina in recipientul cu pulverizator si foloseste-o in loc de picaturi de nas.

Ghimbirul – ghimbirul are atat proprietati antiinflamatoare, cat si proprietati antivirale. Acesta reduce inflamatia de la nivelul cailor nazale si impiedica formarea de mucus. Consuma ghimbirul sub forma de ceai, pe care il prepari din urmatoarele ingrediente:

  • 1 bucatica de radacina de ghimbir
  • 1 cana de apa fierbinte
  • 1 lingurita de miere

Fierbe ghimbirul ras in apa pret de cateva minute, apoi strecoara-l si consuma-l dupa ce il indulcesti cu miere.

Turmericulturmericul este un ingredient extrem de eficient in tratarea infectiilor. Totodata, acesta este si in agent antimicrobian eficient si reduce inflamatia. Pentru a te bucura de beneficiile acestuia, prepara un amestec dintr-o lingurita de turmeric, 1 lingurita de sare si un pahar de apa calda. Dizolva sarea si turmericul in apa calda si fa gargara cu amestecul obtinut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiurile esentiale – uleiurile esentiale precum uleiul de eucalipt si cel de citrice sunt eficiente in tratarea racelii de vara, mai ales daca le folosesti pentru inhalatii. Fierbe apa, pune-o intr-un bol, apoi adauga ulei esential din belsug si acopera-ti capul cu un prosop, in timp ce stai cu capul deasupra bolului, astfel incat sa inhalezi vaporii. Daca faci inhalatii pret de 7-8 minute, vei observa imediat o imbunatatire.

Siropuri  de tuse- pot calma gatul inflamat prin continutul de miere, cimbrisor, ridiche neagra,  patlagina ,cimbru, ciubotica-cucului, ghimbir, iedera, extract din muguri de pin, ienupar, propolis

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0