Psoriazisul in sarcina: simptome & tratament

Psoriazisul este afecțiunea cronică inflamatorie caracterizată de dezvoltarea mult prea rapidă a celulelor de la nivelul pielii, declanșată de semnalele eronate transmise de sistemul imunitar.

Cum se manifestă psoriazisul în timpul sarcinii

Statisticile arată că peste 60% dintre femeile care suferă de psoriazis înregistrează o îmbunătățire a stării lor de sănătate în timpul celor nouă luni de sarcină, cea mai mare ameliorare având loc în timpul primului și celui de-al doilea trimestru de sarcină. În ceea ce privește restul de aproape 40%, 20% dintre femeile însărcinate constată că simptomele psoriazisului sunt aceleași în timpul sarcinii, în timp ce restul de 20% experimentează o agravare a simptomelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Din păcate, medicul tău dermatolog nu poate să afle înainte ca tu să rămâi însărcinată din care categorie faci parte și cum se va manifesta psoriazisul câtă vreme ești însărcinată.  Chiar și în cazul celor care se bucură de o ameliorare a simptomelor, acestea revin, de cele mai multe ori, după naștere, la intensitatea inițială.

Ce trebuie să știi despre psoriazisul pustular din timpul sarcinii

Există riscul ca în timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii, gravida să se confrunte cu psoriazis pustular1. Aceasta este o afecțiune care poate să pună atât viața mamei, cât și a fătului în pericol, de aceea nu trebuie ignorată. Gravida cu psoriazis pustular are zone de piele inflamată cu pustule. Pustulele sunt vezicule pline cu un lichid gălbui (puroi), care apar cu precădere pe zonele unde pielea se pliază, cum ar fi sub sâni, axile sau inghinal. Pe lângă manifestările cutanate ale bolii, psoriazisul pustular se caracterizează și prin simptome precum oboseală, febră, diaree și delir (confuzie severă și bruscă). 

Consultul medical de urgență este necesar pentru că boala poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Depistat la timp și cu tratamentul potrivit, psoriazisul pustular poate fi tratat.

Opțiuni de tratament sigure pentru femeile însărcinate cu psoriazis

Studiile arată că femeile care suferă de forme agresive ale psoriazisului au risc crescut de naștere a unui copil cu o greutate mai mică decât cea recomandată, comparativ cu femeile care nu suferă de această afecțiune.

Există câteva opțiuni de tratament considerate sigure pentru femeile însărcinate și cu psoriazis. Printre acestea se numără:  

Cremele hidratante și emoliente

Chiar dacă acestea nu pot vindecă psoriazisul, ele reduc riscul apariției erupțiilor în cazul rănilor și iritațiilor pielii. 

Fototerapia

Dacă o gravidă are nevoie de un tratament mai puternic pentru psoriazis, medicul îi poate recomanda fototerapia UVB cu bandă îngustă. Eficacitatea ultravioletelor B nu a fost evaluată în mod specific la pacientele gravide, dar studiile controlate randomizate efectuate la populația generală cu psoriazis au arătat că acest tratament este eficient la aproximativ 65% dintre paciente. În timpul fototerapiei, gravidele trebuie să aplice pe față creme de protecție solară pentru a preveni melasma (o afecțiune frecventă la femeile însărcinate care provoacă apariția unor pete de culoare maro). Potrivit Academiei de Dermatologie, atât fototerapia – UVB în bandă îngustă, cât și UVB în bandă largă – sunt sigure și pentru utilizare în timpul alăptării, în cazul femeilor cu psoriazis.

Medicamentele biologice

Potrivit unui studiu publicat în 2018, tratamentul cu medicamente biologice în timpul sarcinii nu crește riscul de naștere prematură sau de greutate mică la naștere2.

Tratamente contraindicate gravidelor cu psoriazis

Corticosteroizii topici (steroizi), printre care se numără antralina, calcipotriena, calcipotrienă și dipropionat de betametazonă și calcitriol sunt clasificate de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) ca făcând parte din Categoria C, ceea ce înseamnă că nu au fost testați pentru siguranță în timpul sarcinii în studiile pe animale sau pe oameni.

Dacă sunt necesari steroizi topici, cantitatea ar trebui să fie limitată. În cazul în care este nevoie de un corticosteroid puternic, acesta trebuie utilizat o perioadă scurtă de timp. Studiile care au fost efectuate pe femeile însărcinate tratate cu steroizi sistemici nu au identificat o creștere a malformațiilor congenitale, chiar dacă studiilor pe animale au arătat că acestea provoacă o incidență crescută a deschizăturii palatului palatin. 

De altfel, nu există nici cercetări pe animale sau pe oameni care să fi analizat potențialele defecte congenitale asociate cu utilizarea antralinei. Studiile care au analizat dacă calcipotriena este un medicament sigur pentru gravide au arătat că dozele mari administrate pe cale orală provoacă malformații congenitale la unele modele animale, dar nu și la altele.  

În plus, este important de știut că gravidele, cât și femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să evite retinoidul topic tazaroten. Iar femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să folosească contracepție în timpul tratamentului cu tazaroten. 

De altfel, medicamentul nu mai trebuie administrat dacă femeia rămâne însărcinată. Motivul? Mai multe studii au arătat că dozele mari de tazaroten au cauzat anomalii fetale în studiile pe animale, deși nu au fost observate probleme în studiile clinice la oameni. Însă, specialiștii atrag atenția că retinoizii orali provoacă malformații congenitale. De altfel, tazaroten, în cantități mari sau aplicat local pe suprafețe mari, ar putea fi absorbit prin piele și ar putea afecta dezvoltarea fătului.  

Retinoizii— atât topici, cât și orali — sunt contraindicați în sarcină din cauza teratogenității, cu precădere în primul trimestru de sarcină. Ba mai mult, se recomandă o perioadă de cel puțin doi ani între întreruperea retinoizilor orali și o eventuală sarcină pentru a anula efectele teratogene.  

Metotrexatul este un alt medicament contraindicat în sarcină, întrucât poate favoriza avortul spontan, deschizătura palatului palatin și anomalii ale scheletului la făt. Metotrexatul este un antimetabolit ce inhibă sinteza ADN-ului, recomandat în mai multe afecțiuni, precum bolile reumatice. 

Malformațiile despre care am menționat mai sus pot fi observate după expunerea mamei chiar și la doze mici de metotrexat. Acest medicament poate afecta și spermatogeneza, provocând aberații cromozomiale. De aceea, atât bărbații, cât și femeile ar trebui să evite relațiile sexuale timp de cel puțin trei luni după administrarea tratamentului cu metotrexat.

Hidroxicarbamida (hidroxiureea) este un agent neoplazic recomandat în tratarea psoriazisului. Deși este teratogen la animale, se pare că nu afectează femeile însărcinate. Totuși, datele clinice sunt limitate, iar din acest motiv producătorii recomandă evitarea acestui medicament în timpul sarcinii.

În plus, chiar dacă ciclosporina este recomandată în tratarea psoriazisului moderat până la sever, se pare că pacientele gravide care au primit acest medicament s-au confruntat cu greutatea mică la naștere și nașterea prematură.

Ciclosporina trebuie utilizată în timpul sarcinii numai dacă beneficiile depășesc riscurile potențiale.

Acitretinul este un alt medicament care nu trebuie recomandat pacientelor cu psoriazis în timpul sarcinii. În timpul tratamentului și timp de două luni după încheierea tratamentului, femeile care au luat acest medicament trebuie să evite consumul de alcool (inclusiv siropurile de tuse etc.), întrucât poate determina transformarea acitretinei într-o substanță numită etretinat în fluxul sangvin care ar putea să rămână în organism o perioadă lungă de timp. Specialiștii spun că această substanță poate provoaca malformații congenitale.  

Izotretinoina este un alt retinoid recomandat în tratarea psoriazisului. Se știe că acesta poate provoca malformații congenitale în timpul sarcinii, așa că acest medicament nu trebuie utilizat cu cel puțin două luni înainte ca femeia să rămână însărcinată. Organismul elimină mai repede izotretinoina decât acitretina, astfel încât o femeie poate rămâne însărcinată în siguranță la două luni după ce încetează să urmeze tratamentul cu acest medicament.

Ambele componente ale tratamentului PUVA - medicamentul oral psoralen, cât și lumina UVA - ar trebui evitate de ambele sexe în timpul concepției și de către gravidele cu psoriazis, întrucât cresc riscul de malformații congenitale. Tratamentul PUVA ar trebui evitat și de către femeile care alăptează  deoarece poate provoca sensibilitate la lumină în rândul sugarului.

Remedii pentru psoriazis în lunile de sarcină

Femeile însărcinate care suferă de psoriazis pot face câteva lucruri care să amelioreze simptomele bolii și să prevină agravarea acestora – iată despre ce este vorba:

Hidratează pielea 

Aplică o cremă grasă, hidratantă și emolientă, mai ales în zonele cu probleme, de fiecare dată când simți nevoia de hidratare. Este esențial ca după fiecare baie să îți hidratezi pielea.

Redu stresul la care te expui 

La unele femei simptomele psoriazisului se agravează din cauza stresului. Pentru a reduce stresul, asigură-te că te odihnești suficient, că nu te suprasoliciți cu activități intense, redu volumul de muncă, fă mișcare și practică exerciții de respirație și activități precum yoga sau pilates.

Stai la soare 

Expunerea la soare reduce inflamația cauzată de psoriazis. Fototerapia este adesea varianta folosită de medici pentru a ameliora psoriazisul, însă în timpul sarcinii e suficient să îți expui pielea la soare. Bineînțeles, nu trebuie să exagerezi – 10 minute de expunere la soare pe zi sunt mai mult decât suficiente.

Psoriazisul se va transmite fătului?

Specialiștii bănuiesc că psoriazisul are și o componentă genetică, întrucât o treime dintre persoanele care suferă de psoriazis au cel puțin o rudă care are, la rândul său, psoriazis. 
Potrivit specialiștilor, pe de o parte, dacă unul dintre părinți are psoriazis, șansele sunt de 10% ca acesta să apară și la copil. Pe de altă parte, dacă ambii părinți au psoriazis, șansele ca și copilul să dezvolte sunt de 50%.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Pustular psoriasis of pregnancy: Current perspectives”. Int J Womens Health. 2018; Trivedi MK, Vaughn AR, Murase JE.
https://www.dovepress.com/pustular-psoriasis-of-pregnancy-current-perspectives-peer-reviewed-fulltext-article-IJWH
2 Studiul „Risk of preterm delivery and small-for-gestational-age births in women with autoimmune disease using biologics before or during pregnancy: A population-based cohort study”. Ann Rheum Dis. 2018 Jun; Tsao NW, Sayre EC, Hanley G, et al. 
https://ard.bmj.com/content/77/6/869
National Library of Medicine - Management of psoriasis in pregnancy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1889937/#
American Academy of Dermatology Association - Can a woman treat psoriasis while pregnant or breastfeeding?
https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/stage/pregnant
National Psoriasis Foundation - Treatment and Pregnancy 
https://www.psoriasis.org/treatment-and-pregnancy/


Te-ar mai putea interesa și...


[{ read-more-psoriazis}]

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0