De ce mint oamenii

Minciuna patologică, cunoscută și sub numele de mitomanie și pseudologia fantastică, este o tulburare mentală în care persoana se află în mod obișnuit sau compulsiv. Adică, sub un impuls greu de controlat, persoana respectivă inventează sau reinventează povești de viață trăite sau situații în care crede cu putere și le împărtășește și celorlati. 

Pentru partenerul de viață, copiii sau rudele apropiate, această situație poate fi dificil de gestionat, mai ales că mitomanul reacționează neașteptat atunci când este pus în fața adevărului. 

Spre deosebire de a spune o minciună ocazională pentru a evita rănirea sentimentelor cuiva sau pentru a scăpa de anumite probleme, un mitoman pare să mintă fără niciun motiv aparent.

Minciuna patologică este un simptom al diferitelor tulburări de personalitate, inclusiv tulburări de personalitate antisociale, narcisiste și histrionice. 

În timp ce persoanele cu diverse psihopatii sunt clasificate ca oameni cu puțină conștiință sau deloc, sociopații au o capacitate limitată de a simți empatie și remușcări. Psihopații pot respecta convențiile sociale atunci când se potrivește nevoilor lor.

Alte condiții, cum ar fi tulburarea de personalitate la limită, sau border line pot duce, de asemenea, la generarea de minciuni frecvente.

TESTARE PCR COVID-19

Mitomanii mint pe o bază de rutină fără conștiință și adesea fără motiv. În timp ce persoanele cu un status mental echilibrat mint cu bună știință, într-un scop precis, iar mincinoșii de tip narcisic încearcă să își acopere inacțiunea, drama sau inaptitudinea, sociopații mint pur și simplu pentru a-și crea o realitate diferită.

Tipuri de minciuni

Potrivit lui Sharon Johnson, Associate Professor Emeritus at Oregon State University, pentru a înțelege mai bine motivele pentru care oamenii mint, el a împărțit minciuna în patru culori diferite astfel:

Minciună albă sau nevinovată

În acest model, minciunile albe pot avea o motivatie altruistă, în timp ce căutăm mai întâi să-i ajutăm pe ceilalți, chiar și plătind un preț pentru încărcarea propriei conștiințe. Prin minciună obținem totuși, până la urmă, un beneficiu, de exemplu în felul în care ne simțim bine în legătură cu acțiunile noastre și în modul în care alții ne laudă sau ne mulțumesc pentru altruismul nostru.

Minciună gri

Majoritatea minciunilor pe care le spunem sunt minciuni gri. Ele sunt parțial pentru a-i ajuta pe ceilalți și parțial pentru a ne ajuta pe noi înșine. Pot varia în nuanța de gri, în funcție de echilibrul dintre ajutor și rău.

Minciunile gri sunt, aproape prin definiție, greu de clarificat. De exemplu, puteți minți pentru a ajuta un prieten să iasă din necazuri, apoi să obțineți beneficiul reciproc al minții pentru dvs., în timp ce cele care i-au rănit într-un fel se pierd.

Minciună neagră

Minciunile negre sunt legate de egoism simplu și dureros. Spunem minciuni negre atunci când ceilalți nu câștigă nimic și singurul scop este fie să ne scoatem din necazuri (reducând răul împotriva noastră), fie să câștigăm ceva pe care ni-l dorim (sporind beneficiile pentru noi înșine).

Cele mai grave minciuni negre sunt foarte dăunătoare pentru alții. Poate că cel mai rău nu câștigă puțin, dar dăunează mult altora.

Minciună roșie

Minciunile roșii sunt despre răutate și răzbunare. Sunt conduse de motivul de a face rău altora, chiar și în detrimentul rănirii pe sine. Pot fi chiar sculptate în sânge.

Când suntem supărați pe alții, poate din cauza unei lupte îndelungate sau în care simțim că ne-au nedreptățit într-un fel, simțim un sentiment de trădare și astfel căutăm dreptate retributivă, pe care o putem elibera fără să ne gândim la consecințe.

Ce este de făcut?

Căutați să înțelegeți minciunile și motivația lor. Apoi răspundeți la minciuni în moduri care îi ajută pe oameni să spună adevărul sau să își promoveze obiectivele.

Cum să faci față unui mincinos patologic

-    Nu-ți pierde cumpătul. Oricât de frustrant ar fi, este important să nu-ți lași mânia să te învingă când te confrunți cu un mincinos pathologic;
-    Așteptați-vă la negare și o cascadă de alte minciuni conexe;
-    Amintiți-vă că nu este vorba despre voi ci interlocutorul are o problemă cu sine;
-    Fiți îngăduitor și adoptați un ton ferm și calm;
-    Nu vă angajați în detalii;
-    Sugerați ajutor medical sau consiliere psihologică. 

Când partenerul te minte și înșeală

În această dinamică, partenerul care înșeală încearcă să minimizalizeze daunele provocate de eventuala descoperire a comportamentului său. În multe cazuri nu vorbim de un mincinos patologic, ci posibil de un om care își construiește un eșafodaj de minciuni în contextul relațiilor în care este prins.

Însă, în mod eronat, persoana care înșeală crede că modalitatea de a minimiza daunele și de a preveni pierderea relației sale este de a continua să mintă și să ascundă informații. De obicei, face acest lucru pentru că se teme de pierderea relației, constinetizând cantitatea de durere și daune pe care le-a provocat și se teme foarte mult de a-ți crește nivelul de angoasă, dezvăluind mai multe informații. Drept urmare, se ascunde sau minte, sperând că întreaga poveste nu va fi niciodată descoperită.

Mai mult, din cauza lunilor, anilor sau poate chiar  deceniilor petrecute mințind și manipulând nu numai partnereul, ci și pe sine, instinctul de a minți, ascunde, distrage atenția, raționaliza, minimiza și justifica este atât de puternic, încât o va face adesea mod inconștient. Modelul său de înșelăciune îndelungat aduce după sine convingerea că a spune adevărul este cel mai periculos și mai dăunător lucru pe care l-ar putea face și că minciuna și ascunderea sunt calea cea mai sigură.

Astfel că “se ajunge ca relațiile să se încheie nu din cauza comportamentelor sexuale, ci din cauza secretelor în curs, a manipulării și a înșelăciunii. Partenerii trădați nu pot găsi niciun fel de teren emoțional sigur în cadrul relației dacă sunt încă mințiți, așa că în cele din urmă pot renunța și pune capăt relației” spune Michelle Mays, autoarea cărților „The Aftermath of Betrayal” și „When It All Breaks Bad”.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
http://changingminds.org/explanations/behaviors/lying/four_lies.htm
"What to know about pathological liars", Medically reviewed by Timothy J. Legg, Ph.D., CRNP — Written by Aaron Kandola on August 7, 2019

 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0