De ce e bine sa urinezi inainte si dupa actul sexual

Există o paletă largă de mituri și credințe despre sex, dar mai ales despre sănătatea sistemului reproducător. Specialiștii le dau atât femeilor, cât și bărbaților un sfat deosebit de important: ar trebui să urineze întotdeauna înainte de a face sex, dar și imediat după contactul intim. Acest lucru, spun medicii ginecologi și urologi, poate preveni infecțiile tractului urinar și instalarea cistitelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Astfel, pentru femeile care sunt mai predispuse la infecțiile tractului urinar după ce au făcut sex, dr. Hilda Hutcherson, medic specialist în obstetrică-ginecologie și profesor la "Columbia University College of Physicians and Surgeons", spune că le recomandă pacientelor sale să urineze atât înainte, cât și după partidele de sex

Explicația ei este simplă: e bine să urinezi deoarece dacă ai urină în vezică atunci când faci sex, bacteriile care sunt împinse în interior ar putea să se dezvolte foarte mult, în special dacă nu urinezi într-un interval de câteva ore după ce ai avut contact sexual.

Și femeile care nu sunt în mod special predispuse să facă infecții urinare pot să ajute la prevenirea acestora prin faptul că merg la baie să urineze, imediat după actul sexual. Principala abordare a doctoritei Hilda Hutcherson este că urinatul înaintea partidei de sex nu este o regulă necesară pentru toate femeile, însă, spune ea, există și alte motive pentru care acest obicei are beneficii, pe lângă prevenirea infecțiilor tractului urinar: în principal, este vorba de plăcere dacă ne referim strict la urinatul înainte de sex.  

Atunci când unele femei se apropie de punctul culminând, de orgasm, ele simt nevoia de a urina, din cauza inervației comune a întregii zone genito-urinare, ceea ce înseamnă că acest lucru le face să se concentreze mai degrabă pe vezica urinară și pe teama că vor urina necontrolat. Iar aceasta nevoie fiziologică stă în calea orgasmului. Ori le poate crea senzația de jenă. Așadar, cu o vezică urinară golită elimini această grijă nedorită și te dedici în totalitate momentului intim cu partenerul tău.

De ce apar infecțiile urinare

Majoritatea femeilor se confruntă cel puțin o dată în viață cu un episod de cistită. Acesta poate fi întâmplător, din cauza amânării urinării foarte mult timp în condițiile lipsei de hidratare și constipației, E.Coli pot migra în vezica urinară, iar amânarea urinarii ajută la proliferarea lor. Din cauza legăturii strânse dintre infecțiile urinare și relații intime infecțiile urinare dobândite pe cale sexuală sunt uneori denumite „cistita în luna de miere” 1.

În foarte multe alte cazuri însă femeile se confruntă cu așa numitul nisip urinar, care este de fapt o dereglare metabolică din categoria bolii litiazice. Nisipul urinar poate irita mucoasa vezicală și tractul urinar și genera, în condiții favorizante, infecția urinară. Amânarea micțiunii pre-și post act sexual reprezintă o astfel de condiție favorizantă. Suplimentele cu merișoare care conțin antocianine ce protejează mucoasa uretrală și urinară pot ajuta în prevenirea cistitelor.

De ce femeile sunt expuse unui risc mai mare de a face cistită

Femeile sunt mai susceptibile la infecțiile urinare dobândite pe cale sexuală decât bărbații din mai multe motive: 

  • Lungimea uretrei feminine este mai scurtă, ceea ce înseamnă că bacteriile au o distanță mai mică pentru a ajunge la vezica urinară.
  • Pielea meatului uretral (deschiderea) este mai subțire și mai poroasă la femei.
  • Uretra feminină este situată aproape de rect, facilitând trecerea bacteriilor din anus.
  • Uretra feminină este situată adiacent vaginului, ceea ce înseamnă că bacteriile din vagin au acces ușor la uretră.

Măsuri pe care e bine să le adopți după sex

În mod clar, este bine să urinezi imediat după ce ai avut relații intime, întrucât actul sexual poate antrena bacterii care sunt situate la nivelul mucoasei anale și vaginale, care pot pătrunde prin orificiul uretrei în vezica urinară și pot determina cistite sau infecții. Prin urinare imediată, elimini rapid aceste bacterii, care nu apucă să se înmulțească. 

De asemenea, este și mai bine dacă după actul sexual ții cont de următoarele recomandări:

  • Spală zona intimă cu apa caldă și un gel delicat pentru igiena intimă, pentru a reduce acest pericol de infecții urinare.
  • Bea multă apă înainte de actul sexual și imediat după actul sexual pentru a te asigura că poți să urinezi. 
  • Evită utilizarea unei diafragme dacă ești predispusă la infecții urinare, deoarece poate introduce bacterii în vagin.
  • Evită spermicidele care pot irita și slăbi și mai mult țesuturile mucoase ale uretrei.

Riscul oricărei infecții dobândite pe cale sexuală, fie o infecție urinară, fie o infecție cu transmitere sexuală, poate fi diminuat prin reducerea numărului de parteneri sexuali. Procedând astfel, este mai puțin probabil să fii expus la microorganisme care provoacă infecții urinare și infecții cu transmitere sexuală. 

Pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală, folosește prezervativul corect și consecvent. Există, de asemenea, un vaccin care poate preveni HPV și o terapie medicamentoasă zilnică numită profilaxie pre-expunere (PrEP) care poate reduce drastic riscul de a face HIV.

Atenție! Urinarea după actul sexual nu previne o eventuală sarcină! Uretra și vaginul sunt părți separate ale anatomiei feminine. Prin urmare, urinarea nu va afecta niciun spermatozoid care pătrunde în vagin. Utilizarea unei metode contracepționale este singura modalitate de a preveni o posibilă sarcină.

Și bărbații ar trebui să urineze înainte și după actul sexual

Și bărbații ar trebui să respecte această recomandare. Deși la bărbați uretra este mai lungă, un act sexual prelungit poate favoriza mișcările dute-vino ale bacteriilor de la nivelul tractului, iar cele care ajung înapoi în vezică se pot înmulți în exces dacă vezica este plină, întrucât urina reprezintă un mediu perfect de cultură.

În plus, anumite bacterii, cum ar fi pneumonia streptococică și speciile Haemophilus pot pătrunde în uretra masculină în timpul sexului anal, provocând uretrita acută (inflamație uretrale) și, în unele cazuri, o infecție urinară. 

În prezent, nu există dovezi că urinarea după sexul anal reduce riscul de uretrite sau de infecții urinare. 

Și recomandarea de a urina înaintea momentelor intime face sens pentru a prelungi durata acestora. O vezica prea plină poate comprima prostata și canalele seminale, grăbind ejacularea și scurtând actul sexual. 

Așadar, deși sunt mai puțin predispuși decât femeile, recomandarea de a urina înainte și după actul sexual este benefică și pentru sănătatea bărbaților.

Urinarea înainte și după actul sexual previne infecțiile cu transmitere sexuală?

Dacă urinarea după actul sexual poate reduce riscul de apariție a infecțiilor urinare, în special la femei, ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, susțin specialiștii, deși lipsesc dovezile în acest sens. 

În plus, calea de infecție pentru majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală diferă foarte mult de cea a infecțiilor urinare. În timpul unei infecții urinare, bacteriile vor călători de obicei în partea de sus a uretrei. În cazul unei infecții cu transmitere sexuală, majoritatea bacteriilor pătrund în organism prin țesuturile mucoase poroase care căptușesc tractul genital feminin și uretra masculină. Unele infecții cu transmitere sexuală pot pătrunde chiar prin pielea intactă pentru că sunt atât de mici. 

De exemplu, E. coli (una dintre bacteriile cel mai frecvent legate de infecțiile urinare) are o dimensiune între 1,0 și 3,0 micrometri. În schimb, infecțiile bacteriene precum gonoreea și chlamydia sunt cu 50% și 70% mai mici, pe când infecțiile virale precum HIV și papilomavirusul uman (HPV) sunt mult mai mici decât oricare dintre acestea.

Din acest motiv, urinarea după raportul sexual oferă puține beneficii în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală atât la femei, cât și la bărbați.

Când ar trebui să mergi la medic

Dacă organismul tău nu are tendința de a dezvolta infecții urinare, nu ar trebui să îți faci prea multe griji dacă ar trebui sau nu să urinezi înainte sau după partidele de sex. Sistemul imunitar, în majoritatea cazurilor, este cel care are de-a face cu bacteriile care provoacă aceste infecții. Dacă vrei să ții cont de recomandările medicilor, nu uita că trebuie să urinezi după ce ai făcut sex.

Cu toate acestea, dacă te confrunți des cu infecții urinare, discută cu medicul tău de familie sau cu medicul tău ginecolog despre măsurile necesare pentru a avea o igienă corespunzătoare, pe care le poți adopta, pentru a reduce riscurile unei infecții urinare. Cel mai probabil, medicul specialist îți va spune să urinezi cel puțin după sex, însă la modul ideal, ai putea să mergi la baie atât înainte, cât și după sex, pentru a-ți goli vezica urinară.

Dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele simptome, programează o vizită la medicul ginecolog sau urolog: 

  • senzație de durere sau de arsură la urinare
  • nevoia de a urina des, în ciuda faptului că urinezi doar o cantitate mică de urină de fiecare dată
  • urina este tulbure
  • urina este urât mirositoare
  • observi sânge în urină
  • te confrunți cu presiune sau durere în abdomenul inferior
  • ai senzația de oboseală sau slăbiciune  
  • te confrunți cu confuzie

În cazul unei infecții urinare, medicul îți va prescrie probabil antibiotice pentru a elimina infecția. În unele cazuri, o infecție urinară poate ajunge până la rinichi. O infecție a rinichilor poate fi severă și necesită tratament medical imediat. Simptomele unei infecții renale includ: 

  • febră
  • frisoane
  • greaţă
  • vărsături
  • durere în partea inferioară a spatelui

De asemenea, dacă observi simptome neobișnuite sau dureroase în timpul sau după actul sexual, mergi la medic. Este posibil să fie vorba despre o infecție urinară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Cystitis and pyelonephritis: Diagnosis, treatment, and prevention. Prim Care”. 2019;46(2):191-202. doi:10.1016/j.pop.2019.01.001, Kolman KB.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S009545431930003X
Centers for Disease Control and Prevention - HIV pre-exposure prophylaxis (PrEP) care system
https://www.cdc.gov/hiv/risk/prep/index.html#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0