Cum să combați stresul după o concediere și să-ți găsești repede un job nou

Stresul asociat cu pierderea locului de muncă poate fi copleșitor. Cum te poți elibera de gândurile negative și ce poți face pentru a-ți găsi cât mai repede un alt serviciu?

Pierderea locului de muncă este una dintre cele mai stresante experiențe ale vieții. În afară de angoasa financiară evidentă pe care o poate provoca, concedierea sau disponibilizarea pot afecta de asemenea starea de spirit, relațiile cu cei dragi și sănătatea mentală și emoțională.

Acest lucru se întâmplă pentru că locurile de muncă ne influențează modul în care ne vedem pe noi înșine, precum și modul în care ne văd alții. Ce poți face pentru a combate stresul pierderii locului de muncă?

Permite-ți în primă fază să fii trist

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerea este un răspuns natural la pierderi. Chiar dacă nu ți-ai iubit slujba, probabil că ți-a oferit un scop și un sentiment de ordine în viață, așa că e normal să te simți rănit sau chiar deprimat, ori să-ți pui la îndoială identitatea și abilitățile profesionale și personale. Dă-ți timp să te reglezi și să te adaptezi la noua realitate și gândește-te că, așa cum se întâmplă de obicei în viață, și sentimentele negative vor trece. Poți să scrii într-un jurnal ce simți, dar evită să te învinovățești. Este foarte ușor să începi să te critici, dar în această perioadă trebuie să ai încredere în tine și în abilitățile tale.

La pierderea locului de muncă e bine să te gândești ca la o chestiune temporară și care se poate întâmpla oricui: cei mai mulți dintre noi ne confruntăm cu această problemă măcar o dată în viață. Vezi ce poți învăța din această experiență și spune-ți că vei găsi soluții pentru ca lucrurile să stea bine din nou.

Învață să gestionezi stresul

Pentru a atenua stresul, apelează la exerciții fizice: pe lângă faptul că îți vor îmbunătăți starea de spirit, te vei simți mai în formă și din punct de vedere fizic. Dă o șansă jogging-ului sau antrenamentelor cu greutăți ori pur și simplu plimbărilor prin parc. De asemenea, optează pentru suplimente alimentare care combat stresul și tensiunile psihice, cum ar fi cele pe bază de magneziu și vitamina B6, mentol sau valeriană.

Nu te îndepărta de familie

Reacția ta firească în acest moment dificil poate fi ca, de rușine, să te retragi din viața de familie și să nu mai discuți cu prietenii. Însă este dovedit că a sta de vorbă cu persoane dragi și de încredere reprezintă un antidot natural împotriva stresului. Persoana cu care vorbești nu trebuie neapărat să-ți poată oferi soluții, ci doar să fie un bun ascultător, care să nu te judece și care să te poată încuraja cu o vorbă bună.

Cum să îți găsești mai repede un job nou

Pentru a-ți găsi cât mai repede un nou loc de muncă, urmează acești pași:

Actualizează tot

În loc să dai clik pe „Aplică” pentru fiecare job pe care îl vezi cât de cât apropiat de ce faci tu, îndreaptă-ți mai întâi atenția spre cum te prezinți angajatorilor. Înainte de a începe „vânătoarea” de locuri de muncă, actualizează-ți CV-ul și profilul de LinkedIn. Asigură-te că incluzi abilitățile pe care le ai și experiența în câmpul muncii. Abia apoi cercetează piața locurilor de muncă și pozițiile disponibile pentru persoanele cu calificările tale.

Mai ales dacă ești în căutare de ceva nou, mai provocator sau ceva ce nu ai făcut niciodată, trebuie cu atât mai mult să îți reînnoiești CV-ul și să adăugi scrisori de intenție. Gândește-te la tot ce ai lucrat până acum, la viața ta profesională, dar și la cea personală (voluntariat, organizare de evenimente etc.) și aranjează detaliile în așa fel încât să se potivească noilor tale dorințe. 

Subliniază clar ce îți dorești

Este greu să găsești un alt loc de muncă dacă nu știi care este definiția pe care o dai tu unui loc de muncă grozav. Prin urmare, înainte de a ajunge prea departe în vânătoarea de locuri de muncă, asigură-te că știi preci ce cauți. Poți chiar să-ți faci o listă cu ceea ce dorești în mod ideal de la loc de muncă: ce poziție, câți bani, dacă vrei să fii promovat, ce părogram de muncă te avantajează etc., astfel încât să existe în mintea ta un șablon pentru ceea ce cauți și să poți, astfel, compara o ofertă de muncă cu așteptările tale.

Informează-te

Odată ce știi clar ce vrei, poți aplica la joburi sau direct pe site-ul unor companii, dar nu înainte de a te informa despre angajatorii respectivi: ce politici are compania, ce întrebări pun în mod obișnuit la interviuri, la ce salariu te poți aștepta (caută păreri ale foștilor angajați sau ale unor angajați actuali, dacă este posibil).

Ia legătura cu prietenii și cunoștințele tale

Rețeaua personală de prieteni și cunoscuți se poate dovedi una dintre cele mai bune metode de a obține mai repede un nou job. Pe lângă faptul că ai șansa de a te angaja mai rapid decât ai crede, în cazul în care și prietenul sau cunoscutul tău lucrează tot acolo sau știe pe cineva care lucrează la acea companie îți poți face o idee mai clară despre ce te va aștepta la noul job. Așa că nu te sfii să îți întrebi oamenii de bună credință dacă au auzit de vreun job pentru tine. 

De asemenea, poți face un pas mai departe și poți contacta câțiva dintre foștii colegi de liceu sau de facultate care activează în același domeniu cu tine și îi poți întreba dacă știu de vreo poziție liberă.

Ia în considerare un job temporar

Dacă situația devine disperată, ia în calcul un job temporar. S-ar putea să nu fie exact ceea ce ai visat, dar decât să rămâi în urmă cu rata la casă sau să ți se acumuleze facturile, gândește-te că nu este nicio rușine să îți iei temporar un loc de muncă pentru care ești calificat sau unul pentru care ai abilități, chiar dacă nu este ceea ce făceai până acum. 

Aplică, deci, și la joburi pe perioadă determinată, atât la unele care vin exact pe ceea ce ai tu experință și îți dorești, cât și la altele care poate nu sunt chiar ceea ce ai vrea, dar îți pot aduce bani pentru următoarele luni. În plus, te poți alege de aici atât cu recomandări bune pentru viitorul tău loc de muncă, cât și cu o experiență de viață care îți poate fi de folos în viitor.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Help Guide - Job Loss and Unemployment Stress
https://www.helpguide.org/articles/stress/job-loss-and-unemployment-stress.htm
Glassdoor - 9 Must-Do Tips to Find a Job ASAP
https://www.glassdoor.com/blog/find-a-job-asap/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0