6 sfaturi pentru a creste copii independenti

Ca si parinti, ne simtim bine - chiar extraordinar - atunci cand copiii au NEVOIE de noi. Cand se indreapta catre noi pentru indrumare sau afectiune. Toate acestea sunt lucruri bune.

Este insa nevoie sa ne reamintim ca scopul parenting-ului pe termen lung este acela de a-i ghida pe copii de la a fi complet dependenti de noi la a fi niste adulti care gandesc si actioneaza independent. Nu este o sarcina usoara care se intampla peste noapte.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se intampla in toate momentele mici si in lectiile care au loc in fiecare zi. De la pasi mici, cum ar fi sa-i lasam sa-si aleaga hainele sau propria incaltaminte, la a-i ajuta sa invete cum sa economiseasca sau sa-si cheltuiasca alocatia pentru a alege un colegiu respectabil.

Orice decizie mica pe care o iau, buna sau rea, de-a lungul timpului este o experienta de invatare care ii va ajuta sa devina oameni independenti de care putem fi mandri.

Apoi, emotia pe care o aveti atunci cand ii vedeti ca isi asuma singuri o sarcina si o duc pana la capat. Acest lucru este grozav! Daca sunteti dornici sa vedeti mai multe din acestea, iata cateva modalitati de a va ajuta copiii sa imbratiseze independenta:

1. Incurajati-le efortul

Acel lucru legat de perfectiune? Este supraestimat si cauzeaza o multime de anxietate pentru copii. De fapt, unii copii sunt atat de blocati de teama de esec, incat nici nu vor incerca sa faca ceva.

In schimb, concentrati-va pe EFORT. Incurajati-i pe copii sa incerce lucruri noi, sa iasa din zonele lor de confort si sa fie creativi fara presiunea de a reusi, de a castiga sau de a fi perfecti. Cand veti proceda asa, vor fi mai dispusi sa-si asume noi sarcini in viitor.

2. Incurajati-i sa-si aduca propriile contributii in cadrul familiei

Fiecare membru al unei familii joaca un rol important intr-o familie de succes. De la asezarea servetelelor la a face ordine in jucarii - incurajarea copiilor sa contribuie in moduri adecvate varstei ii invata ca fac parte dintr-o echipa indispensabila care are nevoie de ei! Acest lucru le intareste increderea si ii incurajeaza sa vrea sa faca si mai mult.

3. Promovati rezolvarea problemelor

Opriti-va dorinta de a sari mereu si de a repara. Cand apare o problema, asteptati! Oferiti-le copiilor posibilitatea de a gasi singuri solutii. Puneti-le intrebari ajutatoare: "Cum ai putea sa-ti faci sora sa se simta mai bine dupa ce i-ai luat jucaria?" sau "Cum te-ai putea asigura ca te trezesti la timp pentru a prinde autobuzul?" Daca vreti sa gandeasca singuri, nu le oferiti toate raspunsurile.

4. Faceti-va timp pentru a-i invata lucruri noi

In fiecare saptamana, incercati sa-i invatati ceva nou intr-un mod distractiv si angajat. Pe masura ce copiii invata noi abilitati si sarcini, se simt mai increzatori in invatarea urmatorului lucru. Cine stie, pot chiar sa va ajute ca si voi sa invatati ceva nou!

5. Nu mai preluati mereu conducerea

Fiecare zi este plina de sute de alegeri. Mere sau banane? Unt de arahide sau sunca si branza? Pantofi rosii sau albastri? Permitandu-le copiilor sa faca aceste mici alegeri, acest lucru le da un sentiment de control si de stapanire asupra vietii lor, ceea ce duce la o gandire independenta. De asemenea, ii ajuta sa-si asume dreptul de proprietate asupra acestor optiuni - din anumite motive, sandwich-ul cu unt de arahide are un gust mult mai bun pentru ca ei l-au ales!

6. Structurati activitatile zilnice ca o plasa de siguranta

Rutinele zilnice structurate pentru dimineata, dupa-amiaza si seara le ofera copiilor o plasa de siguranta de care au nevoie pentru a incerca lucruri noi intr-un mediu controlat. Acest lucru ii ajuta sa nu se simta coplesiti de acest proces si va ajuta in acelasi timp sa mentineti pacea!

Cresterea copiilor pentru a deveni independenti si pentru a-si asuma un rol proactiv in viata lor de zi cu zi este putin cam infricosatoare pentru unii parinti la inceput. Nu va faceti griji, ei vor avea intotdeauna nevoie de voi. Invatandu-i sa faca lucrurile pentru ei insisi este doar o parte a faptului de a fi niste parinti uimitori. Ganditi-va la acest lucru ca la un dar care continua sa fie oferit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0