Proprietățile benefice ale vâscului

Noi românii iubim vâscul, o plantă foarte interesantă, semiparazită, care se dezvoltă pe ramurile arborilor, ca o mică tufă nu mai mare de jumătate de metru. Bunicii noștri zic că aduce noroc dacă va crește în raza noastră vizuală, fie în copacul din curte, pe stradă sau la vecini.

Cum se folosește vâscul pentru sănătate

Această superstiție vine și din faptul că vâscul medicinal (atenție, nu orice vâsc!) are proprietăți terapeutice miraculoase în principal de liniștire a sistemului nervos și a crizelor diverse generate pe fondul stresului și neliniștii, dar și de scădere a tensiunii arteriale și îmbunătățire a circulației cerebrale și cardiace. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vâscul parazitează, de preferință, plopii, mesteacănul și teiul. Eu una eram extrem de fericită să admir bătrânul vâsc din salcâmul bunicii, despre care îmi spunea că ar avea cel puțin 50 de ani, și aș fi vrut să-l culeg în preajma Crăciunului ca să-l agăț de lustră, cu o fundă roșie. Era însă imposibil de ajuns la el din cauza înălțimii.  

Alții îl pot atinge și culege ușor fiindcă el crește și în pomi fructiferi, meri, peri, pruni, cireși, sau pe arțari. Cel mai benefic vâsc medicinal este considerat cel crescut pe măr. Tratamentul cu vâsc se face numai sub control medical având efect hipotensiv și este de preferat să procurăm tulpinile proaspete ori uscate, ceaiul sau tinctura din surse autorizate, preferabil din magazine naturiste sau plafaruri, întrucât unele specii de vâsc sunt toxice.  

Pentru valorificarea terapeutică a vâscului medicinal se folosesc ramurile tinere cu frunze și uscarea se face natural, la umbră, însă e de preferat, așa cum am mai spus, să fie făcută de specialiștii fitoterapeuți. 

Cum se prepară remediile pe bază de vâsc medicinal

Pentru prepararea ceaiului de vâsc medicinal, se pune la macerat o linguriță de plantă în 100 ml apă rece la temperatura camerei, timp de 8-10 ore. Înainte de a fi administrat se poate încălzi puțin și se filtrează prin strecurătoare. 

Sucul proaspăt, tulpinile și frunzele proaspete, luate de la piață, însă doar după ce ne-am asigurat că e soiul bun, se pot zdrobi cu storcătorul și amesteca cu sucul de mere.  

Tinctura este considerată a fi cea mai eficientă variantă terapeutică în cazul vâscului, se administreaza ușor, nu provoacă somnolență și are următoarele recomandări: 
- tuse convulsivă sau spasmodică, tuse tabacică, astm bronșic și crize de tuse pe fond de stres - se ia 1 linguriță dizolvată în 100 ml apă de 3 ori pe zi  
- crize nervoase, stări de anxietate, isterie, nevroză, atacuri de panică se recomandă 1/2 linguriță, amestecată în 100 ml apă de 4 ori pe zi, preferabil pe stomacul gol; 
- hipertensiune arterială, ischemie cardiacă, tulburări de memorie asociate cu hipertensiunea - se ia 1/2 linguriță, mixată în 100 ml apa de 4 ori/zi, înainte de masă sau gustări. 
- ateroscleroză, accidente vasculare (profilaxie și combaterea sechelelor) se recomandă 1/2 linguriță dizolvată în 100 ml apa de 4 ori/zi pe stomacul gol; 
- tulburări de menopauză, bufeuri, insomnii, stare de agitație, neliniște - se ia 1/2 linguriță, amestecată în 100 ml apa de 4 ori/zi înainte de masă;
- spasme digestive și uterine - 1 linguriță la 100 ml apă, o dată pe zi; 
- tulburări de imunitate cauzate de vârstă, predispoziții la infecții virale (papiloame, veruci, viroze) se ia 1/2 linguriță în 100 ml apă, de 4 ori/zi pe stomacul gol;
- în afecțiuni ganglionare se ia 1/2 linguriță în 100 ml ap de 4 ori/zi înainte de masă.

În ce afecțiuni este recomandat vâscul medicinal

Afecțiuni neurologice

Potrivit unui studiu mai vechi, componentele chimice din vâsc pot susține eliberarea neurotransmițătorilor dopamină, acid glutamic și GABA (acid gamma-aminobutiric), iar eliberarea acestor neurotransmițători poate fi de ajutor  în gestionarea unor afecțiuni, precum insomnia și epilepsia. 

De altfel, în vâscul medicinal se întâlnesc și lectine, substanțe despre care se crede că sunt responsabile pentru potențialele beneficii ale plantei asupra afecțiunilor neurologice cu care se confruntă anumite persoane. 

Este important de menționat că, până în prezent, cercetările despre beneficiile pe care vâscul medicinal le are asupra tulburărilor neurologice au fost efectuate în principal în laborator sau pe modele animale. De aceea, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma rolul vâscului în tratarea epilepsiei, insomniei și a altor tulburări neurologice.

Cancer

Potrivit Institutului Național al Cancerului, vâscul se numără printre plantele cercetate ca terapie alternativă pentru persoanele diagnosticate cu această maladie. Studiile efectuate până în acest moment arată că vâscul poate stimula sistemul imunitar în combaterea cancerului.

O cercetare mai veche arată că extractele de vâsc pot avea proprietăți anticanceroase, deoarece s-a descoperit că planta inhibă proliferarea (răspândirea) celulelor canceroase și chiar ucide celulele canceroase existente în medii experimentale de laborator.

Iar cercetările nu se opresc aici. Oamenii de știință au descoperit, în urma unui studiu recent că vâscul poate îmbunătăți în mod eficient calitatea vieții persoanelor cu cancer. Potrivit acestei cercetări, vâscul ar putea să îmbunătățească efectele secundare comune cu care se confruntă pacienții cu cancer în timpului tratamentului, inclusiv durerea și oboseala1.  

Studii mai vechi au arătat că vâscul medicinal ar putea să aibă efecte benefice și în rândul persoanelor care se confruntă cu probleme de somn, greață, lipsa poftei de mâncare, anxietate și probleme emoționale. 

Sănătatea cardiovasculară

Au existat cercetări de pe urma cărora oamenii de știință au ajuns la concluzia că vâscul poate aduce beneficii sănătății cardiovasculare (inimii). Potrivit unei cercetări mai vechi, în timpul cărora au fost analizați șobolani, vâscul ar putea fi de folos în prevenirea hipertensiunii arteriale, reducând astfel riscul unor probleme precum bolile coronariene și accidentul vascular cerebral. 

În cadrul altor studii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că vâscul ar putea să aibă proprietăți antioxidante, despre care specialiștii spun că sunt de folos pentru circulația sangvină și că poate să protejeze inima și vasele de sânge de deteriorate.

Totuși, este important de menționat că studiile despre care am pomenit mai sus nu au fost făcute pe oameni și, de aceea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul benefic pe care l-ar avea vâscul pentru sănătatea inimii.

Diabet

Chiar dacă vâscul medicinal a fost utilizat cu precădere pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, este important de spus că cercetările în acest domeniu au fost efectuate în mare parte în laboratoare sau pe modele animale, iar rezultatele sunt contradictorii.

În urma câtorva studii, oamenii de știință au descoperit că vâscul poate fi antiglicemic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea excesului de glucoză (zahăr) din sânge. Totodată, sunt cercetători care spun că vâscul poate să stimuleze secreția de insulină, hormonul necesar pentru a elimina glucoza din sânge.

Sunt necesare cercetări suplimentare, inclusiv studii pe oameni, pentru a înțelege rolul potențial al vâscului în echilibrarea nivelului de glucoză.

Ce efecte adverse poate să aibă vâscul medicinal

În cazul unei doze prea mari, există riscul să apară simptome precum: 

  • Greaţă
  • Vărsături
  • Stomac deranjat
  • Frisoane
  • Febră
  • Prurit (mâncărime de piele)
  • Durere de cap
  • Oboseală

De altfel, specialiștii atrag atenția că vâscul medicinal nu trebuie utilizat în timpul sarcinii și nici în timpul alăptării. Extractul de vâsc european, sub formă injectabilă, poate provoca dureri și inflamații la locul injectării, dureri de cap, febră și frisoane. Ba mai mult, au fost raportate câteva reacții alergice severe. În caz de anafilaxie, o reacție care poate pune viața în pericol, este imperios să ceri de urgență ajutor de specialitate. 

Au fost, de asemenea, raportate cazuri rare de leziuni hepatice și toxicitate. Cu toate acestea, persoanele care au suferit leziuni hepatice luau și alte ierburi, făcând imposibilă identificarea vâscului ca singura cauză din spatele acestor leziuni hepatice și toxicitate. 

O analiză mai veche a raportat că tratamentul cu extract de vâsc nu a redus răspunsul sistemului imunitar. Doze mari de extract de vâsc au afectat ficatul în unele cazuri, dar daunele au fost reparate. O altă revizuire a raportat că vâscul medicinal are ca efecte adverse probleme circulatorii, tromboflebită, umflarea ganglionilor limfatici și reacții alergice.

Atenție la interacțiunea vâscului cu alte medicamente!

Oamenii de știință atrag atenția că vâscul poate interacționa cu diferite medicamente, precum și cu alte remedii din plante. Însă, până în prezent, au fost identificate prin studii foarte puține interacțiuni între vâscul medicinal și alte remedii din plante. 

Studiile de laborator asupra vâscului au indicat că nu există interacțiuni majore între această plantă și diferite medicamente metabolizate de ficat. Este important de menționat că nicio interacțiune între vâsc și anumite medicamente, ierburi sau alimente nu a fost analizată în mod corespunzător la oameni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Quality of life in cancer patients treated with mistletoe: a systematic review and meta-analysis”. BMC Complement Med Ther. 2020; Loef M, Walach H. 
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-020-03013-3
National Cancer Institute - Mistletoe Extracts (PDQ®)–Patient Version
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/mistletoe-pdq
National Center for Complementary and Integrative Health - European mistletoe
https://www.nccih.nih.gov/health/european-mistletoe 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0