Produsele de styling pas cu pas - de la do-it-yourself la ask-the-expert

Informator extrem de documentat, părul spune, prin fiecare fir, toată povestea noastră, genetică dar şi emoţională, de zi cu zi. Poate că ştiaţi, poate că nu, dar orice stres este detectat imediat la acest nivel. 

Deoarece un fir de păr creşte cu câte 0,3 mm pe zi este suficient să reperăm o mică zonă fragilizată pentru a repera un necaz. De exemplu, pe o lungime de şase centimetri se regăsesc urmele a tot ce am consumat în ultimele şase luni. În plus, părul are sex. Poate fi masculin sau feminin în funcţie de catitatea de testosteron.

Am ţinut să aduc în introducere aceste informaţii pentru că am întâlnit la majoritatea clientelor, tendinţa de a consideră părul lipsit de viaţă. De aceea, este expus de atât de multe ori la tratamente care îi afetează structura, sănătate şi compoziţia. 

Cunoaște-ți părul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca fapt divers, radicalii liberi din fumul de tutun - nu există alt miros care să persiste mai mult pe păr, fragilizează, foarte sensibil la acest tip de poluare.
Dar, ce punem pe firul de păr e un drum cu dublu sens: îl afectează în aceeaşi măsură în care îl poate ajuta. Alegerea depinde de noi. 
Să ne imaginăm un scenariu în care fumul de ţigară e înlocuit de produse de stzling şi de îngrijire. De la alegerea unui şampon bun, până la frecvenţa spălărilor, de la calitatea apei la durata clătirii - toate aceste gesturi mici reprezintă începutul ritualului de frumuseţe.

Regulă de bază în identificarea unui tratament potrivit ţine de buna cunoaştere a parametrilor propriei podoabe capilare. E important să ştim tipologia părului (normal, uscat, gras, mixt), textura (ondulat, frizat, creţ sau drept) şi vârsta. În aceeaşi măsură, e important să urmăm un ritual zilnic de îngrijire şi să respectăm pe cât posibil tendinţa naturală a părului.

Șamponul și balsamul

Un şampon bun este acela care respectă natură scalpului (iritat, uscat, gras). Noile generaţii de şampon pe bază de substanţe tensioactive, de ceramide, de siliconi, de polimeri cumulează calităţi cosmetice de necontestat. Descurcă, înmoaie, netezeşte, întind, reîmprospătează. Spălatul părului se face pentru a asigura creşterea firelor prin evitarea supraîncărcării rădăcinii. Conform studiilor, e indicat să ne spălăm de aproximativ două ori pe săptămâna tocmai pentru a reduce riscul asfixierii prin acumularea prafului sau a altor produse de styling.

Balsamurile sunt un adevărat cadou pentru părul lung. Hrănesc vârfurile şi, fiind agenţi foarte speciali, nu trebuie utilizaţi la rădăcina, unde şamponul şi-a făcut deja treaba, încărcând inutil pielea capului. Balsamul după şamponare este de neocolit chiar dacă nu aveţi timp să îl lăsaţi să acţioneze şi clătiţi imediat. 

Spumă, pudră și fixativ

După balsamul de descâlcire urmează spuma de volum aplicată cu pieptenul, şuviţă cu şuviţă, reluând pe şuviţele cele mai lungi, fără a exagera. În ceea ce priveşte spuma de par, mitul cu care ne confruntăm e cel conform căruia acest produs e foarte agresiv, încarcă solzii firului de păr, făcându-l mai poros şi mai electrizat.  

Produsele profesionale de astăzi protejează scalpul şi dau efectul de volum. Nu vorbim de aplicări repetate, zilnice. Ci de aplicarea lor în momentul în care se face spălarea şi aranjarea părului. Există spume de par care acţionează sub căldură generată de scalp cu efect hoţ constructor, altele care dau volum de la rădăcina, altele amplifică textura şi tendinţa naturală a părului, ordonând-o în acelaşi timp. Toate aceste produseau că efect întărirea firului, susţin ţinută, simplifică stylingul şi îl menţin în timp. 

După ce coafăm, urmează sprayul pudrat, cu fixare uşoară, pentru finisare. Pudrele super-dust, cu efect natural, cu efect de bucle de ani 60 tronează pe rafturile liniilor profesionale. Ideea e că dacă foloseşti un astfel de produs o faci pentru că părul devine mai tare şi mai ferm, te joci cu el după cum vrei, îl poţi prinde, înnodă, împleti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Şi, în cele din urmă, gloria anilor 50-60, fixativul. Atunci când îl alegem trebuie să ţinem cont de compoziţia acestuia. Să fie fără alcool. De exemplu, şi spumă conţine alcool şi de aceea nu e bien să o folosim după vopsit - afectează culoarea în timp, firul de par a cărui cuticulă e mai sensibilă după colorare.
Aşadar, doamnelor, acestea sunt informaţiile de bază. Pentru mai multe detalii, nu ezitaţi să apăsaţi butonul Ask-the-expert.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0