Radiografia dentară: ce rol are, câte tipuri există și ce efecte are asupra sănătății

- Despre radiografia dentară
  Ce este radiografia dentară și când se recomandă
  Cum te pregătești pentru o radiografie dentară
  Cum se face o radiografie dentară
- Tipuri de radiografii dentare
  Radiografii dentare intraorale
   Radiografia bitewing
   Radiografia retroalveolară periapicală
   Radiografia ocluzală
  Radiografii dentare extraorale
   Radiografia panoramică (ortopantomografie)
   Teleradiografia (proiecția cefalometrică)
   Sialograma
   Tomografia dentară computerizată (CT)
   Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT)
- Riscurile radiografiei dentare

Radiografia dentară în sarcină

 

Despre radiografia dentară

Radiografia dentară este o imagine a danturii pe care stomatologul o folosește pentru a evalua sănătatea orală a unei persoane. Procedeul implică niveluri reduse de radiații pentru a captura imaginile dinților și gingiilor. Analizând o radiografie, stomatologul poate identifica probleme precum carii sau alte tipuri de deteriorare a dinților, pentru a putea face un plan de tratament. Radiografiile sunt intraorale și extraorale și fiecare poate fi de mai multe tipuri (ocluzală, panoramică etc.). Procedura este considerată sigură atât pentru adulți, cât și pentru copii, fiind interzisă, însă, femeilor însărcinate. Cât costă o radiografie? În funcție de tipul radiografiei, aceasta poate avea prețuri aproximative cuprinse între 20 de lei și 600 de lei.

Ce este radiografia dentară și când se recomandă

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radiografia dentară este o parte esențială a stomatologiei, una dintre cele mai frecvente proceduri folosite pentru examinarea danturii și a gingiilor. Razele X îi ajută pe stomatologi să vadă starea dinților pacientului, rădăcinile, plasarea maxilarului și compoziția oaselor faciale. De asemenea, îi ajută să găsească problemele dentare care nu se pot observa la un simplu examen fizic și să le trateze.

În cazul adulților, radiografia dentară arată:

  • Cariile (inclusiv dacă există mici zone deteriorate între dinți)
  • Deteriorarea dintelui sub plombele existente
  • Pierderea osoasă la nivelul maxilarului
  • Modificări ale osului sau ale canalului radicular cauzate de infecții
  • Starea și poziția dinților pentru a ajuta la pregătirea implanturilor dentare, a aparatelor dentare, a protezelor sau a altor proceduri dentare.
  • Abcesele (infecții la rădăcina unui dinte sau între gingie și dinte)
  • Chisturile dentare și unele tipuri de tumori.

La copii, radiografia dentară arată:

  • Dacă există deteriorare la nivelul dinților
  • Dacă există suficient spațiu în gură pentru toți dinții care mai trebuie să iasă
  • Dacă măselele de minte au început să se dezvolte.
  • Dacă dinții sunt împiedicați să iasă prin gingii.

În general, o radiografie trebuie făcută o dată la 12 luni, înainte de consultul anual obișnuit sau la indicația medicului. Dacă dentistul depistează anumite probleme și începe un tratament, poate recomanda efectuarea unor radiografii mai des de o dată pe an. Factorii care influențează intervalele la care o persoană poate avea nevoie de radiografie sunt vârsta, starea de sănătate orală, simptomele unor afecțiuni dentare sau gingivale, un istoric de gingivită.

Copiii pot avea nevoie de radiografii mai des decât adulții dacă stomatologul trebuie să monitorizeze creșterea dinților definitivi; uneori, se întâmplă ca unui copil să îi crească un dinte definitiv nu în locul, ci în spatele unui dinte de lapte, sau să îi crească un dinte în altă zonă din gură în care nu ar trebui (de exemplu, în cerul gurii).

Alte persoane care pot avea nevoie mai des de radiografii sunt cele care au avut multe lucrări dentare de-a lungul timpului (obturații, tratamente de canal etc.), fumătorii, persoanele care consumă mult zahăr, cele care suferă de parodontoză și cele care au gura uscată.

Cum te pregătești pentru o radiografie dentară

Radiografiile dentare nu necesită pregătiri speciale. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a merge la clinică este să te speli pe dinți, să folosești ața dentară și apa de gură ca de obicei, pentru a crea un mediu igienizat în cavitatea bucală. 

Cum se face o radiografie dentară

Pentru a face o radiografie dentară intraorală, vei fi condus într-o cameră unde tehnicianul îți va da un fel de vestă lungă și grea de protecție, apoi îți va plasa în cavitatea bucală un fel de plăcuță (receptor de imagine). Procedura durează o secundă, în timpul căreia trebuie să ții gura închisă și să stai nemișcat, pentru ca imaginea să iasă clară. Radiografia nu este dureroasă. Plăcuța va fi apoi plasată într-un scanner și ajunge în computer.

Dacă faci o radiografie extraorală, ți se va solicita să îndepărtezi orice metal din zona capului (clame, aparate auditive, proteze etc.) și a gâtului (cercei, lănțișoare etc.), apoi îți vei pune o vestă amplă din plumb, care să îți protejeze organele interne de radiație. Vei sta în picioare lângă aparat, cu bărbia sprijinită pe o suprafață, cu mâinile pe mânere și cu un obiect între dinți, iar aparatul se va roti în jurul capului tău aproximativ 20 de secunde, timp în care trebuie să stai nemișcat. Nu vei simți nicio neplăcere sau durere în timpul procedurii.

Radiografiile digitale i se înmânează pacientului pe loc sau după câteva minute și pot fi trimise și pe e-mail sau alte mijloace electronice de comunicare.

Tipuri de radiografii dentare

Există două tipuri principale de radiografii dentare - intraorale (radiografia este în interiorul gurii) și extraorale (radiografia se face în exteriorul gurii) - și mai multe tipuri secundare.

Radiografii dentare intraorale

Radiografiile dentare intraorale sunt cele mai obișnuite, deoarece furnizează suficiente detalii pentru ca stomatologul să verifice statea de sănătate a dinților și a rădăcinilor și să monitorizeze osul maxilarului.

Radiografia bitewing

Radiografia bitewing sau cu film mușcat arată dintele de la coroană (partea de la suprafață) până la nivelul osului de susținere. Acest tip de radiografie detectează carii, fisuri ale smalțului, fisuri ale plombelor și modificări ale grosimii osului cauzate de boli gingivale. De asemenea, cu ajutorul acestei radiografii se poate stabili dimensiunea adecvată a aparatului dentar.

Radiografia retroalveolară periapicală

Radiografia retroalveolară periapicală arată dintele în întregime, de la coroană până dincolo de rădăcină, la locul în care dintele este ancorat în maxilar. O astfel de radiografie include anumiți dinți fie din partea de sus (arcada dentară superioară), fie din partea de jos (arcada dentară inferioară). Radiografia alveolară este folosită pentru a detecta anomaliile din structura rădăcinii sau a osului înconjurător și pentru a evidenția eventualele abcese sau boli gingivale.

Radiografia ocluzală

Radiografia ocluzală include întreaga arcadă superioară sau întreaga arcadă inferioară, permițând observarea dezvoltării și plasării precise a dinților. Prin intermediul acestei radiografii se observă mai clar abcesele, chisturile sau dinții copiilor care încă nu au ieșit.

Radiografii dentare extraorale

Radiografiile extraorale arată dinții, dar se concentrează pe craniu și pe maxilar. Nu sunt folosite pentru detectarea cariilor sau a altor probleme individuale ale dinților, ci pentru a observa dacă există o deteriorare generală a danturii și dacă sunt probleme la nivelul oaselor feței care ar putea avea un impact negativ asupra danturii.

Radiografia panoramică (ortopantomografie)

Radiografia panoramică arată imaginea întregii cavități bucale, cu ambele arcade dentare și detectează poziția tuturor dinților existenți, chiar dacă încă nu au erupt, maxilarele și sinusurile. De asemenea, acest tip de radiografie arată dacă există deteriorare dentară și ajută stomatologul la detectarea tumorilor.

Teleradiografia (proiecția cefalometrică)

Teleradiografia sau proiecția cefalometrică arată întregul craniu, pentru ca medicul să poată privi dinții în relație cu maxilarul și profilul feței. Ortodonții se folosesc de acest tip de radiografie pentru a putea dezvolta o abordare specifică pentru fiecare pacient care are nevoie de o realiniere a danturii.

Sialograma

În cadrul acestei proceduri o substanță colorată este injectată în glandele salivare  pentru ca acestea să se observe pe radiografie. Dentișii ar putea solicita o sialogramă pentru a depista probleme ale glandelor salivare, cum ar fi sindromul Sjogren. Simptomele acestei afecțiuni includ gura uscată, ceea ce poate duce la deteriorarea danturii.

Tomografia dentară computerizată (CT)

Acest tip de imagistică privește în interiorul structurilor (tridimensională) și este utilizată pentru a detecta probleme în interiorul oaselor feței, cum ar fi chisturile, tumorile sau fracturile.

Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT)

Tomografia dentară cu fascicul conic (CBCT) este un tip de radiografie care creează imagini 3D ale structurilor dentare, ale țesuturilor moi, nervilor și oaselor. Acest gen de procedură ghidează stomatologul atunci când trebuie să insereze implanturi dentare și să evalueze eventualele chisturi și tumori în cavitatea bucală sau la nivelul feței. De asemenea, acest gen de tomografie depistează eventualele probleme ale gingiei și ale rădăcinilor. 

Tomografia dentară cu fascicul conic se aseamănă cu tomografia computerizată prin faptul că ambele produc imagini de o calitate excepțională. Diferența este că, în cazul CBCT-ul, dispozitivul se învârte în jurul capului pacientului, adunând toate datele dintr-o singură rotație, în timp ce în cazul CT-ului e nevoie de mai multe rotații.

Riscurile radiografiei dentare

În cazul în care te-ai întrebat dacă radiografiile sunt periculoase, e bine să știi că imagistica digitală a zilelor noastre utilizează mai puține radiații decât radiografiile clasice care se efectuau în trecut; nu există timp de așteptare pentru a se dezvolta razele X - imaginile sunt disponibile pe ecran la câteva secunde după ce au fost luate.

Deși radiografiile dentare implică folosirea razelor X, deci radiațiile, nivelurile de expunere sunt prea mici pentru a fi periculoase. Cantitatea de radiații emisă în timpul unei radiografii dentare digitale este similară cu nivelul de radiații naturale la care este supusă o persoană de obicei de-a lungul unei zile.

De exemplu, doza de radiații pentru o radiografie de tip bitewing este de aproximativ 0,005 mSv. Pentru o radiografie panoramică, doza este de 0,01 mSv, adică echivalentul unui zbor de aproximativ 3 ore cu avionul. Doza anuală de radiații, la care se consideră că poate crește riscul de apariție a cancerului este de 100 000 de mSv.

Se consideră că radiografiile sunt sigure atât pentru adulți, cât și pentru copii. În plus, să ne amintim că, atunci când pacientul este pregătit pentru procedură, i se pune o vestă de protecție care îi acoperă pieptul, abdomenul și zona pelvină tocmai pentru a preveni expunerea inutilă a organelor interne la radiații. Razele X sunt îndreptate exclusiv spre zona care trebuie analizată și timpul în care se execută procedura este foarte scurt.

Radiografia dentară în sarcină

Radiografia dentară în sarcină este un subiect relativ controversat. Multe viitoare mămici sunt nelămurite cu privire la acest aspect sau preferă să aștepte după sarcină pentru a relua investigațiile stomatologice. 

Din fericire, radiografiile dentară prezintă un risc minim de radiație, deci nu sunt dăunătoare pentru făt. Potrivit experților, o radiografie dentară prezintă un risc de iradiere a fătului de 500.000 ori mai mică față de limita de jos a radiațiilor la care suntem expuși zi de zi, în mod normal. Totodată, medicii stomatologi încurajează femeile însărcinate cu probleme dentare să urmeze sfatul medicului specialist, pentru că anumite afecțiuni ale dinților pot fi mult mai periculoase față de procedurile radiografice. 

Desigur, nu este nevoie de o radiografie dentară pentru orice tip de problemă a dinților, iar medicul stomatolog va recomanda acest pas numai dacă este absolută nevoie. Cu toate acestea, e bine de reținut că radiografiile dentare sunt cele mai puțin riscante, din punct de vedere al radiațiilor, din toate tipurile de radiografii practicate. 
 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Cleveland Clinic - Dental X-Rays
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11199-dental-x-rays
RadiologyInfo - Radiation Dose in X-Ray and CT Exams
https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=safety-xray

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0