Primavara - anotimpul reinnoirii, potrivit pentru inceputuri si schimbari

Primavara reprezinta prilejul perfect pentru schimbari, regenerare, noi decizii, in care simti ca soarele de afara poate contribui sa nu ratezi totusi acele rezolutii pe care le formulasei la inceputul anului si sa decizi ca ar fi bine sa faci unele lucruri si pentru tine. Sigur ca e frumos sa iesi in oras, la dans sau la plimbare cu partenerul sau cu prietenele, sa te rasfeti si sa iti oferi mici cadouri, insa acesta e doar un mod de a sarbatori debutul sezonului. Deciziile pe care le iei in favoarea ta au mai multe sanse sa se si indeplineasca cand vremea de afara te indeamna la actiune.

Mai jos ai opt sfaturi pentru a incepe un nou stil de viata, mai sanatos si disciplinat, in care tu esti pe primul loc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

1. Detox de haine si de oameni!

Pregateste-te de un detox de garderoba, dar si de oamenii care nu te motiveaza, te incetinesc sau a caror prezenta nu iti face bine. Asa cum in dulap ai haine pe care nu le porti, dar le pastrezi pentru ca le ai de mult timp sau crezi ca o sa le repari defectele sau ca o sa iti modifici tu silueta si o sa iti vina, asa ca le lasi in continuare sa adune praf si energie statica, exista in viata ta si persoane pe care le cunosti de mult sau fata de care te simti datoare si pe care le suporti sau tolerezi adesea, desi simti ca te trag in jos, te incarca, iti pierd timpul povestind nimicuri sau incercand sa te atraga in situatii sau povesti care de fapt nu au legatura cu cine esti si ce iti doresti tu. Oameni care barfesc, care se plang mereu de cate ceva, care nu se bucura de succesul tau, care au mereu nevoie de ceva si care pe masura ce le oferi, iti cer si mai mult. Nu te simti vinovata daca decizi sa raresti, daca nu sa rupi direct legaturile cu ei. Pentru o viata frumoasa si fericita ai nevoie sa te inconjori de oameni care te plac, te indeamna sa cresti si sa evoluezi, iti dau idei bune si te incurajeaza, oameni care sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine, care iti dau o stare de bine.

 

La haine e relativ simplu: le arunci sau le donezi si faci astfel loc in garderoba pentru unele noi. Cu oamenii e putin mai dificil, dar nu trebuie sa fii la fel de drastica si nici sa te simti vinovata ca nu mai incerci sa ii asculti sau sa ii ajuti sa isi rezolve problemele interminabile pe care si le genereaza singuri. Sunt toxici, asa numitii vampiri de energie, iar a ta nu e infinita. Unii iti sunt poate colegi sau rude, deci o sa ii mai vezi. Incearca pe cat posibil sa iti gasesti activitati care sa ii excluda, fara sa se simta jigniti cand ii eviti. Incet, incet, iti vei face prieteni noi sau te vei putea bucura de timpul castigat de fapt pentru tine. Daca tii la ei si simti ca starea lor depinde si de tine, atunci trebuie sa intelegi ca dandu-le sfaturi sau rezolvand tu problemele lor ii tii de fapt in loc si te tii si pe tine. Cel mai bun ajutor si cea mai buna motivatie pe care o poti oferi cuiva este exemplul personal. Concentreaza-te asupra ta si astfel le vei oferi si lor un exemplu pozitiv.

2. Cauta solutii punctuale pentru problemele care te framanta!

Vrei un nou job? Apuca-te de cautat anunturi si oportunitati si invata ce trebuie sa stii pentru a fi cea mai buna optiune a angajatorului din domeniul pe care il doresti. Vrei o noua silueta? Fa-ti timp de miscare si incearca sa mananci regulat, respectand principii sanatoase. Vrei sa calatoresti? Pune bani de o parte si studiaza ofertele turistice. Vrei sa renovezi casa? La fel, invata sa economisesti si nu incerca sa te pacalesti spunand ca oricum nu iti ajung banii. Fiecare leu pus de o parte inseamna o piatra de temelie pentru o suma care va creste, incet, poate, dar sigur. Cauta variante mai putin costisitoare, cum ar fi inlocuirea decoratiunilor sau textilelor, nu a intregului mobilier. Vrei sa inveti ceva nou? Inscrie-te la cursuri sau studiaza online. Analizeaza atent situatia. De cele mai multe ori, lucrurile ce par imposibile sunt, de fapt, foarte aproape de noi si doar atitudinea negativista le tine la distanta. Nu il lua pe Nu in brate. De fapt, de tine depind cele mai multe evenimente din viata ta. Chiar daca nu le poti schimba, atitudinea ta fata de ele e cea care face diferenta.

 

 

3. Bucura-te de ce ai!

Invata sa fii recunoscatoare pentru ce ai bun in viata. E un sentiment care declanseaza senzatia de implinire, de bucurie si care va atrage si alte lucruri bune. Nu te gandi ca e doar meritul tau pentru ce ai obtinut, chiar daca ai muncit mult pentru tot ceea ce ai. Chiar daca nu esti o persoana religioasa, trebuie sa recunosti ca nu ai fi putut obtine ce ai deja daca nu aveai intuitie, sanatate, rabdare, putere de munca, circumstante potrivite. Uneori primim lucruri bune in viata aparent intamplator, aflandu-ne in locul potrivit la momentul potrivit. Poate fi vorba de colaborari in cariera, povesti de iubire, evenimente care ne ajuta sa intelegeam mai bine ce ne dorim si cum putem obtine, toate aparute in viata noastra fara sa le fi generat noi neaparat. Bucura-te de ce ai obtinut pana acum!

4. Fa-ti planuri pe termen scurt!

Nu te mai lasa purtata de val in viata, asteptand sa treaca timpul sa vezi ce se mai intampla. Traieste din plin prezentul si decide tu pentru tine. Nu astepta sa se intample lucruruile pe care le doresti, incearca sa faci tu in asa fel incat ele sa se intample. Inertia si rutina sunt bune cand ai nevoie de odihna. Altfel, cere ce iti doresti si straduieste-te sa ajungi acolo unde vrei, asa cum vrei.

Nu te lasa frustrata de lipsa lucrurilor pe care le doresti, ci fa-ti planul cum sa ajungi la ele cu pasi mici. Daca ai de slabit 10 kilograme, concentreaza-te asupra primelor doua. Daca ai de facut curat in dormitor, concentreaza-te asupra primului sertar. Daca ai de cumparat ingrediente pentru cina si cadouri pentru sarbatori apropiate, ia-le pe rand. Daca vrei sa incepi sa faci jogging, incepe cu plimbari prelungite, in ritm din ce in ce mai alert, purtand, desigur, incaltaminte adecvata. Vrei sa incepi sa folosesti bicicleta statica din dotare pentru scopul pentru care a fost achizitionata? Incepe cu un sfert de ora, la cel mai mic nivel de intensitate. Continua sa adaugi cate 5, 10 minute de pedalat pana cand ajungi la timpul pe care ti l-ai propus.

5. Daruieste ce iti doresti sa primesti!

Oamenii sunt reflexii in oglinda ale noastre. Daca noi zambim si suntem destinsi, cei din jur vor avea si ei o stare mai buna drept raspuns. Daca cineva iti vorbeste tare, nervos, necugetat, agitat, gandeste-te ca atitudinea lui poate fi cauzata de o problema personala pe care nu o cunosti si nu te grabi sa il judeci sau sa il etichetezi drept nesuferit. Vorbeste-i cu calm, zambeste-i, asa cum ti-ai dori sa ti se vorbeasca. Iti doresti sa primesti vorbe de incurajare, sprijin, timp cu cei dragi? Daruieste tu prima! Cat te costa sa faci un compliment, unul sincer? Identifica ce iti place la interlocutorul tau, dar sincer, poate fi doar o privire luminoasa sau o stare de spirit energizanta, nu neaparat un obiect sau un detaliu. Spune-i ce iti place. Ii va face placere, iar tu vei genera energie pozitiva si optimism in jurul tau. Iti doresti ca membrii familiei sa te ajute cu treburile casnice? Ajuta-i si tu pe ei! Ofera-te sa imparti cu ei ce au de facut, pentru a termina mai repede, apoi poti solicita si tu ajutorul. Invata sa ceri cu voce tare ce iti doresti, nu totul e de la sine inteles pentru cei din jur, asa cum ai putea avea impresia.

6. Curatenia de primavara iti schimba starea de spirit

In primul rand, e foarte satisfacator si relaxant sa stai in spatii foarte curate, lipsite de praf, neaglomerate si neincarcate de lucruri inutile. Mental, te vei simti foarte bine stiind ca ordinea in dulapuri, biblioteca, debara nu mai e pe lista lucrurilor notate cu DE FACUT. Fizic, a face curatenie e de fapt un fel de cardio, ceea ce inseamna ca endorfinele isi vor face aparitia. Poti delega altora treburile de care nu ai chef sau pe care te simti prea obosita sa le faci, insa in lucurile tale personale, cum ar fi in zona de cosmetice, accesorii, haine si bijuterii, acte, souveniruri sau alt gen de obiecte personale esti singura care stie cum si unde trebuie sa stea lucrurile. Poti scoate deja la vedere cardiganele, trench-ul, balerinii si pantofii din piele intoarsa sau textile, esarfele colorate, rochiile mai subtiri. Poti pune la vedere obiecte dragi care te motiveaza si iti reamintesc de momente fericite sau de dorinte ce urmeaza sa se indeplineasca, fireste, cu ajutorul tau.

7. Fa-ti pasiuni sanatoase!

Acordand atentie lucrurilor pe care le admiram aparent involuntar realizam si identificam de fapt ce ne dorim.

Admiri scenele de dans pasional in filme? De ce nu te-ai inscrie la un curs de tango? Tangoul e un dans pe care multi il cred pentru indragostiti sau, mai bine zis, pentru amanti. Adevarul e ca daca te inscrii la un curs de tango, un bun profesor nu te va lasa sa dansezi de la inceput cu partenerul de viata. Este un dans care te ajuta individual sa fii mai deschisa, sa te cunosti mai bine, sa ai mai multa incredere in tine si in oameni, nu un dans in cadrul caruia iti cuceresti sau recuceresti partenerul. Poti fi un bun partener de dans dupa ce realizezi ca starea de bine e ceva ce iti daruiesti singura si nu trebuie sa depinda de altii. Atunci le vei putea face loc si altora alaturi de tine, de la egal la egal, atunci poti crea relatii de complicitate, parteneriate frumoase, colaborari. Tangoul e de fapt terapie, dincolo de arta si preludiu.

Admiri senzatia de libertate data de inot, navigatie, echitatie, zbor sau, dimpotriva, scufundari? De ce nu ai incerca si tu, macar o data, sa vezi cum te simti? Poate iti place suficient de mult incat sa adopti oricare dintre aceste sporturi drept rasfaturi ocazionale care iti vor oferi echilibru si energie si pentru celelalte arii din viata ta.

Admiri oamenii care mananca sanatos, nu mai fumeaza, isi fac timp pentru multe actiuni? Au inceput si ei tot cu primul pas. Nimic nu se intampla dintr-o data. De la gand la actiune nu trebuie sa fie asa o cale lunga. Incearca o reteta de smoothie sau de salata cu mai mult de cinci ingrediente pentru inceput, continua cu amanarea fumatului pentru o ora, in care ai apa la indemana si bei cu inghitituri mici, apoi cu reducerea numarului de tigari si oferirea de recompense saptamanal pentru fiecare tigara la care ai renuntat. Daca fumai 10 tigari pe zi si acum fumezi numai 9, saptamana asta meriti sa iti faci cadou rujul acela scump si luxos pe care l-ai tot admirat in reclame. Incepe sa il porti zilnic si vei vedea ca iti va fi mai greu sa vezi cum lasa urme pe tigari, cand stii cat a costat. In saptamana urmatoare, cand ai ajuns la 8, fa-ti cadou un tratament facial de ultima generatie. Da, unul mai scump si inovator decat cele obisnuite. Dupa ce cosmeticiana iti va explica in ce fel ti-a afectat tenul abuzul de tutun si dupa ce vei vedea ca ai totusi sanse sa arati magnific si din ce in ce mai bine daca ai mai multa grija de tine, iti va fi din ce in ce mai usor sa inlocuiesti, treptat, dependenta gestului de a fuma cu alte gesturi, mai sanatoase, cum ar fi hidratarea optima in fiecare zi, mersul pe jos, comunicarea cu cei din jur fara a avea nevoie de tigara pentru socializare. Continua cu organizarea obiectivelor si renuntarea la procrastinare, identificand momentele care te tin in loc si te fac sa uiti ce ti-ai propus sa faci si amanandu-le pe acestea din urma. Poti verifica ce se mai intampla pe Facebook, Instagram si Pinterest si dupa ce termini de completat dosarul la care lucrezi, raportul sau prezentarea. De fapt, poti face orice iti doresti, dupa ce termini de facut ce trebuie facut.

8. Testeaza inainte sa cumperi!

Ti-ar placea sa ai un caine sau o pisica? Ce-ar fi sa vezi mai intai cum te-ai intelege cu un animal si cat de responsabila esti in realitate? Ofera-te sa gazduiesti animalutul unor prieteni cand ei pleaca in vacanta sau in weekend, ori sa le plimbi cainele ocazional. Socializeaza cu un animal de pe strada, sunt multi catei si pisicute fara stapan de care te-ai putea indragosti, daca le acorzi atentie. Nu in  ultimul rand, poti vizita centre de adoptie sau targuri specifice. Degeaba iti plac, oficial, animalele, daca descoperi ca esti alergica la par sau ca nu reusesti sa le asiguri un minimum de atentie zilnic, in afara de hrana regulata.

Ti-ar placea o schimbare de look? Daca e vorba de una radicala, cum ar fi trecerea de la brunet la blond sau de la par foarte lung la par scurt, s-ar putea sa nu fie suficient faptul ca ti-ai prelucrat o poza cu un program sau o aplicatie de pe site-urile cu produse de infrumusetare si pare ca iti sta bine. Poti imprumuta o peruca si sa o porti cel putin o zi intreaga, pentru a testa cum te simti si ce reactii starnesti cu noua imagine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ti-ar placea sa intri intr-un program de tonifiere sau slabire in centimetri cu ajutorul unor aparate performante sau cu masaj anticelulitic? E adevarat ca exista o serie de oferte la centrele de infrumusetare, insa, inainte de a achizitona un pachet, incearca tipul de tratament pe care il contine intr-o sedinta individuala. E posibil sa te doara, sa iti displaca, sa iti creeze o stare de disconfort si sa nu fii dispusa sa suporti acea stare timp de 10-15 sedinte.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0