Ce impact are stresul oxidativ asupra procesului natural de îmbătrânire a pielii

Stresul oxidativ îndeplinește un rol major în procesul de îmbătrânire. Acest lucru este valabil, spun oamenii de știință, atât pentru procesul de la interior (îmbătrânirea intrinsecă), cât și pentru cel de la exterior (îmbătrânirea extrinsecă). 

Deși rezultatele îmbătrânirii sunt destul de diferite la nivelul dermei și epidermei, îmbătrânirea extrinsecă este determinată în mare parte de stresul oxidativ cauzat de radiațiile ultraviolete (UV).

Prin ce transformări trece pielea

Îmbătrânirea intrinsecă este descrisă de cercetători ca un rezultat al factorilor genetici și al modificărilor corporale care au loc sau apar în timpul procesului normal de îmbătrânire, pe când îmbătrânirea extrinsecă se axează pe procesul de îmbătrânire accelerat de factorii din mediul înconjurator. Oamenii de știință spun că doar 3% dintre toți factorii care contribuie la îmbătrânire au un background genetic. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Astfel, este important să reținem că, în primul rând, îmbătrânirea duce la subțierea straturilor de piele, atât a epidermei, cât și a dermei. În plus, pielea noastră își pierde sensibilitatea din cauza producției scăzute de hormoni sexuali și din cauza numărului redus de terminații nervoase. Totodată, pielea devine din ce în ce mai uscată și își pierde treptat funcția prin care servește ca primă barieră care ne protejează împotriva mediului înconjurător.

Pe de altă parte, când oamenii de știință vorbesc despre îmbătrânirea extrinsecă, se pare că pielea devine mai groasă și își schimbă complet compoziția. Experții spun că îmbătrânirea extrinsecă este sinonimă cu fotoîmbătrânirea (sau îmbătrânirea prematură) pentru că radiațiile UV au consecințe grave pentru pielea expusă la razele soarelui. Desigur, există mulți factori care influențează procesul de îmbătrânire a pielii, iar unul dintre cei mai importanți este stresul oxidativ.

Semnele îmbătrânirii pielii

Așa cum se știe, pielea este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman. Pielea îmbătrânită, la adulții vârstnici, are numeroase manifestări: apar petele pigmentare, se înmulțesc ridurile și epiderma își pierde fermitatea (pielea atârnă vizibil). Deoarece pielea noastră obține mare parte din oxigen din atmosferă, ea dobândește și speciile reactive de oxigen (una dintre cele două forme de radicali liberi) în același mod, iar acest lucru sporește stresul oxidativ.

Expunerea la alți factori din mediul înconjurător, în special la fumul de țigară și la radiațiile ultraviolete, ne predispune la un stres oxidativ, atât prin creșterea cantității de specii reactive de oxigen, cât și reducerea activității enzimelor antioxidante.

Pe lângă aceste schimbări, pielea noastră, arată studiile, capătă o predispoziție mai mare spre modificările neoplazice odată cu înaintarea în vârstă. Stresul oxidativ sporit poate contribui la acest lucru.

Cercetătorii amintesc chiar de faptul că există unele dovezi care arată că radiațiile UV perturbă funcția imunitară a pielii, prin faptul că alterează nivelul enzimelor antioxidante, influențând astfel anumite celule din epidermă.

Radiațiile UV, cel mai mare dușman al pielii

Speciile reactive de oxigen din piele sunt generate de expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare. Totodată, experții ne atrag atenția că îmbătrânirea cronologică a pielii și fotoîmbătrânirea (adică îmbătrânirea prematură) au loc prin intermediul speciilor reactive de oxigen, prin faptul că acestea transmit niște semnale specifice.

Atunci când pielea noastră este expusă la radiațiile ultraviolete de la soare, crește dramatic producția de specii reactive de oxigen, adică stresul oxidativ. De aceea, este important să înțelegem că trebuie să luăm măsurile necesare pentru a reduce ori pentru a încetini îmbătrânirea pielii și pentru a diminua acei factori care influențează îmbătrânirea, prin reducerea stresului oxidativ.

Cum poți reduce îmbătrânirea prematură a pielii (așa-numita fotoîmbătrânire)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Soarele îndeplinește un rol major în îmbătrânirea prematură a pielii noastre, așa că medicii dermatologi subliniază că este extrem de important să adoptăm și să respectăm anumite măsuri sau reguli, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii:

  • Protejează-ți pielea împotriva razelor soarelui în fiecare zi.
  • Aplică loțiuni sau creme autobronzante dacă nu vrei să stai ore bune la soare, ca să te bronzezi.
  • Dacă fumezi, este bine să renunți la acest obicei- fumatul accelerează ritmul de îmbătrânire a pielii.
  • Evită expresiile faciale repetitive.
  • Adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată - mănâncă multe fructe și legume.
  • Bea mai puțin alcool, pentru că acesta deshidratează pielea.
  • Fă mișcare în cât mai multe zile din săptămână - exercițiile fizice de intensitate moderată îmbunătățesc circulația sângelui și stimulează sistemul imunitar.
  • Curăță pielea cu blândețe - nu alege produse care o irită, pentru că iritația accelerează îmbătrânirea pielii.
  • Spală-ți față de două ori pe zi și după ce ai transpirat excesiv.
  • Aplică o cremă hidratantă pe față, în fiecare zi.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul "Oxidative Stress in Aging Human Skin", publicat in 2015, in Biomolecules; Mark Rinnerthaler, Johannes Bischof, Maria Karolin Streubel, Andrea Trost, Klaus Richter.
2."Aging  - Oxidative Stress and Dietary Antioxidants", capitolul 2, Skin Aging and Oxidative Stress; 2014, Academic Press; John M. Starr, Robert J. Starr.
3."Skin aging and oxidative stress: Equol’s anti-aging effects via biochemical and molecular mechanisms ", publicat in 2016, in Ageing Research Reviews; Edwin D. Lephart.
American Academy of Dermatology - aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/causes-of-aging-skin

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0