Pranzul la pachet cand tii o dieta hipocalorica

Un prânz la pachet pentru locul de muncă reprezintă cea mai bună alegere atunci când vrei să pierzi câteva kilograme în plus, printr-o selectare mai atentă a alimentelor de zi cu zi, mai ales dacă ești la o dietă hipocalorică.

O dietă hipocalorică se concentrează pe consumul de mai puține calorii decât arzi pentru a pierde în greutate. Concret, dacă urmezi un astfel de plan alimentar e nevoie să încorporezi alimente cu conținut scăzut de calorii, dar bogate în nutrienți. Te vei concentra pe fructe, legume, proteine slabe, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale și vei evita făinoasele albe, grăsimile trans și zaharurile adăugate și vei limita și grăsimile animale.

Prânzul la pachet are mai multe avantaje

A-ți lua masa de prânz la pachet permite o mai bună alegere a alimentelor și poate fi de folos pentru a rezista tentației de a mânca un burger, șaorma, cartofi prăjiți, pizza sau alte alimente pline de calorii atunci când colegii comandă la firmele de catering. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În plus, vei putea să fii mai relaxat, nu îți vei da peste cap efortul făcut acasă, continuând planul pe care ți l-ai propus, în special de a exclude prăjelile, fainoasele, dulciurile și prăjiturile, grăsimea în exces plus aditivii necunoscuți, inclusiv zahărul, fructoza, sodiul, glutamatul de sodiu și alți potențiatori de gust care pot exista în mâncărurile cumpărate de-a gata. 

Nu mai puțin important, masa de prânz la pachet îți poate asigura și o mică economie din punct de vedere financiar, deoarece mâncarea preparată de tine ca parte a unei diete hipoclaorice este mai ieftină decât cea comandată, și mai prețioasă pentru sănătatea ta.

Cu toate acestea, trebuie respectate câteva măsuri de precauție în timpul pregătirii caserolei și transportul ei la locul de muncă, pentru că din momentul în care mâncarea se află în afara frigiderului și nu e consumată imediat, este favorizată proliferarea bacteriilor, care pot cauza toxiinfectii alimentare.

Dieta hipocalorică: ce alegi pentru masa de prânz la pachet?

Câteva exemple de meniuri hipocalorice, dar sățioase, care se pot transporta în siguranță în caserola de prânz, sunt:

  • Luni: 1 bucată de piept de pui la cuptor, condimentat cu cimbru și oregano și alte ierburi, după preferințele tale, cu garnitură de cartof dulce și rondele de dovlecel, pregătite tot la cuptor, plus un fruct, ca desert.
  • Marți: 2 linguri de paste integrale cu carne de vită Stroganoff și sos de roșii, cu garnitură de salată iceberg și ceapă verde, asezonată cu ulei de măsline și lămâie; o cutie de iaurt, 4-5 mieji de nucă.
  • Miercuri: 4 linguri de orez brun fiert, gătit cu fasole păstăi și pătrunjel, o felie de friptură de vită la cuptor, salată de varză albă cu mărar și piper, iar ca desert fructe tăiate felii, peste care se picură jumătate de lime sau lămâie, pentru a împiedica oxidarea.
  • Joi: piure de cartofi cu pește alb, gătit la cuptor, stropit cu sos de soia, lămâie și ulei de măsline, salată verde cu frunze de mentă și ceapă verde, lămâie și ulei, ca desert – un fruct.
  • Vineri: omletă cu șuncă și ciuperci, salată de roșii cherry și castravete, iar ca desert o cutie de iaurt simplu în care pui câte fructe de pădure.

Când ai în vedere masa de prânz la pachet pentru dieta hipocalorică, poți să-ți aduci în geantă și un termos cu ceai pentru slăbit, pe care îl poți prepara de seara sau dimineața înainte să pleci, cum îți este mai la îndemână.

În toate meniurile, transportă salata separat, asezonată cu ulei de măsline, oțet sau lămâie, după gust, și plante aromatice, cum ar fi oregano, mărar, mentă și pătrunjel, adoptând, de asemenea, obiceiul de a lua ca desert un fruct de sezon, o caserolă de fructe de pădure (afinele și căpșunile sunt mai rezistente la transportat) sau un borcănel de iaurt.

Dacă stai mult la birou, un supliment care constă într-un pumn de nuci, ori caju, migdale, nuci de macadamia sau alune de pădure și un borcănel de iaurt degresat pot potoli foamea, ca să reziști tentațiilor generate de oboseală și stres.

La ce să fii atent când pregătești caserolele pentru masa de prânz la pachet?

Metodele de precauție pe care trebuie să le respectați în pregătirea și depozitarea caserolelor de prânz sunt:

Alegerea unor recipiente potrivite

Alege o cutie pentru masa de prânz care se închide în mod corespunzător, preferabil una care se închide ermetic. Acest tip este mai potrivit, deoarece garantează că nu vor pătrunde alte microorganisme care să contamineze produsele alimentare. Caută o caserolă cu separatoare sau compartimente, pentru a distribui separat alimentele pe care le iei cu tine. Acest lucru ajută la păstrarea gustului fiecărui ingredient, iar masa are un aspect vizual mai atrăgător, chiar și după mai multe ore de la preparare.

Curățarea recipientelor

După ce speli bine caserola cu apă și detergent de vase, toarnă apă clocotită peste caserolă și capacul acesteia, înainte de introducerea alimentelor următoare, pentru a preveni proliferarea microorganismelor din produsele alimentare care pot duce la infecții intestinale.

Alege alimente sănătoase

Și dacă ești la dieta hipocalorică, și dacă nu, optează pentru alimente sănătoase: un prânz la pachet ar trebui să conțină întotdeauna alimente nutritive, cum ar fi salatele proaspete de legume și carne slabă sau pește, plus pâine integrală ori ingrediente precum iaurt simplu, felii de brânză, humus etc. Mesele calorice și grase, cum ar fi lasagna, musacaua, mâncărurile gătite cu sosuri nu sunt cele mai bune opțiuni pentru masa de prânz la locul de muncă, deoarece acestea necesită o digestie mai lungă, ceea ce poate provoca somnolență și scăderea atenției.

Evită sosurile grele

Evită preparatele cu sosuri dense pe bază de smântână sau pe bază de ouă crude, precum maioneza, care se alterează ușor și ar trebui să stea la frigider; înlocuiește-le cu ulei de măsline sau sos de soia, care ar trebui să fie transportate separat, cum spuneam. Dacă ai la birou un frigider, ar fi de preferat să le păstrezi acolo, împreună cu alte mirodenii și chiar să le piperezi și să le sărezi exact înainte de a le consuma.

Caută salate rezistente

Mai ales dacă este foarte cald, alege salate mai rezistente, cum ar fi cele de varză albă sau varză roșie, de salată romană, de castraveți cruzi ori murați sau de ardei copți. În ceea ce privește roșiile, ar fi mai bine să le aduci întregi și să le tai la birou, adăugând ulei și diverse condimente și ierburi chiar înainte de a le consuma.

Păstrează caserola la frigider

Dacă există posibilitatea, păstrează caserola în frigider până la prânz, sau, dacă nu, în altă zonă mai răcoroasă, pentru a evita proliferarea microorganismelor. Sau, dacă te-ai obișnuit să îți iei masa de prânz la pachet, și nu ai unde pune mâncarea pentru a se păstra nealterată, cumpără-ți pentru a transporta și păstra prânzul o mică geantă termoizolantă, alături de o cutie cu gel special, pe care îl ții peste noapte în congelator.

Ce înlocuiri poți face în alimentație pentru a reduce caloriile?

Dacă nu te-ai gândit niciodată la câte calorii consumi și te-ai pomenit cu kilograme în plus, poți începe prin a face câte o înlocuire în alimentele pe care le consumi de obicei și vei vedea cât de mult contează sau prin a reduce cantitatea consumată.

De exemplu, dacă obișnuiești să bei lapte, alege un sortiment cu conținut scăzut de grăsimi sau, dacă bei lapte integral, redu treptat cantitatea consumată. Ori poți încerca și laptele vegetal. Multe persoane sunt intolerante la laptele de vacă și au simptome neplăcute din cauza consumului și nici măcar nu știu acest lucru. Laptele este indicat pentru copiii foarte mici, dar nu este necesar pentru adulți.

Dacă îți plac iaurturile cu fructe, evită-le pe cele din comerț, care au și zahăr și alți aditivi: ia-ți, în schimb, iaurturi simple și pune tu în ele bucățele de fructe și nuci, pentru un desert delicios.

Dacă obișnuiești să consumi cărnuri grase cu pâine albă, e important de știut că aceasta este una dintre cele mai nepotrivite combinații. Caută să mănânci carne mai slabă nu cu pâine și nici cu cartofi, ci cu multe legume la alegere (crude, la cuptor, în supe, în tocănițe). Dacă vrei un cartof, atunci consumă-l cu pește și cu legume. Când vrei pâine, alege sortimente de grâu integral sau de secară, și mănâncă o felie de pâine cu o tocăniță de legume sau cu o omletă cu spanac, de exemplu.

În cazul în care știi că mănânci multe supe la plic, acestea nu doar că au multă sare și aditivi nocivi, dar nu îți aduc substanțele hrănitoare de care ai nevoie. Mai bine petreci într-o zi o oră, două în propria bucătărie și îți faci o supă de pui ori de vită cu multe legume, din care să mănânci zilnic o porție, cu mult mai sănătoasă și hrănitoare decât supa la plic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Low Calorie Diet 
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/low-calorie-diet
Tasty - 20 Wholesome Work Lunches You Can Pack In The Morning
https://tasty.co/article/jesseszewczyk/easy-make-ahead-work-lunches


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0