Poți deveni imun la deodorantul tău?

Poate că ai observat că, după o perioadă de utilizare, deodorantul tău nu mai este la fel de eficient. Ei bine, specialiștii au făcut o serie de cercetări pe această temă și au reușit să identifice două cauze.

Dr. Rebecca Baxt, medic dermatolog, susține că deodorantul modifică bacteriile și modul în care acestea se multipică la nivelul axilei. Însă după folosirea îndelungată a unui deodorant, bacteriile din această zonă pot dezvolta rezistență la substanțele chimice din produsul cosmetic respectiv, iar acesta își pierde din eficiența. Așadar, la un interval de aproximativ 6 luni, ar trebui să ne schimbăm deodorantul, astfel încât bacteriile de la suprafața pielii din zona axilei să nu aibă timp să dezvolte rezistență la substanțele active din acesta.

Un alt motiv pentru care un deodorantul își poate pierde eficacitatea constă, în cazul femeilor, în fluctuațiile hormonale care se petrec în organism din cauza pilulelor anticoncepționale, a sarcinii, a menopauzei sau a unor tratamente pe bază de hormoni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce poți face dacă deodorantul tău nu mai este eficient?

Iată câteva măsuri pe care le poți lua când deodorantul nu mai funcționează:

Folosește alternativ un deodorant și un antiperspirant

În primul rând, trebuie să citești eticheta produsului cosmetic folosit. Există două tipuri de produse pentru care obișnuim să folosim însă o singură denumire, pe cea de „deodorant”: deodorantele și antiperspirantele. Deodorantul nu împiedică apariția transpirației, însă conține ingrediente care combat bacteriile de la nivelul axilei și mirosurile neplăcute. Pe de altă parte, antiperspirantele sunt cele ne scapă de mirosurile neplăcute prin blocarea transpirației.

Așadar, dacă observi că deodorantul tău nu mai funcționează, citește eticheta și înlocuiește-l, temporar, cu un produs complet diferit: dacă folosești deodorant, îl vei înlocui cu un antiperspirant și invers.

Aplică deodorantul imediat după duș

E indicat ca și antiperspirantul și deodorantul să fie aplicate imediat după duș, astfel încât pielea să fie complet curată, iar produsul să se usuce complet înainte de a te îmbrăca pentru a putea acționa eficient. Pe de o parte, chiar dacă aplici antiperspirantul seara, după ce te-ai spălat, iar dimineața nu apuci să faci duș, va fi la fel de eficient pentru restul zilei. Pe de altă parte, deodorantul e indicat să îl aplici dimineața, în fiecare zi.

Alege alte ingrediente active

Compară ingredientele active din mai multe produse și alege apoi unul complet diferit față de cel pe care îl folosești de obicei și care nu mai funcționează. În general, la branduri diferite vei găsi și ingrediente diferite.

De două ori pe an, schimbă deodorantul

Fă-ți un obicei din a înlocui deodorantul de două ori pe an. Dacă la un interval de cel mult 6 luni începi să folosești alt deodorant, ar trebui să nu întâmpini probleme cu funcționarea acestuia. Poți chiar să cauți cele mai eficiente produse de acest gen în cazul tău, apoi să le folosești alternativ.

Apelează la medicul dermatolog

Dacă ai încercat orice fel de antiperspirant sau deodorant și nimic nu pare să funcționeze pentru tine, e cazul să apelezi la un specialist. Un medic dermatolog te poate lămuri cu privire la cauza problemei tale și poate, în același timp, să îți ofere un tratament care să rezolve situația neplăcută.

De ce antiperspirantele pot să nu fie cea mai bună alegere?

Compușii pe bază de aluminiu din antiperspirante împiedică transpirația să ajungă la suprafața pielii, blocând glandele sudoripare. Există îngrijorarea că, în cazul femeilor, dacă pielea absoarbe acești compuși, ei pot afecta receptorii de estrogen ai celulelor mamare.

Cu toate acestea, potrivit Societății Americane a Cancerului, pe baza cercetărilor privind antiperspirantele care conțin clorhidrat de aluminiu, doar o cantitate mică de aluminiu este absorbită în piele (0,0012 la sută). Și allte cercetări indică faptul că nu există nicio legătură între cancerul de sân și produsele destinate axilelor. 

Un studiu din 2002 la care au luat parte 793 de femei fără antecedente de cancer de sân și 813 de femei cu cancer de sân a arătat că nu a existat o rată crescută a cancerului de sân pentru acele femei care au folosit deodorante și antiperspirante în zona axilei. Un studiu mai mic din 2006 a susținut concluziile studiului din 2002.

O revizuire¹ sistematică a mai multor studii, efectuată în 2016, a concluzionat că nu există nicio legătură între riscul crescut de cancer de sân și folosirea antiperspirantelor, dar a sugerat, de asemenea, că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma acest aspect.

Cum să prepari un deodorant 100% natural, la tine acasă?

Dacă nu mai vrei să folosești produsele cosmetice pline de substanțe chimice care pot avea diverse efecte adverse, poți încerca un deodorant natural, preparat chiar de tine.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 linguri de ulei de cocos;
  • 3 linguri de bicarbonat de sodiu;
  • 2 linguri de unt de shea;
  • câteva picături de uleiuri esențiale (la alegere).

Cum procedezi:

Topește untul de shea și uleiul de cocos în cuptorul cu microunde. Încorporează apoi bicarbonatul de sodiu și uleiurile esențiale, dacă vrei să le folosești pentru a obține un deodorant parfumat (poți pune ulei esențial de mentă, de lavandă sau oricare este preferatul tău). Lasă amestecul să se răcească și apoi folosește-l pe post de deodorant.

Pe timpul verii, temperaturile ridicate ar putea topi acest deodorant făcut în casă, de aceea e indicat să îl ții la frigider. Avantajul deodorantului natural, făcut acasă, este că nu conține nici aluminiu, dar nici alte substanțe toxice pentru organism. Un alt avantaj este acela că nu blochează transpirația, însă împiedică apariția mirosurilor neplăcute.

Dacă te interesează să folosești un deodorant cu ingrediente naturale, dar nu ai timp sau ingredientele necesare să ți-l prepari, poți căuta în comerț sau pe internet un deodorant organic, fără săruri de aluminiu, dar care să aibă în compoziție uleiuri oragnice care ajută la reglarea transpirației și care împiedică mirosurile neplăcute, cum sunt cele de salvie și de mentă. Poți încerca și deodorante naturale pe bază de bicarbonat de sodiu și unt de shea sau pe bază de piatră de alaun. Fiecare persoană este diferită, așa că e posibil să testezi mai multe variante până să găsești ceva potrivit pentru tine.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Breast Cancer and Deodorants/Antiperspirants: a Systematic Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27755864/
1. Studiul „Breast Cancer and Deodorants/Antiperspirants: a Systematic Review”, apărut în Cent Eur J Public Health. 2016 Sep;24(3):245-247. doi: 10.21101/cejph.a4475, autor: Mohamed Farouk Allam
Healthline - The No BS Guide to Natural Deodorants (Plus Make Your Own!) 
https://www.healthline.com/health/natural-deodorants-work-smart-girls-guide#where-to-get-natural-deodorant-and-how-to-make-your-own


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0