Poti mosteni artrita reumatoida? Afla daca este sau nu EREDITARA

Unele persoane vor să știe cu exactitate dacă artrita reumatoidă - numită și poliartrită - se poate moșteni genetic, însă, din păcate, cauza exactă a acestei boli este neclară. Poliartrita reumatoidă nu este considerată ereditară sau moștenită. Cu toate acestea, spun specialiștii, când ai un istoric familial de această boală și anumite gene moștenite, acestea îți pot crește riscul. Să vedem ce rol are genetica în artrita reumatoidă și cum se poate scădea riscul de boală.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care determină corpul să atace în mod greșit membranele care învelesc articulațiile. Acest lucru provoacă inflamația și durerea și, totodată, are potențialul de a deteriora sau afecta alte sisteme ale corpului, cum ar fi: ochii, plămânii, inima, vasele de sânge.

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică. Pacienții cu această afecțiune se confruntă cu perioade sau episoade de activitate intensă a bolii, dar și cu perioade de remisie, timp în care simptomele dispar.

Cauza exactă a răspunsului defectuos al sistemului imunitar este neclară. La fel ca în cazul altor boli autoimune, cercetătorii cred că anumite gene din ADN-ul nostru pot să ne crească riscul de a dezvolta artrită reumatoidă. Însă, în același timp, savanții nu considera artrita reumatoidă ca fiind o boală moștenită. 

Acest lucru înseamnă că un medic genetician nu îți poate calcula șansele de a face poliartrită reumatoidă bazându-se pe istoricul familiei tale. De asemenea, alți factori pot declanșa acest răspuns autoimun anormal, cum ar fi: virusurile sau bacteriile, stresul emoțional, traumatismele fizice, anumiți hormoni, fumatul.

Recomandările Experților DOC

Cum poate genetica să joace un rol în artrita reumatoidă?

Sistemul tău imunitar te protejează prin faptul că atacă substanțele străine, cum ar fi bacteriile și virusurile, care îți invadează corpul. Uneori, sistemul imunitar este păcălit să atace părțile sănătoase ale corpului. Cercetătorii au identificat unele dintre genele care controlează răspunsurile imune. Având aceste gene în ADN, ele îți cresc riscul de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Cu toate acestea, nu toată lumea care are artrită reumatoidă are și aceste gene, și nu toată lumea care are aceste gene în ADN suferă de artrită reumatoidă.

Unele dintre aceste gene sunt:

HLA

Locul în care se află gena HLA este responsabil pentru distincția care se face între proteinele corpului tău și proteinele atacatorului care îți infectează corpul. O persoană cu markerul genetic HLA are un risc de 5 ori mai mare să dezvolte poliartrită reumatoidă, comparativ cu persoanele care nu au acest marker. Această genă este unul dintre cei mai importanți factori de risc genetici pentru artrita reumatoidă.

STAT4

Această genă joacă un rol în reglarea și activarea sistemului imunitar, deci are, de asemenea, influență asupra bolii.

Asocierea TRAF1 și C5

Și această asociere are un rol în provocarea inflamației cronice.

PTPN22

Această genă este asociată cu debutul (instalarea) artritei reumatoide și cu progresia bolii.

Unele dintre genele considerate a fi responsabile de apariția artritei reumatoide sunt, de asemenea, implicate în alte boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 și scleroza multiplă.

Ce înseamnă dacă un membru al familiei tale are poliartrită reumatoidă?

Un studiu a raportat că rudele de gradul întâi ale unei persoane cu artrită reumatoidă sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte boala decât rudele de gradul întâi ale unor oameni care nu suferă de artrită reumatoidă. Acest lucru înseamnă ca părinții și copii unui pacient cu artrită reumatoidă au un risc ușor crescut de a dezvolta această boală. Acest risc nu include diverși factori care țin de mediul înconjurător.

Un alt studiu estimează că factorii genetici reprezintă cam 53% până la 68% dintre cauzele care au legătură cu poliartrita reumatoidă. Cercetătorii au calculat această estimare prin observarea perechilor de gemeni. Gemenii identici au exact aceleași gene. Aproximativ 15% dintre gemenii identici sunt mai predispuși să dezvolte poliartrită reumatoidă. În cazul gemenilor fraternali (băiat/fată, nu au același sex, s-au format din două ovule diferite, care au fost fertilizate de doi spermatozoizi separați), care au gene diferite, la fel ca orice alți frați, riscul scade la 4%.

Genul, vârsta și etnia influențează riscul de poliartrită reumatoidă

Artrita reumatoidă poate să apară la orice persoană, indiferent de sex, vârstă și de etnia din care face parte, însă se estimează că 70% dintre persoanele cu această afecțiune sunt femei. Aceste femei sunt de obicei diagnosticate între vârstele de 30 și 60 de ani. Bărbații sunt de obicei diagnosticați mai târziu, iar riscul general crește odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii atribuie acest procent mai mare hormonilor feminini, care ar putea avea un rol important în dezvoltarea artritei reumatoide.

Se poate preveni artrita reumatoidă?

Scăderea riscului de poliartrită reumatoidă implică adesea adoptarea unui stil de viață sănătos și a unor alegeri de viață care pot influența susceptibilitatea la dezvoltarea bolii. Așa cum am discutat, însă, anumiți factori de risc pentru artrită nu pot fi controlați, cum ar fi predispoziția genetică, însă există și factori care pot fi influențați. Iată câteva strategii care contribuie la scăderea riscului de poliartrită reumatoidă:

Menținerea unei greutăți sănătoase

Adoptarea unei diete sănătoase, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase. Consumul de porții echilibrate și evitarea aportului excesiv de calorii poate ajuta la menținerea greutății corporale în limitele normale. Multe persoane nu știu, însă, ce și cât e nevoie să mănânce pentru a rămâne la o greutate potrivită, de aceea aici intervine ajutorul medicului de familie. Dacă te-ai luptat mereu cu kilogramele în plus, întreabă direct medicul de familie cum să-ți faci un program de mese care să te țină și sănătos, și în formă. 

Practicarea unor forme de mișcare în mod regulat

Activitatea fizică regulată (mersul pe jos, înotul, ciclismul etc.) poate contribui la menținerea sănătății articulațiilor și a masei musculare, scăzând riscul de poliartită reumatoidă și de alte afecțiuni cronice. Dacă suferi deja de alte boli, cere sfatul medicului curant legat de ce fel de sporturi e mai bine să faci. Dacă știi că ești o persoană sănătoasă, alege orice formă de mișcare ți se pare că se potrivește cu programul tău și cu stilul de viață general, pe care să-ți fie cât mai ușor să o practici – fără mari eforturi de deplasare sau de timp.

Renunțarea la fumat

Fumatul este asociat cu un risc crescut de poliartrită reumatoidă și de multe ale boli. Renunțarea la fumat poate reduce acest risc și poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea generală. Când fumezi de multă vreme câte un pachet sau două pe zi, e normal să te gândești că e imposibil să te lași, însă puține lucruri sunt cu adevărat imposibile odată ce ți-ai găsit motivația și ți-ai făcut un plan de acțiune. În cazul dependențelor, cum este fumatul, nu e nicio rușine să ceri ajutor pentru a renunța. Medicul de familie sau un farmacist te pot sfătui mai bine ce să faci pentru a scăpa de acest viciu – există inclusiv unele medicamente pe care le poți lua.

Limitarea consumului de alcool

Consumul moderat de alcool poate fi asociat cu un risc mai mic de poliartrită reumatoidă. Dacă nu obișnuiești să bei alcool deloc, este foarte bine pentru sănătate, dar dacă bei, e sănătos să nu treci de un pahar pe zi, ca femeie, sau de două pahare pe zi, ca bărbat.

Monitorizarea nivelurilor de vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și joacă un rol important și în funcționarea sistemului imunitar. Caută să beneficiezi de expunere moderată la soare cât mai des (15 minute dimineața, înainte să te dai cu cremă cu protecție solară, sunt suficiente) și, dacă este necesar, discută cu medicul de familie despre suplimente cu vitamina D. Aceasta se găsește și în alimente (pește, ouă, ciuperci), dar în cantități mai mici.

Gestionarea stresului

Stresul afectează corpul în multe feluri, inclusiv prin dezechilibrarea imunității. Yoga, exercițiile de respirație profundă, sportul, dansul pot contribui cu succes la gestionarea stresului. Și muzica și aromaterapia, la fel ca întâlnirile cu persoane dragi te ajută să fii mai bine echipat împotriva atacurilor stresului.

Monitorizarea simptomelor și căutarea asistenței medicale

Atenție la simptome! Acordă atenție semnelor și simptomelor care pot indica o potențială afecțiune reumatoidă și, dacă le observi, mergi la un consult medical. Durerea este un simptom caracteristic în poliartrita reumatoidă; aceasta poate fi persistentă și poate afecta multiple articulații, în special pe cele de la mâini, genunchi, încheieturi și picioare. Durerea este adesea simetrică, afectând aceleași articulații de ambele părți ale corpului. În plus, articulațiile afectate de artrită se umflă din cauza inflamației.

Rigiditatea articulațiilor, acea înțepeneală a oaselor, cum spun pacienții, este frecventă dimineața și poate dura cel puțin 30 de minute sau chiar mai mult - deci bolnavii tind să aibă dificultăți în mișcarea articulațiilor afectate în prima parte a zilei. Slăbiciunea musculară poate apărea ca rezultat al inflamației articulațiilor și a limitărilor de mișcare asociate.

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Rheumatoid arthritis
https://medlineplus.gov/genetics/condition/rheumatoid-arthritis/
Springer Link - Genetics of rheumatoid arthritis
https://link.springer.com/article/10.1007/s00281-022-00912-0
Studiul „Genetics of rheumatoid arthritis”, apărut în Semin Immunopathol 44, 47–62 (2022). https://doi.org/10.1007/s00281-022-00912-0, autori: Leonid Padyukov
Pub Med - The genetics of rheumatoid arthritis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638005/
Studiul „The genetics of rheumatoid arthritis”, apărut în Rheumatology (Oxford). 2020 Oct 1;59(10):2661-2670. doi: 10.1093/rheumatology/keaa232, autor: Laura E Dedmon 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0