Postura corecta pentru pacientii cu poliartrita reumatoida avansata

Foloseste aceste tehnici de protejare a articulatiei, pentru ca ele te ajuta sa detii controlul durerii tale, provocate de artrita reumatoida, mai ales daca ai o forma avansata a bolii.

Cum ar putea respectarea unei posturi corecte sa influenteze poliartrita reumatoida?

Specialistii spun ca practicarea unei posturi corecte iti protejeaza articulatiile umerilor, soldurilor si genunchilor. Atunci cand ridici un obiect, tine-ti spatele drept, picioarele cat mai departate si indoaie-ti genunchii si soldurile, nu si talia.

Atunci cand stai pe un scaun, odihneste-ti picioarele (cu talpa perfect dreapta) pe podea si tine-ti genunchii si soldurile indoite la un unghi de 90 de grade. Stai cu spatele drept si ridica-ti pieptul, pentru a asigura o postura buna.

Iata mai jos o serie de sfaturi care te invata cum sa ai o postura corecta daca suferi de artrita reumatoida:

  • Se recomanda evitarea flexumului de genunchi si sold, pacientul trebuie sa evite statul prelungit pe scaun sau fotoliu, nu trebuie sa se fixeze suport de flexie sub genunchi, ci saci cu nisip pe cvadriceps si gambieri; la nivelul soldurilor se evita rotatia externa si abductia, se alterneaza pozitia decubit dorsal cu decubit ventralpentru a se evita flexumul de sold.
  • De asemenea, se recomanda evitarea flexiei plantare si a piciorului in var cu atele si cuincaltamintea corectoare.
  • La nivelul coloanei vertebrale, se pastreaza pozitii care respecta curburile fiziologice, se fac exercitii de redresare a coloanei, de exemplu pentru coloana cervicala se aseaza unsul sub ceafa.
  • Evitarea devierilor la nivelui mainii: pumnul in extensie la 20-30grade.
  • Descarcarea articulatiilor portante in ortostatism (in picioare) si mers se face cu baston, carja sau cadru.
  • Se recomanada folosirea atelelor alternante (flexie /extensie), perna sub axila, decubit dorsal cu bratul pe o perna.
  • Prevenirea aparitiei deformarilor si anchilozelor se realizeaza si prin orteze, care se aplica in pozitie functionala (posturi de corectie). Acestea se indeparteaza de 1—3 ori pe zi pentru mobilizari pasive realizate de kinetoterapeut; nu se tin mai mult de 3—4 saptamani din cauza instalarii anchilozelor, sunt atele, orteze de repaus si alternante flexie/extensie.
  • Pozitia functionala pentru mana este cu pumnul in extensie 100—150, cu usoara flexie adegetelor, cupolicele in abductie si opozitie 300—400.
  • Alte mijloace de sustinere: colac Minerva, atele genunchi, picior, mijloace ajutatoare pentru mers (carja, baston, trepied, cadru).

Respecta-ti durerea si nu iti forta articulatiile

Ca regula generala, daca durerea persista timp de o ora dupa ce ai facut o anumita activitate, ia in considerare schimbarea modului in care faci acea activitate. De exemplu:

  • Ia pauze dese, in care iti odinesti articulatiile.
  • Foloseste unelte sau obiecte adaptive.
  • Alterneaza momentele in care stai (pe scaun sau pe fotoliu) cu momentele in care iti intizi muschii (stretching) si momentele cu activitati usoare si moderate, pe tot parcursul zilei.
  • Daca simti durere in picioare, poarta pantofii corespunzatori. Cere informatii medicului sau fizioterapeutului despre recomandarile specifice pentru afectiunea ta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0