Poliartrita si expunerea la soare: cum sunt influentate durerile articulare de vremea schimbatoare?

In lunile de vara, vremea este extrem de schimbatoare, iar pacientii care sufera de poliartrita reumatoida pot avea multe neplaceri cauzate de schimbarile de temperatura, de umiditate si de presiune atmosferica.

Este posibil ca unii pacienti sa fie mai sensibili la schimbarile meteorologice, in comparatie cu ceilalti, asa ca este bine sa stii ce poti face in zilele cu vreme schimbatoare, cand de la canicula si cer senin ne confruntam cu furtuna, ploi torentiale scurte si umezeala excesiva in aer.

La unii pacienti, poliartrita reumatoida evolueaza cu pusee, care sunt separate de perioade de acalmie relativa a bolii. Unii pacienti sunt mai sensibili la conditiile meteorologice, comparativ cu ceilalti. Asa ca este posibil sa iti simti articulatiile mai rigide si mai dureroase in zilele cu vreme rece, in zilele ploioase sau fara soare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Un articol publicat in 2011 in Jurnalul European de Durere ("European Journal of Pain") a aratat rezultate potrivit carora oamenii cu poliartrita reumatoida sunt meteosensibili (au sensibilitate la vreme). Cercetatorii au analizat noua studii publicate anterior, realizate pe pacienti cu poliartrita reumatoida, si au ajuns la concluzia ca "durerea in cazul anumitor indivizi este mai influentata de vreme decat in cazul altor indivizi, iar pacientii reactioneaza in moduri diferite la vremea din zona lor."

Daca specialistii combina rezultatele diverselor studii pe aceasta tema, consensul general este ca vremea rece si cu multa umezeala in aer este cea mai rea conditie, pentru ca ea sporeste durerea in cazul artritei (aici intra si poliartrita reumatoida).

Un studiu din 2015, realizat pe 133 de pacienti cu poliartrita reumatoida, publicat in revista "Rheumatology International", a aratat ca activitatea bolii participantilor (articulatii umflate, durere) a fost mai scazuta cand zilele erau insorite, iar aerul era uscat, potrivit blog.arthritis.org.

Lipsa vitaminei D in organism poate fi un factor declansator al puseelor bolii

Specialistii spun ca nivelurile scazute de vitamina D in corp iti cresc riscul de a te imbolnavi de gripa si, in acelasi timp, cresc riscul de a avea articulatiile umflate si de a suferi dureri musculare, potrivit unui studiu condus la University of Tampere Medical School, din Finlanda.

Pentru a preveni un puseu al artritei reumatoide, este important sa te bucuri de razele de soare, spun medicii. Iar vara e cel mai potrivit moment pentru a-ti lua doza de vitamina D de care ai nevoie.

"Cea mai buna sursa de vitamina D este lumina directa a soarelui, iar daca te bucuri de 5-10 minute petrecute la soare, de trei ori pe saptamana, este suficient pentru a-ti satisface nevoia aceasta", spune dr. Michael Holick, profesor de  medicina, fiziologie si biofizica la  Boston University Medical Center.

Alte surse bune de vitamina D sunt: somonul, stridiile, crevetii, halibutul, galbenusurile si alimentele fortificate cu vitamina D (precum laptele, laptele de soia, sucul de portocale si cerealele).

Durerile articulare pot sa apara si vara, din cauza schimbarilor umiditatii aerului si presiunii atmosferice

Potrivit Institutului Rothman din cadrul Spitalului Universitar Thomas Jefferson, schimbarile presiunii atmosferice pot declansa baro-receptorii din articulatii, care pot cauza o sporire a senzatiei de durere articulara, scrie njmetropain.com. Persoanele care sufera de afectiuni cronice, precum artrita (sau poliartrita reumatoida) sunt familiarizate cu acest fenomen. Toate tesuturile din corpul nostru au terminatii nervoase in ele, asa ca, atunci cand au loc schimbari ale presiunii atmosferice, cel mai probabil pacientul va simti presiunea aditionala sub forma unei senzatii de constrictie sau de rigiditate in articulatiile sale.

Conditiile meteorologice care implica o umiditate foarte ridicata si o presiune atmosferica scazuta, cum sunt cele care au loc chiar inaintea unei furtuni, au mari sanse sa cauzeze o presiune sau un disconfort in articulatiile pacientilor care au aceasta forma de artrita. Acest lucru se datoreaza extinderii tendoanelor, ligamentelor si muschilor, lucru care poate sa irite articulatiile deja sensibile din cauza bolii.

Ce trebuie sa retii: temperatura poate influenta durerea celor cu artrita

"Factorii externi pot influenta modul in care oamenii percep durerea. Multi oameni care au durere pe termen lung spun ca simptomele lor sunt agravate in lunile de iarna sau ca, din contra, se amelioreaza in lunile de vara. Exista, insa, si un procent foarte mic de pacienti care au descoperit ca simptomele lor legate de durere sunt, de fapt, imbunatatite in zilele cu vreme rece", spune profesorul Knaggs, specialist in managementul durerii, de la Universitatea din Nottingham, citat de express.co.uk.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sunt si alte studii, pe langa cele mentionate mai sus, care sugereaza ca persoanele care traiesc in zone cu clima mai calda si mai uscata tind sau aiba mai putine episoade de durere cauzata de artrita. Chiar si asa, se pare ca climatul nu afecteaza progresia poliartritei reumatoide, ci doar simptomele, cum ar fi durerea.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0