Poliartrita reumatoida seronegativa: diagnostic si caracteristici

Poliartrita reumatoidă are și unele forme seronegative (cu factor reumatoid negativ), care sunt mai frecvente în cazul în care boala debutează după vârsta de 65 ani. Află din acest articol ce înseamnă poliartrită reumatoidă și cum se pune diagnosticul.

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune caracterizată de articulațiile dureroase și umflate, fiind diferită de osteoartrită, acel tip de deteriorare articulară care apare odată cu înaintarea în vârstă. Poliartrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar al corpului ataca învelișul articulațiilor. De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul este complex. Oricine poate face poliartrită reumatoidă, însă boala este cel mai des întâlnită la femeile de vârsta a doua.

Recomandările Experților DOC

Ce înseamnă poliartrită reumatoidă seronegativă?

Există o formă a bolii numită poliartrită reumatoidă seronegativă (cu factor reumatoid negativ). Un test seronegativ pentru poliartrită reumatoidă înseamnă că o persoană care a fost testată a avut rezultate negative în ceea ce privește factorul reumatoid (FR) și anticorpii anti-peptid ciclic citrulinat (CCP). Este posibil să ai o formă de spondiloartrită dacă ai teste seronegative care au legătură cu poliartrită reumatoidă. Cu toate acestea, această boală necesită unele explicații.

Cum este poliartrita reumatoidă diagnosticată?

Nu există un singur test care să confirme că ai poliartrită reumatoidă. Diagnosticul include examinarea articulațiilor, cel mai posibil radiografii și teste de sânge. Dacă medicul suspectează că ai putea avea poliartrită reumatoidă, cel mai probabil îți va recomanda să mergi la un specialist, adică la un medic reumatolog.

Factorul reumatoid

Unul dintre testele de sânge care poate ajuta la confirmarea poliartritei reumatoide este testul factorului reumatoid (FR). Factorul reumatoid este o proteină (un anticorp) produsă de sistemul imunitar, care leagă/fixează un anticorp normal care poate provoca inflamația țesuturilor din organism. Nivelurile ridicate ale factorului reumatoid apar, de obicei, odată cu instalarea bolilor autoimune precum poliartrita reumatoidă și sindromul Sjogren și, uneori, în situația unor infecții, cum ar fi hepatita C și parvovirusul.

Anticorpii anti-CCP (abreviere de la peptid ciclic citrulinat)

Cu toate acestea, testarea factorului reumatoid nu dă pacientului un diagnostic definitiv. Persoanele sănătoase, care nu au boli autoimune, ar putea să aibă un nivel ridicat al factorului reumatoid în sânge, în special la o vârstă înaintată. Pentru a complica și mai mult situația, persoanele cu poliartrită reumatoidă pot să prezinte niveluri normale ale factorului reumatic.

Unii oameni vor obține rezultate pozitive la test pentru un anticorp mai recent descoperit, îndreptat împotriva peptidelor ciclic citrulinate (CCP). Anticorpul anti-CCP, este mult mai sensibil și mai specific și poate să apară la analize înaintea factorului reumatoid.
Poliartrita reumatoidă seronegativă este diagnosticată mai greu, deoarece medicii încearcă mai întâi să excludă alte tipuri de artrită care nu sunt asociate cu niveluri ridicate de anti-CCP, cum ar fi artrita psoriazică, guta și spondiloartrita.  

Se pare că e rar ca o persoană care este seronegativă să devină seropozitivă, dar nu este neobișnuit ca un diagnostic de poliartrită reumatoidă seronegativă să fie schimbat cu altceva ulterior. Într-un studiu la care au luat parte aproximativ 10.000 de pacienți cu poliartrită reumatoidă seronegativă, s-a constatat ulterior că peste 500 aveau spondiloartrită, 275 aveau artrită psoriazică și 245 aveau spondiloartrită axială. 

Principalele criterii pe care le va urma reumatologul atunci când diagnostichează poliartrita reumatoidă seronegativă includ:

  • Rezultate negative ale testelor de sânge pentru FR și anti-CCP;
  • Simptome simetrice (și pe partea stângă, și pe partea dreaptă);
  • Simptome poliartritice (mai multe articulații sunt afectate simultan);
  • Stare inflamatorie.

Ca și în cazul persoanelor care sunt seropozitive, boala nu este previzibilă pentru cei care sunt seronegativi. Dar, pentru că poliartrita reumatoidă seronegativă poate fi mai greu de diagnosticat, poate dura mai mult până se începe tratamentul potrivit. Această întârziere ar putea face mai puțin probabil ca pacientul să intre în remisie. Persoanele care încep tratamentul în primii doi ani de simptome au mai multe șanse să intre în remisie decât cei care încep să se trateze mai târziu.

Poliartrita reumatoidă seronegativă poate fi confundată cu alte boli

O persoană cu multe simptome ale poliartritei reumatoide, dar cu niveluri normale ale factorului reumatic și ale anticorpului anti-CCP poate să nu aibă deloc poliartrită reumatoidă. În schimb, pacientul poate avea o altă boala inflamatorie autoimună, numită spondiloartrită. Acest lucru este în special adevărat dacă pacientul are afectată coloana vertebrală sau articulația sacroiliacă. Se credea că multe dintre bolile care sunt cuprinse acum sub umbrela de spondiloartrita erau variante ale poliartritei reumatoide. Această listă de afecțiuni include:

  • artrita psoriazică;
  • artrita reactivă;
  • spondilita anchilozantă;
  • artrita enteropatică;
  • boala Whipple;
  • spondilartrita axială non radiografică.

Fiecare dintre aceste boli este unică, dar toate au o rădăcină comună. Toate sunt boli inflamatorii autoimune, care provoacă artrită în diferite părți ale corpului, în special în coloana vertebrală. Poliartrita reumatoidă seronegativă poate fi, deci, confundată cu alte afecțiuni reumatologice și inflamatorii, deoarece simptomele pot fi similare.

Spondilita anchilozantă

Este o formă de artrită inflamatorie care afectează în special coloana vertebrală. De asemenea, poate cauza inflamație la nivelul articulațiilor mari, precum cele ale șoldurilor și genunchilor. 

Artrita psoriazică

Este o formă de artrită asociată cu psoriazisul, o afecțiune a pielii. Poate afecta articulațiile și coloana vertebrală.

Artrita reactivă

Aceasta pare ca răspuns la o infecție în altă parte a corpului și poate afecta articulațiile, ochii și tractul urinar.

Lupus eritematos sistemic

Lupusul este o boală autoimună care poate afecta o varietate de organe, inclusiv articulațiile.

Artrita idiopatică juvenilă

Este o formă de artrită care apare la copii și adolescenți și poate avea simptome similare cu cele ale poliartritei reumatoide.

Guta

Este o afecțiune cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații, provocând inflamație și durere.

Cum se tratează poliartrita reumatoidă seronegativă?

Tratamentul pentru poliartrita reumatoidă seronegativă are ca scop reducerea simptomelor și a inflamației și încetinirea progresiei bolii. 

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Aceste medicamente, cum sunt ibuprofenul și naproxenul, pot ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu poliartrita reumatoidă.

Medicamente modulatoare ale sistemului imunitar (DMARD)

DMARD-urile sunt adesea utilizate pentru a controla inflamația și a încetini progresia bolii. Methotrexatul este un DMARD frecvent prescris, dar pot fi prescrise și altele, cum ar fi sulfasalazina sau leflunomida.

Corticosteroizi

Aceste medicamente pot fi administrate oral sau prin injecție direct în articulații pentru a reduce inflamația. Cu toate acestea, se încearcă limitarea utilizării lor pe termen lung din cauza efectelor secundare.

Suplimente alimentare

Suplimentele pe bază de ulei de pește, turmeric, probiotice sau glucozamină pot ajuta la ușurarea durerii din articulațiile afectate și la îmbunătățirea mișcării. 

Terapia fizică și ocupațională

Un fizioterapeut poate recomanda exerciții specifice pentru a îmbunătăți flexibilitatea și forța musculară a pacientului cu poliartrită reumatoidă seronegativă. Un terapeut ocupațional poate ajuta la găsirea de modalități de a face față mai bine activităților zilnice. Kinetoterapia contribuie la recâștigarea mobilității, învățând pacienții noi modalități de a se mișca pentru a finaliza activitățile zilnice.

Modificări ale stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate contribui la menținerea sănătății generale și la gestionarea simptomelor. O alimentație hrănitoarei, cu mai multe legume, fructe, condimente (în special ghimbir și turmeric) și acizi grași Omega 3 poate reduce sau preveni inflamația.

Monitorizare regulată

Este important ca apcientul să facă analize periodice pentru a i se monitoriza starea de sănătate și a i se ajusta tratamentul în consecință.

Intervenție chirurgicală

Dacă boala progresează prea mult, există un risc crescut de afectare a articulațiilor și cartilajului. În aceste cazuri, intervențiile chirurgicale de reconstrucție sau de înlocuire a articulațiilor devin necesare pentru a restabili funcția fizică și a reduce durerea.

Poți să-ți scazi riscul de poliartrită reumatoidă?

În ciuda faptului că nu există o modalitate garantată de a preveni apariția poliartritei reumatoide, există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul.

  • Alimentație echilibrată: O dietă hrănitoare, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, poate contribui la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de afecțiuni inflamatorii.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la menținerea flexibilității articulațiilor și la întărirea mușchilor. Alege o formă de exercițiu pe care o găsești plăcută și ușor de integrat în rutina ta zilnică.
  • Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce stresul asupra articulațiilor și poate contribui la prevenirea apariției unor afecțiuni inflamatorii.
  • Fumatul este asociat cu un risc crescut de poliartrită reumatoidă. Renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea ta generală și poate reduce riscul și de alte boli.
  • Anumiți factori de mediu, cum ar fi expunerea la anumite substanțe chimice, au fost asociați cu creșterea riscului de poliartrită reumatoidă. Dacă lucrezi într-un mediu în care ești expus la astfel de substanțe, ia măsuri de precauție.

Dacă observi schimbări în starea ta de sănătate, inclusiv simptome articulare, este important să consulți un medic cât mai curând posibil pentru evaluare și diagnostic precoce. Poliartrita reumatoidă nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu tratament și stil de viață adecvat.

STUDIUL IM011-054

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Best Practice - Assessment of seronegative arthritis
https://bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/1057
Oxford Academic - Is seronegative rheumatoid arthritis true rheumatoid arthritis? A nationwide cohort study
https://academic.oup.com/rheumatology/article/60/5/2391/5974924
Studiul „Is seronegative rheumatoid arthritis true rheumatoid arthritis? A nationwide cohort study”, apărut în Rheumatology, Volume 60, Issue 5, May 2021, Pages 2391–2395, https://doi.org/10.1093/rheumatology/keaa623, autori: Kirsi Paalanen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0