Factorii reumatoizi si poliartrita reumatoida

Artrita reumatoidă este o boală autoimună și inflamatorie, ceea ce înseamnă că sistemul tău imunitar atacă din greșeală celulele sănătoase din corpul tău, provocând inflamație (umflare dureroasă) în părțile afectate ale corpului.

Această afecțiune atacă în principal articulațiile mâinilor, încheieturilor și genunchilor și de obicei multe articulații simultan. 

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Într-o articulație cu poliartrită reumatoidă, căptușeala articulației devine inflamată, provocând deteriorarea țesutului articular. Această leziune tisulară poate provoca durere de lungă durată sau cronică, instabilitate (lipsa echilibrului) și deformare.

Poliartrita reumatoidă poate afecta, de asemenea, alte țesuturi din tot corpul și poate cauza probleme la organe precum plămânii, inima și ochii.


Ce sunt factorii reumatoizi

Factorii reumatoizi sunt o familie de anticorpi care apar la aproximativ 60 până la 80% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă și reprezintă un criteriu pentru clasificarea sau diagnosticul acestei boli.

În plus, nivelurile ridicate ale factorilor reumatoizi sunt adesea asociate cu un prognostic mai rău, apariția eroziunii articulare măsurată prin radiografii și deformare. 

În ciuda acestor asocieri, factorii reumatoizi pot să apar în sângele pacienților cu o gamă largă de boli autoimune și inflamatorii, precum și la indivizi sănătoși.

Ca urmare, specificitatea de 94% a testului pentru poliartrita reumatoidă are ca rezultat o valoare predictivă pozitivă (proporția persoanelor cu un test pozitiv care au poliartrită reumatoidă) de numai aproximativ 20 până la 35%. 

Ce este testul pentru factor reumatoid (RF)?

Un test pentru factorul reumatoid (RF) măsoară cantitatea de factor reumatoid (RF) din sânge. Factorii reumatoizi sunt proteine produse de sistemul imunitar. În mod normal, sistemul imunitar atacă substanțele care cauzează boli precum virusurile și bacteriile. Factorii reumatoizi atacă din greșeală articulațiile sănătoase, glandele sau alte celule normale.

Un test pentru factor reumatoid este cel mai adesea folosit pentru a ajuta la diagnosticarea artritei reumatoide. Factorii reumatoizi pot fi, de asemenea, un semn al altor tulburări autoimune, cum ar fi artrita juvenilă, anumite infecții și unele tipuri de cancer.

Analizele de sânge efectuate pacienților cu poliartrita reumatoidă identifică prezența factorilor reumatoizi la 75% dintre aceștia. Deși sunt prezenți la un procent atât de mare în rândul pacienților, specificitatea factorilor reumatoizi este redusă.

Acest fapt înseamnă că factorii reumatoizi sunt prezenți în orice boală cu mecanism autoimun (precum lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, dermatomiozită, hepatitele autoimune), dar și în boli cu evoluție îndelungată (tuberculoza, de exemplu).

Factorii reumatoizi pot fi întâlniți și la persoane sănătoase. Spre deosebire de poliartrita reumatoidă, în cazul persoanelor sănătoase care au factor reumatoid pozitiv, acesta este de tip IgM (imunoglobulina M), iar originea lui este extra-articulară.

Rolul factorilor reumatoizi în patogenia poliartritei reumatoide nu este pe deplin cunoscut. Factorii reumatoizi sunt considerați o consecință a mecanismelor patogenice ale bolii și nu o cauză a declanșării acestor mecanisme.

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Un rezultat pozitiv al testului de factor reumatoid indică faptul că a fost detectat un nivel ridicat de factor reumatoid în sânge. Un nivel mai ridicat de factor reumatoid în sânge este strâns asociat cu bolile autoimune, în special cu artrita reumatoidă. Dar, așa cum am precizat mai sus, o serie de alte boli și afecțiuni pot crește nivelul factorului reumatoid, inclusiv:

  • Cancer
  • Infecții cronice
  • Boli inflamatorii pulmonare, cum ar fi sarcoidoza
  • Boala mixtă a țesutului conjunctiv
  • Sindromul Sjogren
  • Lupus eritematos sistemic

Unii oameni sănătoși - în special persoanele în vârstă - au teste pozitive pentru factorul reumatoid, deși nu este clar de ce. Iar unii oameni care au poliartrită reumatoidă pot avea niveluri scăzute de factor reumatoid în sânge.

Totuși, este important de menționat că un test pentru factorul reumatoid nu este utilizat pentru a diagnostica osteoartrita. Deși artrita reumatoidă și osteoartrita afectează articulațiile, acestea sunt boli foarte diferite. 

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează oamenii la orice vârstă, dar apare de obicei între 40 și 60 de ani. 

Osteoartrita nu este o boală autoimună. Este cauzată de uzura articulațiilor în timp și afectează de obicei adulții cu vârsta peste 65 de ani.

Testarea pentru poliartrita reumatoidă nu este un test de screening pentru pacienții cu dureri musculo-scheletale fără umflarea articulațiilor. Valoarea predictivă a unui test pentru poliartrita reumatoidă depinde de sensibilitatea și specificitatea testului.

La pacienții cu dureri musculo-scheletale difuze fără umflare articulară, valoarea predictivă a testului este de aproximativ 16%. La pacienții cu tumefacție poliarticulară simetrică, valoarea predictivă a factorului reumatoid crește la 80%.

În titruri mari, prezice o eroziune articulară crescută, manifestări extraarticulare și dizabilitate mai mare. Factorul reumatoid depus în țesut este responsabil pentru formarea nodulilor reumatoizi. Aproximativ 70% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt pozitivi la debutul bolii, iar 85% devin pozitivi în primii doi ani de boală. Nivelurile serice ale factorilor reumatoizi nu se modifică rapid și nu pot fi utilizate pentru a urmări activitatea bolii.

Care sunt tipurile de factori reumatoizi identificați la pacienții cu poliartrită reumatoidă

La pacienții cu poliartrita reumatoidă se întâlnesc toate tipurile de factori reumatoizi (imunoglobuline IgM, IgG, IgA, IgE). Prin metoda clasică de aglutinare se identifică doar cei de tip IgM (imunoglobulina M).

Prin tehnica ELISA sunt identificați și alte tipuri de factori reumatoizi, ceea ce duce la creșterea procentului de pozitivitate a factorilor reumatoizi în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă.

La debutul bolii, factorii reumatoizi sunt identificați la un procent relativ scăzut de pacienți. Procentul pacienților seropozitivi crește semnificativ după un an de evoluție a bolii. Nivelul crescut al factorilor reumatoizi se corelează cu activitatea bolii, iar manifestările extraarticulare apar numai la cazurile seropozitive.

Prezența factorilor reumatoizi de tip IgG la un nivel crescut a fost asociată cu un număr mare de articulații afectate de boală, cu o frecvență mai mare în apariția nodulilor subcutanați și cu risc de vasculită.

Utili în diagnosticarea poliartritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală sistemică autoimună și inflamatorie, caracterizată de o formă cronică și erozivă de poliartrită (afectează mai multe articulații din corp) și de prezența diverșilor anticorpi prezenți în sânge și în lichidul sinovial.

De când factorul reumatoid a fost prima dată descris, un număr mare de alți anticorpi au fost descoperiți în rândul pacienților cu artrită reumatoidă.
Autoantigenii recunoscuți prin acești autoanticorpi, spun experții, includ componentele cartilajului, enzime, proteine nucleare și proteine citrulinate.

Anticorpii anormali pot fi identificați în sângele persoanelor cu poliartrită reumatoidă printr-un simplu test de sânge. Așa cum am mai menționat, un anticorp numit factorul reumatoid poate fi descoperit în cazul a 80% dintre pacienții cu artrită reumatoidă.

Anticorpii anti-CCP (denumiți și anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic) sunt prezenți în 50-75% dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă. Acest anticorp este util din diagnosticarea poliartritei reumatoide, când medicul evaluează cazurile cu o inflamație articulară inexplicabilă.

Un alt anticorp, numit anticorpul antinuclear (ANA) este, de asemenea, frecvent identificat la persoanele cu poliartrita reumatoida.

Despre factorul reumatoid: informații esențiale

Anticorpii folosiți în artrita reumatoidă sunt factorul reumatoid și anticorpii anti-CCP.

Factorul reumatoid este un anticorp care este detectabil în sângele a aproximativ 80% dintre adulții care suferă de poliartrită reumatoidă.

Testul pentru depistarea factorului reumatoid este folosit de medici pentru că îi ajută în diagnosticarea poliartritei reumatoide.

Uneori, factorul reumatoid poate fi detectat în sângele indivizilor sănătoși și în sângele celor cu alte boli autoimune, care nu sunt artrită reumatoidă.

În cazul persoanelor cu poliartrită reumatoidă, valorile mari ale factorului reumatoid (anticorp extrem de important) pot indica o tendință în direcția unei boli mai agresive și/sau o tendință de a dezvolta noduli reumatoizi și/sau afectarea plămânilor.

Despre anticorpii anti-CCP

Anticorpii anti-CCP (peptid ciclic citrulinat sau anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic) sunt un grup de autoanticorpi noi, care se găsesc în cazul a 70-90% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă și au o specificitate mare a bolii. 

Potrivit experților, anticorpii anti-CCP rareori se găsesc în alte boli sau în cazul indivizilor sănătoși. În general, anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic au o mai bună valoare de diagnostic, comparativ cu factorul reumatoid, în termeni de sensibilitate și specificitate.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479719/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0