Factorii reumatoizi si poliartrita reumatoida

Analizele de sange efectuate pacientilor cu poliartrita reumatoida identifica prezenta factorilor reumatoizi la 75% dintre acestia. Desi sunt prezenti la un procent atat de mare in randul pacientilor, specificitatea factorilor reumatoizi este redusa.

Acest fapt inseamna ca factorii reumatoizi sunt prezenti in orice boala cu mecanism autoimun (precum lupusul eritematos sitemic, sclerodermia, dermatomiozita, hepatitele autoimune), dar si in boli cu evolutie indelungata (tuberculoza, de exemplu).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii reumatoizi pot fi intalniti si la persoane sanatoase. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, in cazul persoanelor sanatoase care au factor reumatoid pozitiv, acesta este de tip IgM (imunoglobulina M), iar originea lui este extra-articulara.

Rolul factorilor reumatoizi in patogenia poliartritei reumatoide nu este pe deplin cunoscut. Factorii reumatoizi sunt considerati o consecinta a mecanismelor patogenice ale bolii si nu o cauza a declansarii acestor mecanisme.

Care sunt tipurile de factori reumatoizi identificati la pacienti cu poliatrita reumatoida?

La pacientii cu poliartrita reumatoida se intalnesc toate tipurile de factori reumatoizi (imunoglobuline IgM, IgG, IgA, IgE). Prin metoda clasica de aglutinare se identifica doar cei de tip IgM (imunoglobulina M).

Prin tehnica ELISA, sunt identificati si alte tipuri de factori reumatoizi, ceea ce duce la cresterea procentului de pozitivitate a factorilor reumatoizi in randul pacientilor cu poliartrita reumatoida.

La debutul bolii, factorii reumatoizi sunt identificati la un procent relativ scazut de pacienti. Procentul pacientilor seropozitivi creste semnificativ dupa 1 an de evolutie a bolii. Nivelul crescut al factorilor reumatoizi se coreleaza cu activitatea bolii, iar manifestarile extra-articulare apar numai la cazurile seropozitive.

Prezenta factorilor reumatoizi de tip IgG la un nivel crescut a fost asociata cu un numar mare de articulatii afectate de boala, cu o frecventa mai mare in aparitia nodulilor subcutanati si cu risc de vasculita.

Utili in diagnosticarea poliartritei reumatoide

Artrita reumatoida este o boala sistemica autoimuna si inflamatorie, caracterizata de o forma cronica si eroziva de poliartrita (afecteaza mai multe articulatii din corp) si de prezenta diversilor anticorpi prezenti in sange si in lichidul sinovial.

De cand factorul reumatoid (FR) a fost prima data descris, un numar mare de alti anticorpi au fost descoperiti in randul pacientilor cu artrita reumatoida.

Autoantigenii recunoscuti prin acesti autoanticorpi, spun expertii, includ componentele cartilajului, enzime, proteine nucleare si proteine citrulinate.

Anticorpii anormali pot fi identificati in sangele persoanelor cu poliartrita reumatoida printr-un simplu test de sange. Un anticorp numit factorul reumatoid (FR) poate fi descoperit in cazul a 80% dintre pacientii cu artrita reumatoida.

Anticorpii anti-CCP (denumiti si anticorpii anti peptide citrulinate ciclic) sunt prezenti in 50-75% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida. Acest anticorp este util din diagnosticarea poliartritei reumatoide, cand medicul evalueaza cazurile cu o inflamatie articulara inexplicabila.

Un alt anticorp, numit anticorpul antinuclear (ANA) este, de asemenea, frecvent identificat la persoanele cu poliartrita reumatoida.

Ce trebuie sa retii despre factorii reumatoizi

Anticorpii folositi in artrita reumatoida sunt factorul reumatoid si anticorpii anti-CCP.

Despre factorul reumatoid:

  • Factorul reumatoid este un anticorp care este detectabil in sangele a aproximativ 80% dintre adultii care sufera de poliartrita reumatoida.
  • Testul pentru depistarea factorului reumatoid este folosit de medici pentru ca ii ajuta in diagnosticarea poliartritei reumatoide.
  • Uneori, factorul reumatoid poate fi detectat in sangele indivizilor sanatosi si in sangele celor cu alte boli autoimune, care nu sunt artrita reumatoida.
  • In cazul persoanelor cu poliartrita reumatoida, valorile mari ale factorului reumatoid (anticorp extrem de important) pot indica o tendinta in directia unei boli mai agresive si/sau o tendinta de a dezvolta noduli reumatoizi si/sau afectarea plamanilor.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre anticorpii anti-CCP

Anticorpii anti-CCP (peptid ciclic citrulinat sau anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic) sunt un grup de auto anticorpi noi, care se gasesc in cazul a 70-90% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida si au o specificitate mare a bolii. Potrivit expertilor, anticorpii anti-CCP rareori se gasesc in alte boli sau in cazul indivizilor sanatosi. In general, anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic au o mai buna valoare de diagnostic, comparativ cu factorul reumatoid, in termeni de sensibilitate si specificitate.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0