Factorii genetici si agentii infectiosi implicati in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie sistemica, cronica, cu mecanisme etio-patogenice care nu sunt inca bine elucidate. Numerosi factori de risc au fost luati in discutie pentru aceasta afectiune: factori genetici, hormonali, factori/agenti infectiosi si de mediu. Dintre acestia, factorii genetici au fost cel mai bine studiati.

Rolul factorilor genetici este complex. Factorii genetici sunt necesari, dar nu suficienti pentru declansarea mecanismelor patogene ale poliartritei reumatoide. Foarte important este si faptul ca acesti factori genetici nu determina doar predispozitia pentru acesta boala, ci se coreleaza si cu severitatea ei sau cu raspunsul la tratament.

STUDIUL IM011-054

Studiile familiale au aratat ca prevalanta poliartritei reumatoide la gemenii monozigoti este de 24%, in comparatie cu gemenii dizigoti, la care prevalenta este de 4%. Cifrele acestea trebuie comparate cu prevalenta bolii in populatia generala, care este de 1% si atrag atentia asupra implicarii fara discutie a terenului genetic in aparitia poliartritei reumatoide.

 

Pe un teren genetic predispus actioneaza si unii factori infectiosi, care influenteaza raspunsul imun inflamator si il localizeaza la nivel articular. Odata ce a fost declansat, procesul imun inflamator scapa mecanismelor fiziologice ce asigura homeostazia imuna si, mai mult decat atat, procesul imun este perpetuat si in absenta agentului infectios.

Mai multi agenti infectiosi au fost luati in calcul ca si posibili agenti etiologici: virusul Ebstain-Barr, parvovirusul B19, lentivirusuri. Pana la acest moment nu s-a putut identifica un agent infectios asociat dezvoltarii poliartritei reumatoide.

Despre poliartrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna care iti determina corpul sa atace, in mod eronat, membranele care iti captusesc articulatiile. Acest lucru cauzeaza inflamatie si durere, precum si potentiale distrugeri la alte sisteme din corp, printre care:

•    ochii,
•    plamanii,
•    inima,
•    vasele de sange.
 

Poliartrita reumatoida este o boala cronica. Pacientii cu aceasta boala experimenteaza perioade in care boala are o activitate intensa, numite pusee. Unii pacienti au perioade de remisiune, in care simptomele bolii dispar.

Cauza exacta pentru raspunsul gresit al sistemului imunitar este neclara. La fel ca in cazul altor boli autoimune, cercetatorii cred ca anumite gene din ADN iti pot creste riscul de a dezvolta poliartrita reumatoida, dar, in acelasi timp, ei nu considera boala ca fiind una ereditara (nu o considera o boala mostenita). Asta inseamna ca nu se pot calcula sansele pentru poliartrita reumatoida, bazandu-se pe istoricul familiei tale.

Totodata, alti factori pot declansa acest raspuns autoimun anormal:

  • virusurile sau bacteriile
  • stresul emotional
  • traumatismul fizic
  • anumiti hormoni
  • fumatul.

 

Pot agentii infectiosi sa cauzeze artrita reumatoida?

S-au facut numeroase studii pe aceasta tema. Desi poliartrita reumatoida a fost multa vreme suspectata ca are o etiologie infectioasa, aceasta ipoteza a ramas una dificil de demonstrat, spun oamenii de stiinta de peste hotare. Virusul Epstein-Barr, parvovirusurile (infectia cu un parvovirus) si retrovirusurile sunt considerate de unii cercetatori a fi principalii candidati.

Un volum din ce in ce mai mare de date, pe de alta parte, pare sa implice bacteriile sau produsele bacteriilor in sindromul acesta. Dovezi importante in acest sens au iesit la suprafata, in sprijinul acestui punct de vedere, potrivit US National Library of Medicine National, Institutes of Health. Artrita Lyme, o boala cauzata de o bacterie, poate imita poliartrita reumatoida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bacteriile si produsele lor au fost legate, in cele din urma, de multe forme de artropatii inflamatorii "reactive". Bolile care sunt asemanatoare cu poliartrita reumatoida pot fi induse in anumite cazuri de sobolani de laborator cu fragmente de perete celular bacterian, ca de exemplu cel de la un streptococ sau de la alti peptidoglicani.

Relatiile imunologice dintre gazda si peptidoglicanii bacterieni, relevante pentru poliartrita reumatoida, au fost bine documentate in cazul a numeroase studii, ca de exemplu proteinele de soc termic, proteinele de legare a imunoglobulinei IgG si factorii reumatoizi. Aceste date nu doar ca sustin ipoteza ca bacteriile ar putea juca un rol important in poliartrita reumatoida, dar in acelasi timp indica si faptul ca actualele concepte legate de infectie si de boala autoimuna se largesc pe zi ce trece si se suprapun in anumite cazuri.

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0