Cum iti influenteaza exercitiile fizice pielea - avantaje si dezavantaje

Mișcarea efectuată regulat are efecte benefice și în ce privește pielea, nu numai pentru siluetă și sănătatea generală. Însă există și situații în care exercițiile fizice pot favoriza unele probleme la nivelul tenului și al pielii de pe corp - iată despre ce este vorba și cum poți să le previi!

Exercițiile fizice reprezintă activități planificate și structurate, care implică mișcare corporală și efort fizic, cu scopul de a îmbunătăți sau de a menține starea de sănătate generală și forma fizică. Aceste activități pot varia în funcție de intensitate, durată, tip și scopul vizat. Exemple comune de exerciții fizice includ alergatul, mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă, antrenamentele cu greutăți și yoga. Pe lângă faptul că exercițiile fizice contribuie la o formă fizică fizică și psihică mai bună și la păstrarea unei stări de sănătate mai bune, acestea au și unele avantaje pentru pielea feței și a corpului.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce avantaje au exercițiile fizice pentru pielea feței și a corpului?

În ceea ce privește pielea, în primul rând, exercițiile fizice stimulează circulația sangvină, ceea ce înseamnă că pielea va primi mai mulți nutrienți și oxigenarea va fi, de asemenea, sporită. Așadar, pielea va arăta mai bine, vă căpăta o strălucire aparte și va fi mai elastică. Unele cercetări arată inclusiv că mișcarea ajută la o mai bună hidratare a pielii.

De asemenea, exercițiile de tip cardio stimulează procesul de eliminare a toxinelor din organism, ceea ce înseamnă că și pielea va beneficia de efectele detoxifiante pe care le are sportul. Un alt treilea avantaj constă în faptul că, în timp ce faci sport, îți folosești mai mult, poate chiar fără să își dai seama, și musculatura facială. Așadar, putem spune că și musculatura feței este lucrată în timp ce îți lucrezi corpul cu exercițiile fizice.

Ce dezavantaje pot avea exercițiile fizice petru piele?

Există, însă, și dezavantaje pe care sportul le poate avea asupra pielii. În primul rând, antrenamentele foarte intense, zilnice, pot favoriza lăsarea pielii. Acest lucru se întâmplă din cauză că pielea este suprasolicitată în timpul exercițiilor foarte intense, ceea ce poate determina ruperea rețelelor alcătuite din colagen și elastină. Însă acest lucru se întâmplă numai în cazul sportivilor de performanță, nu al celor care practică un sport sau fac alte forme de mișcare pentru întreținere. 

Un alt dezavantaj pe care îl poate avea sportul asupra pielii constă în faptul că favorizează apariția coșurilor, mai ales la nivelul feței sau pe spate. Transpirația creează un mediu umed, iar hainele supraelastice purtate în timpul sportului contribuie la menținerea umidității. Bacteriile care cauzează coșuri se pot multiplica în voie într-un asemenea mediu, de aceea putem observa că după câteva zeci de minute petrecute la sală ne putem pricopsi cu câteva coșuri. 

Mai mult decât atât, dacă practicăm un sport în timp ce purtăm machiaj pe față, riscul de apariție a coșurilor este mult mai mare din cauză că produsele de make-up, în combinație cu transpirația, blochează porii și astfel apar coșurile. Acest lucru este valabil și în cazul în care practicăm un sport în aer liber și aplicăm o loțiune cu factor de protecție solară - și aceasta poate favoriza apariția acneei în combinație cu transpirația abundență care rezultă în urma unui antrenament intens.

Cum poți să îți protejezi pielea în timp ce faci mișcare?

Există câteva metode prin care îți poți proteja pielea când faci sport, astfel încât să îți reduci cât mai mult riscul de a avea parte de neplăceri după ce termini cu exercițiile fizice:

  • Demachiază-te întotdeauna înainte să faci mișcare, dar și la finalul fiecărui antrenament, astfel încât să îndepărtezi de la nivelul feței transpirația și uleiurile naturale ale pielii, care pot bloca porii și pot cauza acnee. 
  • Nu folosi creme de corp și alte loțiuni înainte de a merge la sală sau la alergat.
  • Pe cât posibil, poartă haine mai lejere, din materiale cât mai naturale; hainele mulate împiedică pielea să respire și favorizează atât acneea, cât și iritațiile cutanate.
  • Fă-ți duș imediat după ce ai terminat antrenamentul, astfel încât să îndepărtezi transpirația și să nu îi oferi prilejul de a-ți crea probleme.
  • Dacă folosești o cremă hidratantă de față înainte de a face sport, alege una cu textură ușoară, spre gel, nicidecum o cremă grasă și densă.
  • Un lucru este cert: exercițiile fizice sunt benefice și potențialele efecte negative asupra pielii nu ar trebui să te împiedice să faci sport în mod regulat. Trebuie doar să reduci factorii de risc amintiți mai sus - hainele mulate, machiajul, loțiunile de corp cu protecție SPF și amânarea dușului -, astfel încât să nu îți pui pielea în pericol.

Beneficiile generale ale exercțiilor fizice

Iată ce beneficii generale au exercițiile fizice și alte forme de mișcare:

Sănătate cardiovasculară

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, reducând riscul de boli cardiace și îmbunătățind circulația sângelui.

Controlul greutății

Activitatea fizică ajută la arderea caloriilor, contribuind astfel la menținere sau la pierderea în greutate, în funcție de obiectivele individuale.

Îmbunătățirea stării de spirit

Exercițiile fizice ajută la eliberarea de endorfine, substanțe chimice care reduc stresul și îmbunătățesc starea de spirit. Activitățile fizice regulate pot contribui la reducerea anxietății și a depresiei.

Fortificarea musculaturii și a oaselor

Exercițiile care implică greutăți sau benzi de rezistență ajută la construirea și menținerea masei musculare și la întărirea oaselor, reducând riscul de osteoporoză.

Îmbunătățirea posturii și a flexibilității

Activitățile care vizează flexibilitatea și echilibrul pot îmbunătăți postura, reducând riscul de dureri de spate și alte probleme legate de postură cu care au de-a face mulți adulți.

Îmbunătățirea calității somnului

Exercițiile fizice regulate pot contribui la o mai bună calitate a somnului, facilitând adormirea mai rapidă și menținerea unui somn odihnitor de-a lungul nopții.

Combaterea stresului

Activitatea fizică este cunoscută și recunoscută inclusiv prin studii științifice pentru capacitatea sa de a reduce nivelul de stres și tensiune psihologică, oferind o modalitate eficientă de a face față solicitărilor cotidiene cu care se confruntă toată lumea.

Prevenirea bolilor cronice

Un stil de viață activ, în care mișcarea este la loc de cinste în cât mai multe zile ale săptămânii, poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni asociate sedentarismului. Atenție, dacă ai anumite boli care implică articulațiile, oasele și mușchii, este important să îți întrebi medicul ce fel de mișcare ai voie să faci. Spre exemplu, persoanelor cu artroză nu li se recomandă să facă sporturi care le solicită prea tare articulațiile, cum ar fi tenisul, baschetul ori sporturile de contact, ci mai degrabă forme de mișcare blânde (mers pe jos sau pe bicicletă ori înot).

Ce înseamnă o îngrijire adecvată a pielii feței și corpului?

Îngrijirea adecvată a pielii feței și a corpului implică adoptarea unor obiceiuri și practici care să contribuie la menținerea sănătății acestui organ, prevenirea problemelor și susținerea unui aspect radiant. Iată câteva aspecte esențiale ale îngrijirii pielii:  

  • Spălarea regulată a feței și a corpului ajută la eliminarea impurităților, excesului de sebum și a altor particule care se pot acumula pe piele. Utilizarea unui săpun sau gel de duș delicat și potrivit tipului de ten sau pielii corporale este importantă pentru a nu irita sau a usca pielea.
  • Aplicarea unui bun hidratant este esențială pentru menținerea nivelului optim de hidratare a pielii. Hidratarea previne uscarea excesivă, ajută la păstrarea elasticității pielii și poate preveni apariția liniilor fine și ridurilor. O cremă hidratantă ar trebui să conțină ingrediente precum acid hialuronic, care are capacitatea de a atrage și de a reține apa, contribuind astfel la hidratarea pielii și la umplerea liniilor fine și ridurilor, glicerină, un agent de hidratare eficient care atrage apa și ajută la menținerea umidității pielii sau ceramide, lipide naturale contribuie la consolidarea barierei pielii, prevenind pierderea excesivă de apă și menținând hidratarea pentru mai mult timp.
  • Exfolierea regulată a pielii îndepărtează celulele moarte, ajutând la menținerea unei texturi fine și uniforme. Cu toate acestea, exfolierea excesivă poate irita pielea, așa că este important să fie făcută cu moderație, în funcție de tipul de piele.
  • Folosirea unui produs cu factor de protecție solară la ieșirea din casă este crucială pentru protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete și prevenirea arsurilor solare, îmbătrânirii premature și riscului de cancer de piele.
  • O alimentație echilibrată poate influența starea pielii. Consumul adecvat de vitamine, minerale și antioxidanți contribuie la menținerea sănătății pielii.
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool pot afecta negativ sănătatea pielii, contribuind la îmbătrânirea prematură și la apariția problemelor cutanate.
  • Lipsa somnului și stresul pot afecta și acestea aspectul pielii. Un somn adecvat și tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi plimbările în natură, întâlnirile cu prietenii și yoga, pot contribui inclusiv la menținerea sănătății pielii.
  • Dacă ai probleme specifice ale pielii sau ai întrebări cu privire la îngrijirea acesteia, este recomandat să consulți un dermatolog sau un specialist în îngrijirea pielii pentru sfaturi personalizate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - How your workout can affect your skin
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/workout-affect-skin
Cleveland Clinic - Top 10 Skin Care Tips From a Dermatologist 
https://health.clevelandclinic.org/skin-care-tips
NCBI - The association between activity levels and skin moisturising function in adults
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8018252/
Studiul „The association between activity levels and skin moisturising function in adults”, apărut în Dermatol Reports. 2021 Mar 18; 13(1): 8811. Published online 2021 Mar 17. doi: 10.4081/dr.2021.8811, autori: Oizumi Ryosuke, Sugimoto Yoshie, Aibara Hiromi


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0