Ploaia si alte fenomene meteo influenteaza frecventa durerilor articulare?

Exista persoane care recunosc ca au meteorosensibilitate, adica o sensibilitate la fenomenele meteorologice, cum ar fi ploaia sau frigul. Si nu de putine ori auzim in jurul nostru ca, din cauza unor fenomente de acest gen, pacientii cu afectiuni reumatismale, de pilda, se plang de dureri articulare.

O noua cercetare indica faptul ca, intr-adevar, conditiile meteorologice din 45 de orase din Statele Unite ale Americii sunt asociate cu cautarile pe Google despre durerile articulare. Dar aceasta s-ar putea sa nu fie asocierea la care ne-am fi asteptat. Constatarile cercetatorilor sugereaza ca nivelul de activitate al oamenilor (care creste pe masura ce temperaturile cresc, pana la un punct) are o probabilitate mai mare decat vremea in sine sa stimuleze cautarile online despre durerea de genunchi si durerea de sold, spun specialistii.

Unii oameni, care au dureri mari la nivelul articulatiilor si sufera de artrita pot sa jure ca vremea si unele fenomene meteorologice le influenteaza durerea. O noua cercetare, poate una dintre cele mai profunde, bazata pe date ample care abordeaza aceasta sugestie, a constatat ca intr-adevar conditiile meteorologice din 45 de orase americane sunt asociate cu cautarile pe Google despre durerea articulara. Dar specialistii spun ca aceasta ar putea sa nu fie asocierea la care ne-am fi gandit initial.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Pe masura ce temperaturile au crescut pe durata efectuarii studiului, cautarile despre durerea de genunchi si durerea de sold au crescut si ele in mod constant. Cautarile pe Google despre durerea de genunchi au atins punctul maxim cand afara erau 22,7 grade Celsius si au fost mai putin frecvente la temperaturi mai mari. Cautarile despre durerea de sold au atins punctul maxim cand afara era o temperatura de 28,3 grade Celsius si apoi au scazut. Ploaia, de fapt, a calmat sau a potolit volumul de cautari pe Google pentru ambele dureri (de sold si de genunchi).

Aceste constatari, care au fost publicate in august in revista "PLOS ONE", indica faptul ca nivelul de activitate online al oamenilor - care s-a intensificat pe masura ce temperaturile din orasele americane au crescut, pana la un nivel - are o probabilitate mai mare decat vremea in sine sa provoace dureri, ceea ce sporeste cautarile in mediul online, spun cercetatorii de la UW Medicine din Seattle si cei de la Universitatea Harvard.

Oamenii de stiinta au fost suprinsi de cat de consecvente au fost rezultatele in ceea ce priveste intreaga paleta de temperaturi in orasele din Statele Unite. Cercetatorii au folosit ca unealta Google Trends, o resursa care reflecta folosirea globala a motorului de cautare Google. Ei au creat siruri de cautare din cuvinte si fraze pentru durerea de sold, durerea de genunchi si artrita, precum si o cautare de control, referitoare la durerea de stomac.

Din cele 50 cele mai populate orase din Statele Unite ale Americii, investigatorii au cautat rezumate zilnice ale informatiilor meteorologice locale, incepand de la 1 iaunuarie 2011 si pana la 31 decembrie 2015. Datele au inclus temperatura, precipitatiile, umiditatea relativa si presiunea atmosferica - variabilele sugerate anterior ca fiind asociate cu o crestere in ceea ce priveste durerea musculoscheletala. 5 orase au fost eliminate din rezultatele finale ale cercetarii, din cauza datelor incomplete.

Dintre variabilele meteorologice, doar temperatura si precipitatiile au avut asocieri semnificative din punct de vedere statistic si doar pentru cautarile legate de durerea de genunchi si durerea de sold. Cautarile online privind artrita nu au avut nicio corelatie vizibila in legatura cu factorii meteorologici.

Care este, totusi, legatura dintre durerile articulare si vremea capricioasa (frig, ploaie, umezeala)?

Dincolo de cautarile pe motorul Google, studiile arata ca pacientii cu durere articulara cronica raporteaza in mod frecvent ca anumite simptome se agraveaza (durerea si rigiditatea articulara sunt cele care se agraveaza), din cauza modificarilor meteorologice. Pacientii care sufera de artroza si care locuiesc in zone cu clima mai rece, dupa cum au aratat studiile, raporteaza ca au simptome mult mai pronuntate ale bolii decat pacientii care locuiesc in zone cu clima mai calda, chiar daca durerea patologica nu a fost diferita.

Numeroase studii facute asupra pacientilor cu durere cronica au documentat unele asocieri intre gradul simptomelor de la nivelul articulatiilor (fie ele sold, genunchi sau altele) si vremea rece. Chiar si asa, exista unele dovezi stiintifice care sugereaza ca durerea in cazul anumitor pacienti este influentata mai mult de conditiile meteorologice decat in cazul altor pacienti, iar astfel se trage concluzia ca fiecare pacient reactioneaza in moduri diferite la modificarile aparute in conditiile meteorologice, cum ar fi ploaia, frigul, umezeala extrema.

Dovezile care sustin ideea ca un climat rece agraveaza simptomele artrozei si artritei exista, chiar daca sunt slabe. Chiar si asa, unele studii si experimente stiintifice au aratat ca pacientii cu simptome ale unei forme de artrita (cum este si artroza) intr-adevar inregistreaza un trend de agravare a durerii si a rigiditatii articulare in conditii meteorologice cum este frigul si umezeala.

Este un lucru absolut normal, spun expertii, ca durerea articulara sa inceapa chiar inainte ca primele picaturi de ploaie sa cada, potrivit dr. David Borenstein, medic reumatolog si profesor la George Washington University Medical Center.

Chiar daca oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens in legatura cu ce anume cauzeaza, de fapt, durerea articulara sau daca un anumit mecanism este de vina, alti cercetatori sunt de parere ca exista si unele teorii plauzibile.

Cum te influenteaza presiunea atmosferica

O astfel de teorie subliniaza ca de vina ar fi modificarile aparute in presiunea atmosferica. Desi multi pacienti spun ca durerea lor articulara se agraveaza odata cu vremea ploioasa, in zilele cu multa umezeala, cercetarile au aratat ca de vina nu este frigul, vantul, ploaia sau zapada ci ca lucrul care afecteaza pacientii cel mai mult este presiunea atmosferica.

Daca iti imaginezi ca tesuturile din preajma articulatiilor tale sunt precum un balon, presiunea atmosferica mare este cea care iti va face tesuturile sa se dilate.

In plus, presiunea atmosferica adeseori scade inainte ca vremea rea sa se instaleze, iar acest lucru scade presiunea pe care atmosfera o exercita asupra corpului tau, permitand tesuturilor sa se dilate. Iar acele tesuturi dilatate pot pune presiune, la randul lor, pe articulatiile tale afectate de artroza.


 

Bibliografie:

  • Studiul "Effect of Cold Weather on the Symptoms of Arthritic Disease: A Review of the Literature.", publicat in 2016 in Journal of General Practice, autor Deall C, Majeed H.
  • WebMD - https://www.webmd.com/pain-management/features/weather_and_pain#2

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0